Een baan vinden waar je van houdt begint met weten wat je motiveert en waardoor je je beloond en vervuld voelt. Omdat iedereen anders is, is het belangrijk om enige tijd te besteden aan de vraag wat voor jou echt belangrijk is in een toekomstige functie. In dit artikel leggen we uit hoe je een baan vindt waar je van houdt en geven we je zeven tips om je op weg te helpen.

Om een baan te vinden waar je van houdt, moet je nadenken over je interesses, vaardigheden en behoeften. De volgende stappen kunnen je in de goede richting helpen:

  • Bedenk waar je gepassioneerd naar bent
  • Onderzoek bedrijven die je interesseren
  • Identificeer je ideale werkomgeving
  • Maak een afspraak met een loopbaanadviseur
  • Breid je vaardigheden uit
  • Vraag om een objectieve mening
  • Houd niet meteen rekening met salaris

1. Bedenk waar je gepassioneerd over bent

werken-laptop-man

Zoek waar je nieuwsgierigheid, passie en vaardigheden samenkomen om een baan te vinden die je vreugde brengt.
Misschien heb je een passie voor muziek, maar heb je die opzij gezet toen je besefte dat je geen muzikant van professioneel niveau was. Je kunt echter instrumenten verkopen, leren bouwen, muziektheorie onderwijzen of in de muziekindustrie werken.

Als je niet zeker weet waar je in geïnteresseerd bent als carrière, kun je carrière-matching quizzen doen. Die matchen je vaardigheden, interesses en motivaties met de beste carrières voor jou. Sommige gebruiken persoonlijkheidskenmerken, terwijl andere zich richten op je vaardigheden en aanleg.

2. Onderzoek bedrijven die je interesseren

Je kunt nieuwe bedrijven onderzoeken door je directe netwerk te benaderen en om verwijzingen of introducties te vragen. Je kunt ook online onderzoek doen door de social media accounts en websites van de bedrijven te lezen. Dit kan je helpen om meer te weten te komen over de cultuur en waarden van elk bedrijf en hoe het bedrijf omgaat met zijn gemeenschap. Inzicht in de waarden, doelen en cultuur van een bedrijf kan je ook helpen je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek.

3. Identificeer je ideale werkomgeving en locatie

Het is belangrijk om je eigen prioriteiten en waarden te begrijpen bij het zoeken naar je ideale baan. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld bereid een lager loon te ontvangen als ze werken in een functie die ze lonend vinden. Andere mensen hebben misschien liever een vast schema, zodat hun avonden en weekenden beschikbaar zijn voor familie of vrije tijd.

Kijk ook verder dan je eigen woonplaats. Als je bijvoorbeeld in Almelo woont, zoek dan ook naar een baan in Enschede bijvoorbeeld. Dit kan je tegenwoordig heel makkelijk doen via de Nationale Vacaturebank op het internet!

4. Maak een afspraak met een loopbaanadviseur

vergadering-mannen-meeting-gesprek

Loopbaanadviseurs kunnen je helpen banen en bedrijfstakken te vinden die passen bij je interesses, vaardigheden, salariseisen en ideale werkomgeving. Ze kunnen je ook wijzen op functies of bedrijfstakken die je nog niet had overwogen, en je helpen een carrièreplan voor de lange termijn op te stellen.

5. Breid je vaardigheden uit

Als je eenmaal hebt vastgesteld waar je belangstelling naar uitgaat, is het een goed idee om lessen te volgen of certificaten op die gebieden te behalen. Door je vaardigheden te ontwikkelen en je mogelijkheden uit te breiden, kwalificeer je jezelf voor diverse functies. Voortgezet onderwijs is ook een geweldige manier om te leren over nieuwe functies en industrieën die je kunnen interesseren.

6. Vraag om een objectieve mening

Soms kunnen vrienden, familie en zelfs vertrouwde collega’s een objectieve mening geven over banen die je bevredigend zou kunnen vinden. Ze kunnen ook enig inzicht hebben in favoriete activiteiten die je misschien over het hoofd hebt gezien of dingen die volgens hen een prioriteit voor je zouden kunnen zijn, zoals het werken op flexibele uren.

meeting-koffie-man-vrouw

Je vrienden en familie weten wie je bent als je niet aan het werk bent, dus ze hebben misschien suggesties waar je niet aan gedacht hebt. Als je jezelf bijvoorbeeld ziet als iemand die het beste werkt tijdens het analyseren van gegevens op een kantoor, maar je vrienden zien je als een dynamische spreker die ingewikkelde concepten op een toegankelijke manier kan uitleggen, dan zou je kunnen vinden dat werken als leraar of bedrijfstrainer goed bij je past.

7. Houd niet meteen rekening met salaris

Als je je zoektocht naar een baan concentreert op hoeveel geld je kunt verdienen, is de kans kleiner dat je een baan vindt waar je van houdt. Maak een lijst van wat je zou doen als je je geen zorgen hoefde te maken over het nakomen van financiële verplichtingen. Dit zal je laten zien wat voor soort activiteiten en omgevingen voor jou bevredigend zouden zijn.

Je focus verleggen van het salaris zal je ook helpen om het soort baan te vinden waar je het niet erg vindt om af en toe lange uren te maken. Als je bijvoorbeeld ontdekt dat het je droom is om een klein bedrijf te runnen, zul je vaak langer werken dan een standaard werkweek. Als je weet dat het nog steeds lonend is om af en toe lange uren te maken, kun je opties overwegen die anders misschien onaanvaardbaar leken.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *