Wie houdt er niet van Carnaval? Muziek, straatfeestjes, prachtige maskers, obscure kostuums, kleurrijke parades, gigantische praalwagens. Iets wat je niet wilt missen! Hier heb ik een paar van de beste carnavals ter wereld voor je uitgezocht om op je bucketlist te zetten en zo samen de kunst van deze festivals te aanschouwen.

10. Quebec Winter Carnaval, Canada

Quebec Winter Carnival is een van de grootste winter carnavals die de winter in al zijn glorie viert door allerlei festiviteiten te organiseren zoals; nacht parades, shows, skaten en enorme ijsbeeldhouwwerken vertonen. Bonhomme is de ambassadeur van dit carnaval sinds 1995. Twee meter lang, bestaand uit sneeuw en een rode muts en pijlensjerp dragende bezoekt Bonhomme elk jaar weer het carnaval. Elk jaar wordt er een IJspaleis gebouwd voor het Bonhomme Carnaval dat als middelpunt dient voor alle Carnaval festiviteiten

9. Carnaval van Oruro, Bolivia

Oruro Carnival is ook een top toeristische attractie, die elk jaar meer dan een half miljoen mensen trekt. Dit carnaval is meer dan 200 jaar oud en wordt gezien als een belangrijk religieus festival. Het Oruro Carnaval is door UNESCO erkend als een ‘Meesterwerk van het Orale en Ontastbare Erfgoed van de Mens’. Het carnaval begint met de diablada of “dans van de duivels” die het verhaal vertelt van hoe het goede het slechte heeft overwonnen. Het carnaval richt zich voornamelijk op traditionele rituelen en dansen met een enorm aantal groepen die allerlei verschillende folk dansen tijdens het carnaval doen.

8. Keulen Carnaval, Germany

keulen-carnaval-kermis

Het Carnaval van Keulen is Duitslands pracht en praal. En, het is ook nog eens een van de grootste en oudste carnavals van Europa. Met zes te gekke dagen feest, gevuld met parades, ballen, bands, eten en zoveel meer. Deze zes dagen voor de Vastentijd worden ook wel de “gekke dagen” genoemd. Miljoenen feestvierders dwalen door de straten in de raarste kostuums, maskers en body paints. Rozenmaandag is de dag waarop de parade met enorme praalwagens plaatsvindt met zingende en dansende mensen die bloemen naar de toeschouwers gooien.

7. Notting Hill Carnaval, Londen

Notting Hill Carnival is een viering van de Caribische cultuur en vindt elk jaar plaats in augustus. Het carnaval trekt meer dan 2 miljoen bezoekers, afkomstig uit de hele wereld en wordt gezien als het grootste straat festival in Europa. Grote onderdelen van het carnaval zijn maskerades, geluidsinstallaties die over de hele stad allerlei soorten muziek doen luiden, zoals steel pan bands, calypso en soca. Bizar veel foodtrucks zijn op de straten te vinden. Lokale organisaties of groepen bouwen praalwagens om mee te doe naan de parades. Het is een tweedaags festival, wat niet perse hoeft plaats te vinden tijdens het normale “Carnaval seizoen” voor de vastenstijd.

6. Carnaval van Trinidad en Tobago

Ook wel bekend als het Grootste straatfeest op Aarde; Het Carnaval van Trinidad en Tobago is een tweedaags festival dat wordt gevierd voor Aswoensdag. Deze viering voor de vastenstijd trekt duizenden bezoekers, elk jaar weer. De straten worden gevuld met bands, calypso, steel bands, limbo, kleurrijke parades, met rum doorweekte kostuums en nog zoveel meer.

5. New Orleans Mardi Gras, Amerika

New Orleans Mardi Gras carnaval

Elk jaar tijdens Mardi Gras komen miljoenen toeristen de straten van New Orleans op om mee te doen aan verschillende parades en festiviteiten. De planning en uitvoering van de carnaval parades, gemaskeerde ballen en verschillende straatfeestjes wordt door organisaties, die beter bekend zijn als krewes, op zich genomen. “Mardi Gras throws” is een fantastisch onderdeel van het carnaval. Throws zijn de items die krewe leden op praalwagens gooien naar de toeschouwers van de stad. Throws zijn o.a. dubloens, kopjes, sieraden, kralen, speelgoed, etc. Elke krewe heeft zijn eigen unieke set throws. De festiviteiten duren tot Vastenavond

4. Nice Carnaval, Frankrijk

Nice Carnival is weer een ander, uitermate bekend festival. Dit festival trekt miljoenen toeschouwers van alle nationaliteiten elk jaar en wordt georganiseerd door de Franse Riviera. Het mooie is, is dat dit carnaval twee weken duurt en schotelt zijn bezoekers de meest creatieve en opvallende parades voor. Er zijn 3 verschillende carnaval parades: De Carnival parade en Carnival parade van de lichten, die zich afspeelt rond Masséna tijdens de Bloemenparade op de Promenade des Anglais. Tijdens de Bloemenparade rijden een aantal praalwagens over de straten met performers die kleurrijke kostuums dragen en bovenop de wagens bloemen naar het publiek gooien. Het thema van carnaval verandert elk jaar. Ook is er een Carnavalskoning, die samen met de pop van de Carnavalskoningin die het Carnaval in Masséna opent. Op de laatste nacht van carnaval wordt de Carnavalskoning in de zee verbrandt, wat wordt gevolgd door vuurwerk.

3. Carnaval van Venetië, Italië

venetie-carnaval

Het Carnaval van Venetië of “Carnevale di Venezia” is weer zo’n onwijs beroemd festival dat elk jaar duizende toeristen trekt en zo ook een mooie plek op ons lijstje verdient. Het Carnaval van Venetië speelt zich de dagen voor de Vastenstijd af. Het San Marco plein is de place to be voor alle carnavalfestiviteiten. De prachtige kostuums en de typische Venitiaanse maskers zijn een belangrijke trekpleister tijdens dit carnaval. Tijdens de twee weken durende viering licht Venetië op met allerlei festiviteiten, zoals een gemaskerd bal, straatfeestjes, concerten, optredens, parades en magieshows op straat en transformeert de stad in een sprookje. Aangezien het carnaval vooral draait om maskers, wordt er elke dag tijdens het carnaval een wedstrijd gehouden voor de mooiste maskers, waarbij de deelnemers door de straten van Venetië paraderen. Het carnaval eindigt op Mardi Gras of Vastenavond.

2. Santa Cruz de Tenerife Carnaval, Spanje

Het Carnaval van Santa Cruz de Tenerife wordt gezien als het op een na populairste carnaval, na Rio, ter wereld. Het carnaval trekt miljoenen mensen aan van over de hele wereld. Dit festival staat overal op aarde bekend om zijn kleurrijke feestjes en kostuums. De carnaval duurt twee weken en start met het presenteren van de deelnemers voor “Carnavalskoningin”, waarna iedereen de straten van Tenerife op gaat voor de wedstrijd van de Murgas (muziekgroepen), parades, zing- en danswedstrijden, shows, concerten, gemaskeerde ballen en eindeloze straatfeestjes. Het Tenerife Carnaval wordt afgesloten met de Begrafenis van de Sardine op Aswoensdag.

1. Rio de Janeiro Carnaval, Brazilië

Rio de Janeiro carnaval

Ook wel bekend als “The Greatest Show on Earth“, vindt het carnaval van Rio de Janeiro elk jaar plaats in februari of maart. Dit festival wordt vijf dagen lang gehouden, vlak voor Aswoensdag, en trekt miljoenen bezoekers. Het meest fascinerende onderdeel van het carnaval zijn de “Grand Samba Parades”, waar de beste samba scholen zich het hele jaar op voorbereiden en tegen elkaar strijden voor de title van Rio de Janeiro Carnival Champion én de hoofdprijs van een miljoen dollar. Sambadrome stadium is de openlucht locatie of het verzamelpunt van het carnaval, waar toeristen worden vermaakt met de parades van de sambascholen. Maar, de Sambadrome parade is niet het enige hoogtepunt van dit carnaval! Voor en na de grote parades, worden er tientallen straatfeesten over de hele stad verspreid gehouden. Deze feesten zijn vergeleken met de parades in de Sambadrome zeker “casual” te noemen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *