Ja, hoewel het eten van slechte eieren veel risico’s met zich meebrengt, is het grootste risico een salmonellabesmetting, die diarree, overgeven en koorts kan veroorzaken. Daarom is het belangrijk om de symptomen te kennen en te weten hoe je kunt zien of eieren slecht zijn.

Of ze nu gebakken, roerei, gepocheerd of gebakken zijn, eieren (en bacon) zijn de koning van het ontbijt. Er is maar weinig dat je niet met eieren kunt doen. Een vers ei zit boordevol gezond cholesterol (dat is HDL-cholesterol), bevat ongeveer 78 calorieën, 6 gram eiwit en is een goede bron van vitamine D en choline.

eieren-met-gezichtjes-erop-getekend

Maar wat bij rauwe eieren lastig kan zijn, is het bepalen van de versheid van het ei. Het gebruik van verse eieren is essentieel bij het koken. Hoewel het misschien niet zo makkelijk is om een besmet ei te herkennen als bijvoorbeeld slechte kip, zijn er een paar verschillende manieren waarop je kunt zien of eieren slecht zijn.

Hoe je kunt zien of een ei bedorven is

bedorven-gebakken-ei

  • Controleer de houdbaarheidsdatum: Dit lijkt misschien een no-brainer, maar het controleren van de houdbaarheidsdatum op de eierdoosjes is de eerste stap om te zien of eieren slecht zijn.
  • Doe een visuele inspectie: Hoe zien ze eruit in het eierdoosje? Als ze gebarsten zijn, moet je ze als besmet beschouwen en weggooien. Een slijmerige of poederige substantie op de schaal is ook een teken van mogelijke verontreiniging. Als je een ei hebt opengebarsten, zoek dan naar tekenen van bederf en roze of groene verkleuring. Gooi weg als je een van beide ziet. Een hardgekookt ei met een groene ring kun je wel eten.
  • Probeer de drijftest: In theorie zinken verse eieren en drijven slechte eieren. Dat komt omdat, zoals de zweeftest theorie suggereert, als een ei ouder wordt, een kleine luchtzak binnenin groter wordt, waardoor oudere eieren naar de oppervlakte worden gestuurd. Hoewel oude eieren technisch gezien nog steeds veilig zijn om te eten, zijn slecht bedorven eieren dat zeker niet. Om de drijftest uit te voeren, vul je een kom met koud water en voeg je de eieren toe. Als de eieren zinken of plat liggen, zijn ze nog vers.
  • Ruik: Slechte eieren zullen een duidelijke geur hebben, dus breek het ei in een kom en ruik eraan. Een ei dat te ver over de houdbaarheidsdatum is gegaan zal een vieze geur of zwavelachtige geur hebben. Als het naar rotte eieren ruikt, gooi het dan in de prullenbak.
  • Kraak het open: Kijk, je zou het ding op een gegeven moment toch open moeten breken, toch? Een vers ei heeft een heldere en dikke oranje dooier met stijf eiwit. Een slecht ei heeft een dooier die leeggelopen en uitgespreid is.

Eieren bewaren

De beste manier om eieren te bewaren en bacteriegroei te voorkomen is door ze goed te koelen. Dat is meestal in het koudste deel van je koelkast. Probeer ze binnen drie tot vijf weken na aankoop op te eten; daarna loop je het risico dat ze bederven. Maar controleer altijd de houdbaarheidsdatum op het doosje om de versheid van het ei te controleren.

En laat gekoelde eieren niet langer dan twee uur op het aanrecht staan. Ze kunnen gaan zweten, wat ook een omgeving voor bacteriegroei creëert.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *