De discussie of de Buy-and-hold strategie beter werkt dan actief in crypto handelen, is een veelbesproken en onderzocht onderwerp. De Buy-and-hold strategie, ook wel ‘de Bitcoin HODL strategie’ genoemd, is een passieve investeringsstrategie waarbij een belegger activa koopt met de bedoeling om die, ongeacht hoe de markt beweegt, langdurig in bezit te houden. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om periodiek Bitcoins te kopen en deze op te slaan totdat hun investering een bepaalde winstmarge bereikt. Winst kan je berekenen met een winst calculator.

Toch is de Bitcoin Buy-and-hold strategie geen onfeilbare methode. In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Wat zijn de verschillende implementaties van de HODL strategie?
  • Waarom geven zoveel beleggers de voorkeur aan de Bitcoin Buy-and-hold strategie?
  • Wat zijn de valkuilen van de HODL strategie?
  • Wanneer moet je kiezen voor het handelen in Bitcoins?

Wat zijn de verschillende implementaties van de HODL strategie?

i-am-hodling

Als je voor de Bitcoin HODL kiest, koop je een bepaalde hoeveelheid Bitcoins om deze voor een langere periode op te slaan. De meeste mensen bewaren hun Bitcoins het liefst minimaal één jaar en maximaal drie of vier jaar. Je moet je Bitcoins lang genoeg bewaren om een hogere waarde te kunnen bereiken. Het is het beste om het winstniveau, dat je wilt bereiken, in te stellen. Anders is het niet eenvoudig om het juiste moment te vinden om je Bitcoins te verkopen.

Veel mensen geloven om twee redenen dat de prijs van Bitcoin in de toekomst zal blijven stijgen:

  1. Bitcoin heeft maar een beperkte 21 miljoen stuks is het maximum aantal Bitcoins, dat kan worden aangemaakt.
  2. Mensen verliezen de toegang tot hun wallet, dus het aanbod van Bitcoin krimpt elk jaar.

Nu is het essentieel om te begrijpen dat je de HODL strategie op verschillende manieren kunt implementeren. Allereerst kun je op een willekeurige dag kiezen om al je geld in Bitcoins te investeren. Deze strategie is echter niet zo geweldig omdat je Bitcoins tegen een zeer hoge prijs zou kunnen kopen, wat betekent dat je ze veel langer moet bewaren om een bepaald winstniveau te kunnen bereiken.

Daarom heeft een periodieke koopstrategie echter de voorkeur. Deze strategie zegt dat je elke week of elke maand een klein aantal Bitcoins moet kopen. Je hebt bijvoorbeeld een budget van € 12.000 waarvoor je Bitcoins wilt kopen. Je kunt dit budget gebruiken om elke maand op een willekeurige dag € 1.000 aan Bitcoins te kopen. Het is een strategie, die je helpt om het risico van het kopen van Bitcoins tegen een zeer hoge prijs, te verkleinen. Door maandelijks te kopen, zorg je er ook voor dat je Bitcoins tegen verschillende prijsniveaus koopt en verminder je de impact van volatiliteit door je aankopen over een bepaalde periode te spreiden.

Waarom geven zoveel beleggers de voorkeur aan de Bitcoin hodl strategie?

De Bitcoin Buy-and-hold strategie is één van de gemakkelijkste methoden om te implementeren. Je hoeft je geen zorgen te maken over het opzetten van je transactie, zoals het toevoegen van een take-profit of een stop-loss. Je hoeft alleen maar Bitcoins te kopen en de privésleutel, om toegang tot je wallet te krijgen, veilig op te slaan.

Als je periodiek in Bitcoins belegt, hoef je je ook geen zorgen te maken over het timen van de markt. Het timen van de markt kan één van de meest stressvolle ervaringen van de crypto handel zijn. Wanneer is het juiste moment om Bitcoins te kopen? Het is een vraag, die veel zorgen en stress veroorzaakt.

Bovendien moeten mensen, die actief in Bitcoins handelen, elke keer dat ze hun positie verkopen, op zoek naar een nieuwe instappositie. Deze aanpak is meer belastend en vereist ook meer tijd. Vaak vind je geen goede instappositie. Daarom moet je wachten tot de markt evolueert om een goede buy-in mogelijkheid te vinden.

En tot slot, zoals al eerder vermeld, veroorzaakt het handelen veel stress en emoties. Mensen zijn tijdens het handelen slecht in het beheersen van hun emoties. Telkens wanneer ze merken dat de markt verandert, verkopen ze hun positie. Bij het handelen is het essentieel om je emoties te beheersen. Het is goed om te onthouden dat de markt op een gegeven moment positief zal worden.

Dus wat zijn dan de valkuilen van de Bitcoin HODL strategie?

De valkuilen van de Bitcoin HODL strategie

hodl-logo

Veel nieuwe Bitcoin-investeerders passen de Buy-and-hold strategie toe, wat natuurlijk geweldig is! Toch komen de meeste beginners op de markt tijdens een bull run. Dit is geen goed moment om je Buy-and-hold strategie te starten, aangezien de prijs van de Bitcoin dan al is opgedreven. Je zult je Bitcoins veel langer moeten bewaren om een bepaald winstniveau te kunnen bereiken. Bovendien kan een marktcorrectie je ook aanzienlijke verliezen opleveren.

Het beste moment om je periodieke beleggingsstrategie te beginnen, is wanneer er een bear markt begint. Met deze strategie kun je Bitcoins verzamelen wanneer de prijs blijft dalen. Het idee hier is dat je veel sneller een winstgevende positie kunt bereiken, dan wanneer je koopt tijdens een bull markt.

Wat is een bear markt?

Een bear markt is een periode van langdurige prijsdalingen, waarbij prijzen door pessimisme en een negatief beleggerssentiment met minimaal 20% dalen.‍

Verkoopstrategie

Een andere valkuil is de verkoopstrategie. Bitcoin HODL’ers weten vaak niet wanneer ze crypto moeten verkopen. Ze breken vaak hun regel om de Bitcoins voor een langere tijd te bewaren wanneer ze aanzienlijke winst zien door een deel of al hun Bitcoins te verkopen. Het is het beste om vooraf een verkoopstrategie te bepalen.

De beste verkoopstrategie is bijvoorbeeld een geleidelijke verkoop (een op percentages gebaseerde verkoop). Je bepaalt verschillende koersdoelen waartegen je een gedeelte van je cryptopositie wilt verkopen.

Bekijk eens deze voorbeeldstrategie:

  • Verkoop 50% bij het bereiken van een prijs van € 45.000
  • Verkoop 25% bij het bereiken van een prijs van € 50.000
  • Verkoop 15% bij het bereiken van een prijs van € 52.000
  • Verkoop de resterende positie voor € 60.000

Op deze manier heb je een duidelijke strategie, die je vertelt wanneer je je positie moet verkopen en de winst veilig moet stellen.

Moet je overwegen om naast de Buy-and-hold strategie ook in Bitcoins te gaan handelen?

Wanneer kan je beter traden in Bitcoins?

crypto-investeringen-monitor

Meer ervaren Bitcoin-gebruikers kiezen voor het handelen in Bitcoins als ze hun emoties kunnen beheersen. Bovendien is het belangrijk om enig begrip van de crypto-industrie te hebben en hoe verschillende soorten nieuws de prijs van Bitcoin kan beïnvloeden.

Toen Elon Musk bijvoorbeeld onlangs aankondigde dat hij via zijn bedrijf Tesla € 1,5 miljard in Bitcoin zou investeren, was dit een mooi moment om een long positie voor Bitcoin te openen. Dit soort nieuws heeft een positief effect op de prijs van Bitcoin. Toch zijn er naast op nieuws gebaseerde handel nog veel andere Bitcoin-handelsstrategieën.

Bovendien moet je ook nadenken over het beschermen van je transactie, het berekenen van de winst-verliesverhouding en het instellen van een take-profit of een stop-loss. De handel in Bitcoin is meer dan alleen het openen van transacties in welke richting dan ook.

Als je bekend bent met alle bovenstaande terminologie, is het de moeite waard om naar de handel in Bitcoin te gaan kijken. Ik moedig je aan om te beginnen met een demo-account waarmee je veilig met de handel in Bitcoin kunt experimenteren en leert hoe je transacties kunt beschermen.

Conclusie: traden of HODL?

In dit artikel heb je de voordelen en de valkuilen van de Buy-and-hold strategie geleerd. Hoewel periodiek beleggen de risico’s van het beleggen in Bitcoin kan verminderen, speelt markttiming nog steeds een belangrijke rol bij succes. Wanneer je tijdens een bull markt Bitcoins koopt, kun je nog steeds aanzienlijke verliezen lijden wanneer de markt begint te dalen. Daarom moet je je Bitcoin-positie veel langer vasthouden om een zinvol winstniveau te kunnen bereiken. Met andere woorden, het is beter om je Buy-and-hold strategie te beginnen wanneer de markt een grote hit ervaart of een bear markt betreedt.

Het grootste probleem voor beginners in de crypto handel is dat ze op de markt komen wanneer er veel hype rond Bitcoin of andere cryptocurrencies is. Daarom moet je, als je met periodieke Bitcoin-investeringen aan de slag wilt, zorgen dat je de huidige marktfase evalueert.

Meer ervaren gebruikers kunnen verschillende handelsstrategieën, zoals op nieuws gebaseerde handel in combinatie met periodiek beleggen, bekijken.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *