Elk bedrijf is tegenwoordig een online bedrijf. Of je nu een bloemenmarkt op de hoek hebt of een geavanceerde digitale operatie met veel werknemers die in realtime samenwerken, je hebt waarschijnlijk een internetverbinding nodig om een bepaald aspect van je bedrijf uit te voeren. Maar hoe snel moet je internet zijn? De verbindingssnelheid is een cruciale vraag bij het kopen van bedrijfsinternet.

Als je wilt weten hoe snel je internet moet zijn, moet je rekening houden met het soort bedrijf dat je runt, de eisen die je stelt aan gegevensbeheer, hoeveel klanten je hebt en hoeveel werknemers toegang nodig hebben. In dit artikel verkennen we het onderwerp zakelijke bandbreedte, hoe snel je internet moet zijn en wat je moet zoeken in een internetprovider.

Hoe meet je de internetsnelheid?

Internetsnelheid kan op veel manieren worden gemeten. De belangrijkste zijn bandbreedte en upload- en downloadsnelheden.

Wat is bandbreedte?

Bandbreedte is de maximale capaciteit van een internetverbinding gedurende een bepaalde tijd. Bandbreedte wordt gemeten in megabits per seconde (Mbps). Acht bits aan gegevens zijn gelijk aan één byte.

In theorie geldt: hoe hoger het aantal megabits per seconde, hoe hoger de internetsnelheid.

Er zijn echter nog andere factoren die de internetsnelheid beïnvloeden, zoals het aantal mensen dat het netwerk gebruikt, de vorm en grootte van je kantoor en de internetgerelateerde activiteiten van je bedrijf. Met name de snelheid waarmee je bestanden uploadt en downloadt zal verschillen (meer hierover hieronder).

Bij de berekening van bandbreedte wordt ervan uitgegaan dat slechts één apparaat op een bepaald moment bestanden downloadt of uploadt. Als je bandbreedte bijvoorbeeld 300 Mbps is, maar er zijn twee apparaten verbonden met het netwerk, dan heeft elk apparaat een maximale bandbreedte van 150 Mbps. Sommige providers geven echter voorrang aan bepaalde toepassingen of apparaten boven andere, dus dit is niet altijd het geval.

Wat zijn upload- en downloadsnelheden?

Upload- en downloadsnelheden zijn de belangrijkste factoren waar bedrijven rekening mee moeten houden bij het kiezen van een internetabonnement.

 • Uploadsnelheden geven aan hoe lang het duurt voordat gegevens, zoals een bestand, van je computer naar een andere locatie worden verzonden, zoals een andere computer of een cloud opslagsysteem voor documenten. De gemiddelde aanbevolen uploadsnelheid voor de meeste zakelijke taken, zoals bellen via internet, is 5 Mbps.
 • Downloadsnelheden zijn de tijd die je computer nodig heeft om informatie te ontvangen. Elke online actie die je onderneemt – of je nu een video uploadt of een website bezoekt – vereist snelle, stabiele downloadmogelijkheden. Welke snelheid je minimaal nodig hebt, hangt af van de activiteiten van je bedrijf. Sommige taken hebben meer bandbreedte nodig dan andere, waardoor je misschien met een internetprovider moet werken die snelheden tot 25 Mbps kan leveren.

Een sterke 4G LTE-verbinding zou voldoende moeten zijn voor de meeste bedrijven om te up- en downloaden, vooral als je team verspreid is over meerdere locaties. Een intensievere breedbandsnelheid – 100 Mbps of hoger – kan echter nodig zijn als je werknemers regelmatig bestanden downloaden of uploaden of andere resource-intensieve taken uitvoeren vanaf hetzelfde verbindingspunt.

Wat zijn de soorten internetverbindingen?

Verschillende soorten internetservices voor bedrijven dienen specifieke doelen en bieden verschillende snelheden. Welk type internetverbinding je het beste kunt kiezen, hangt af van de infrastructuur in je omgeving, de locatie van je bedrijf en je gebruikssituaties.

Hier zijn de vier populairste internetcategorieën en wat je voor elke categorie aan snelheid kunt verwachten.

 • DSL: DSL staat voor digital subscriber line. Een DSL-verbinding loopt via je vaste bedrijfstelefoonsysteem. De gemiddelde DSL downloadsnelheid begint bij ongeveer 6 Mbps, terwijl de gemiddelde upload snelheid begint bij ongeveer 1 Mbps.
 • Kabel: Kabelinternet maakt gebruik van dezelfde bedrading als kabeltelevisie. De gemiddelde downloadsnelheid voor kabelinternet varieert van 10 Mbps tot 500 Mbps, terwijl de upload snelheden kunnen variëren van 5 Mbps tot 50 Mbps. Als je kabel versus DSL aan het afwegen bent, let er dan op dat kabel veel sneller is, maar DSL goedkoper.
 • Glasvezel: Zakelijk glasvezelinternet maakt gebruik van glasvezelkabels in plaats van koperdraden zoals het kabelequivalent. Glasvezelkabels gebruiken lichtsignalen om gegevens van en naar je apparaten te sturen. Glasvezelinternet kan download- en uploadsnelheden tussen 250 Mbps en 1 gigabit per seconde (Gbps) ondersteunen.
 • Satelliet internet: Satellietinternet maakt gebruik van radiogolven die communiceren met satellieten in de ruimte om internetverbindingen te leveren. Download snelheden kunnen variëren van 12 Mbps tot 150 Mbps, terwijl uploadsnelheden meestal rond de 3 Mbps liggen.

Hoe snel moet je zakelijke internet zijn?

Een gemiddeld bedrijf heeft minstens 25 Mbps downloadsnelheid en 3 Mbps upload snelheid nodig om alledaagse taken uit te voeren, zoals e-mailen, bestanden uitwisselen, cloud-gebaseerde software gebruiken en videoconferenties houden.

De snelheidseisen voor zakelijk internet verschillen echter aanzienlijk per bedrijf en je snelheidsbehoeften zullen waarschijnlijk toenemen naarmate je bedrijf groeit en je meer gegevensintensieve processen gaat gebruiken.

Neem deze factoren in overweging bij het bepalen van de vereiste internetsnelheid.

 • Wat voor soort bedrijf run je?
 • Upload en download je regelmatig grote bestanden?
 • Beperken je internet behoeften zich tot e-mails versturen en communiceren met klanten?
 • In hoeverre is jouw bedrijf afhankelijk van snelle internet snelheden?
 • Hoeveel werknemers zullen het netwerk op een bepaald moment gebruiken?

Hoe snel moet je verbinding zijn voor verschillende taken?

Gebruik de volgende tabel om een idee te krijgen van de ideale internet snelheden op basis van het aantal apparaten dat je gebruikt en de online taken die je moet uitvoeren.

TaakAantal gebruikers/apparatenIdeale snelheid
Online surfen, e-mailgebruik en onderzoek1-25 Mbps
Downloaden van grote bestanden, zakelijke communicatie zoals Voice over Internet Protocol (VoIP) en eenvoudig zakelijk Wi-Fi-gebruik3-525 Mbps
Videoconferenties en streaming, talrijke transacties bij verkooppunten en veelvuldig delen van bestanden5-1075 Mbps
Videoconferenties, frequente cloud computing en gegevensback-ups10-15150 Mbps
Naadloos streamen, vergaderen en server hosting15-20250 Mbps
Meerdere gehoste servers, zware online back-ups en constant computergebruik in de cloud20-30500 Mbps
Extreem snelle bewerkingen zonder onderbrekingen30+1.000 Mbps (1 GB)

Raadpleeg je internetprovider als je nog steeds niet zeker weet hoeveel bandbreedte je bedrijf nodig heeft. Veel providers bieden online calculators om je een beter inzicht te geven in je behoeften en opties.

Hoe kies je een zakelijke internetprovider?

De eerste stap bij het kiezen van een zakelijke internetprovider is bepalen welke leveranciers jouw locatie bedienen.

De volgende stap is het evalueren van de behoeften en budgetbeperkingen van je bedrijf en deze te vergelijken met de plannen die worden aangeboden door de ISP’s in je omgeving. Overweeg het volgende als onderdeel van dat proces.

 • Snelheid: Wat is de snelste beschikbare snelheid tegen een prijs die je je kunt veroorloven?
 • Klantenservice: Helpt de provider bij het oplossen van technische problemen? Je bedrijf is afhankelijk van de uptime van je internet en je kunt het je niet veroorloven om genegeerd te worden in tijden van problemen.
 • Contracten: Zit je vast aan een lang contract met deze provider? Een flexibeler contact is gunstig als de provider geen topsnelheden levert of als je later een nieuwe provider vindt die beter aan je behoeften voldoet.

Bespreek je opties met de beschikbare ISP’s en kijk of er aanbieders zijn die de prijs van hun concurrenten willen aanpassen. Neem tot slot de tijd om klant beoordelingen te lezen van de providers die je afweegt – zijn bestaande gebruikers tevreden over hun diensten? Deze stappen moeten de mogelijkheden beperken en je uiteindelijk leiden naar de juiste provider voor jouw bedrijf.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *