Een kwaliteitsstofzuiger is een onmisbaar hulpmiddel in elk huis, omdat het helpt om je reinigingsroutine sneller en efficiënter te maken. Er zijn tegenwoordig echter zoveel verschillende soorten stofzuigers beschikbaar dat het moeilijk kan zijn om er maar één te kiezen. Gelukkig hebben we in de loop der jaren tientallen stofzuigers getest om je te helpen de juiste keuze te vinden voor je behoeften en budget.

Wanneer je een stofzuiger gaat kopen, moet je rekening houden met factoren zoals het type vloer waarop je hem gaat gebruiken, welke accessoires je nodig hebt en hoeveel gewicht je comfortabel aankan. De stofzuigers van vandaag zijn verkrijgbaar in tal van stijlen, waaronder met zak, zonder zak, robot en draadloos, en ze hebben allemaal verschillende voordelen en functies, zodat je de perfecte pasvorm voor je schoonmaakstijl kunt vinden.


Top 10 beste stofzuigers

  1. Philips PowerPro Compact FC9331/09
  2. Philips PowerPro Active FC9551/09
  3. Miele Complete C3 Black Diamond EcoLine
  4. Philips Performer Silent FC8780/09
  5. Rowenta Compact Power XXL RO4853
  6. AEG LX7-2-CR-A
  7. Tomado TVC3001B
  8. Philips 5000 series SpeedPro FC6724/01
  9. Dyson V15 Detect Absolute
  10. Samsung VS15T7031R1/EN

beste-stofzuiger


1. Philips PowerPro Compact FC9331/09

Krijg continu een hoge zuigkracht dankzij de PowerCyclone 5-technologie van de Philips PowerPro Compact stofzuiger zonder zak. De krachtige en efficiente 900W motor zorgt voor een stofopname van 99,9%*. De stofemmer is speciaal ontworpen om eenvoudig en hygiënisch met één hand te legen. Stofwolken zijn hierdoor verleden tijd. Het TriActive-mondstuk reinigt in 3 richtingen en is ontworpen voor een effectieve reiniging op harde en zachte vloeren. Gebruik de handige geïntegreerde borstel om eenvoudig meubilair en vlakke oppervlakken te verlossen van stof of vuil.


2. Philips PowerPro Active FC9551/09

Continu hoge zuigkracht dankzij de PowerCyclone 7-technologie met de Philips PowerPro Active FC9551/09 – Stofzuiger zonder zak. De krachtige en efficiente 900W motor zorgt voor een stofopname van 99,9%. De stofemmer is speciaal ontworpen om eenvoudig en hygiënisch met één hand te legen. Stofwolken zijn hierdoor verleden tijd. Het TriActive+-mondstuk is ontworpen voor optimale stofopname. Dit model komt met opzetstuk om effectief huisdierenharen van jouw meubilair te verwijderen. Gebruik de handige geïntegreerde borstel om eenvoudig meubilair en vlakke oppervlakken te verlossen van stof of vuil.


3. Miele Complete C3 Black Diamond EcoLine

De Miele Complete C3 Black Diamond EcoLine is een stofzuiger met zak die ideaal is voor een huis met voornamelijk harde vloeren. De stofzuiger heeft namelijk een erg sterke zuigkracht op harde vloeren. De Miele Complete C3 Black Diamond EcoLine heeft een snoerlengte van 8,5 m. Dat is niet extreem lang, maar prima voor een gemiddelde kamer of een kleinere verdieping. De Miele Complete C3 Black Diamond EcoLine is Beste uit de test Consumentenbond April 2018 en September 2020.


4. Philips Performer Silent FC8780/09

Een schone vloer betekent een gezonder huis. De Philips Performer Silent FC8780/09 beschikt over een geavanceerd mondstuk dat grondig vuil en fijn stof opzuigt. Met een geluidsniveau van 66 dB is deze stofzuiger veel stiller dan een normale stofzuiger. Deze stofzuiger heeft een allergiefilter, is ECARF gecertificeerd en geschikt voor mensen met een allergie óf die hun huis grondig willen reinigen. De stofzuiger komt met een extra parketmondstuk.


5. Rowenta Compact Power XXL RO4853

De Rowenta Compact Power XXL RO4853 – Stofzuiger zonder zak is een stuk krachtiger dan zijn compacte design doet vermoeden. Het kleine formaat is gemakkelijk te manoeuvreren en het vermogen garandeert schone vloeren in een handomdraai. De XXL inhoud (2,5 liter) van deze stofzuiger zorgt voor extra autonomie en de stofbak is makkelijk te legen.


6. AEG LX7-2-CR-A

De AEG LX7-2-CR-A is een stofzuiger zonder zak die ideaal is voor een huis met voornamelijk harde vloeren en parket. De stofzuiger heeft een erg sterke zuigkracht op harde vloeren. Heb je ook huisdieren? Het opzuigen van honden- en kattenharen is geen probleem voor de AEG LX7-2-CR-A dankzij de speciale turboborstel.


7. Tomado TVC3001B

Je vloeren zijn snel stofvrij met deze krachtige stofzuiger TVC3001B van Tomado. Met een actieradius van 10 meter en een snoer van 7 meter heeft de stofzuiger een groot bereik. De stofzuiger heeft een ruime stofopvang capaciteit van 3 liter en is geschikt voor mensen met een allergie. Het HEPA 13 filter zorgt voor een minimale stofheruitstoot en filtert 99,95% van de stofdeeltjes, pollen en allergenen uit de lucht.


8. Philips 5000 series SpeedPro FC6724/01

Maak nog sneller en krachtig schoon met de snoerloze steelstofzuiger. Het 180 graden mondstuk, zorgt ervoor dat stof en vuil eenvoudig wordt opgezogen, zelfs op moeilijk bereikbare plekken zoals dicht tegen de muur, onder meubilair en in hoekjes. Gebruik de geïntegreerde borstel op de steel voor het reinigen van nauwe kieren. Stof en vuil op moeilijk bereikbare plekken maken geen kans meer.


9. Dyson V15 Detect Absolute

De laser maakt microscopisch stof zichtbaar – Het LCD scherm laat wetenschappelijk bewijs zien van een grondige schoonmaakbeurt en van de resterende gebruiksduur – De machine meet de hoeveelheid stof en de grootte van de stofdeeltjes dat wordt opgepikt. Anti-klit technologie. Optimaliseert automatisch de zuigkracht (in Auto modus).


10. Samsung VS15T7031R1/EN

De Samsung Jet 70 Turbo VS15T7031R1/EN steelstofzuiger maakt sneller, sterker en beter schoon. Met de 21.6V batterij kan je nu op de laagste stand tot wel 40 minuten non-stop stofzuigen. Met het digitale display bedien je nu gemakkelijk de stofzuiger. Koppel het oplaadstation los om het apart op te laden of hang hem aan de muur. De MultiCyclone zorgt voor extra zuigkracht en een betere luchtcirculatie.


Tips voor het kopen van de beste stofzuiger


Zakloos versus zakloos

Terwijl stofzuigers met zak decennialang de steunpilaar van de schoonmaakwereld waren, zijn veel nieuwe stofzuigers zakloos. Dit betekent dat je de zak in je stofzuiger niet regelmatig hoeft te kopen en te vervangen. In plaats daarvan hoef je alleen maar de stofopvangbak in je prullenbak te legen en deze af en toe uit te wassen. Het nadeel van stofzuigers zonder zak is dat je een stoffige, vuile bak boven een vuilnisbak moet openen, waardoor er wat stof kan ontsnappen.

Stofzuigers met zakken daarentegen verzamelen alles in een gemakkelijk weg te gooien zak die gewoon in de prullenbak kan worden gegooid. Naarmate de zak zich vult, kan je echter een verminderde zuigkracht opmerken. Bovendien heb je de terugkerende kosten voor het kopen van nieuwe stofzuigerzakken – en soms kunnen ze moeilijk op te sporen zijn voor oudere, stopgezette modellen stofzuigers.


Gewicht

Als je ooit een stofzuiger hebt rondgeduwd voor een langere schoonmaaksessie of hem op en neer hebt gesjouwd met een trap, weet je dat het gewicht van een stofzuiger ertoe doet! Het kan lastig zijn om een ​​zware stofzuiger te duwen en te trekken. Gelukkig zijn veel stofzuigers ontworpen om minder te wegen en wendbaarder te zijn dan de logge machines die tientallen jaren geleden voor het eerst in de schoonmaakkasten kwamen.

Staande stofzuigers hebben de neiging om het meest te wegen, maar ze hebben vaak brede vloerkoppen, krachtigere motoren en grotere stofzakken om het extra gewicht te compenseren. Veel rechtopstaande stofzuigers wegen tussen de 4 en 7 kilo, waarbij sommige modellen minder of meer wegen. Busstofzuigers variëren sterk in gewicht. Sommige lichtgewicht modellen kantelen de schaal nauwelijks tot 3 kilo, terwijl andere die prestaties en functies bieden die wedijveren met rechtopstaande stofzuigers, wel 8 of 13 kilo kunnen wegen. Snoer- en steelstofzuigers zijn over het algemeen de lichtste stofzuigers die er zijn. Deze stofzuigers zijn bedoeld voor lichtere reiniging en zijn bedoeld om gemakkelijk op te pakken voor spotreiniging of licht stofzuigen.


Borstelrol

De aan- of afwezigheid van een borstelrol op een stofzuiger kan bepalen voor welk type vloer het het meest geschikt is. Stofzuigers zonder borstelrol zijn goed voor hardhouten vloeren of tegelvloeren, omdat de stijve vezels van de borstelrol krassen kunnen maken op de afwerking van uw vloer of vuil in alle richtingen kunnen sturen. Als alternatief bieden sommige stofzuigers met een borstelrol de mogelijkheid om de rotatie van de borstel uit te schakelen, waardoor het veilig is voor gebruik op hardhouten vloeren en effectiever op elk type harde vloerbedekking.

Als het gaat om pluche tapijten, schudt de borstelrol de tapijtvezels zachtjes om vuil op het oppervlak op te tillen, samen met vuil in diepere lagen. Waaronder stof, huidschilfers en haren van huisdieren die zich mogelijk in het tapijt hebben vastgezet. En hoewel de meeste borstelrollen geen probleem zullen hebben om deze taak te volbrengen op plat geweven of laagpolig tapijt, kan het zijn dat voor middelhoge tot hoogpolige tapijten een instelbare poolhoogte nodig is. Om ervoor te zorgen dat de vezels van het tapijt niet verstrikt raken in de borstelrol of verstik de zuigkracht die uit het mondstuk komt.


Filter

Veel stofzuigers zijn uitgerust met een filtersysteem dat bedoeld is om fijne stofdeeltjes en huidschilfers op te vangen die anders zouden kunnen vrijkomen bij de uitlaat van de stofzuiger. Sommige filters zijn wasbaar, waardoor ze een betaalbare, gemakkelijk te onderhouden keuze zijn. Deze zijn meestal gemaakt van een sponsachtig materiaal dat gemakkelijk afspoelt en aan de lucht snel droogt. Andere filters zien er meer papierachtig uit en moeten volgens een schema worden vervangen (meestal om de 6 maanden) om de effectiviteit te behouden.

De gouden standaard in vacuümfiltratie is een HEPA-filter, wat staat voor High-Efficiency Particulate Air. Deze ultrafijne filters vangen de kleinste deeltjes op – zo klein als 0,3 micron in het geval van echte HEPA-filters.1 Een HEPA-filtratiesysteem kan een groot pluspunt zijn voor iedereen die stof, huidschilfers, pollen en andere kleine deeltjes wil verminderen in hun huis. HEPA-filters moeten meestal volgens een schema worden vervangen om hun filtratiemogelijkheden te behouden, maar een paar nieuwere versies bieden het voordeel dat ze afwasbaar zijn.


Accessoires en garanties

Als je eenmaal je perfecte stofzuiger hebt gekozen, zorg er dan voor dat deze is uitgerust met de juiste accessoires om je schoonmaakpakket compleet te maken. Er zijn veel extra hulpmiddelen beschikbaar om de zuigkracht van uw stofzuiger optimaal te benutten en soms zijn deze inbegrepen bij de aankoop van uw stofzuiger, maar soms moet u deze apart aanschaffen. Items zoals spleetmondstukken, verlengstukken, bekledingsborstels en meer zijn handig wanneer u uw huis grondig probeert schoon te maken.

Enkele van de meest populaire reinigingsaccessoires voor stofzuigers zijn hulpmiddelen voor het reinigen van huisdieren. Deze omvatten opzetstukken voor mondstukken met gripvaste oppervlakken, kammen met fijne tanden of stijve borstels om dierenharen te verwijderen uit je meubelbekleding, gordijnen en meer.

Een ander ding om te overwegen is of het vacuüm dat je koopt wordt gedekt door een fabrieksgarantie. Veel modellen worden gedekt door een garantie van 1 tot 5 jaar, afhankelijk van het merk en model.


Hoe lang gaat een stofzuiger mee?

De meeste stofzuigers gaan volgens Consumer Reports gemiddeld acht jaar mee. Een belangrijke factor waarmee je rekening moet houden bij het behoud van de levensduur van je apparaat, is echter het type vacuüm dat het is. Als het draadloos is, hebben deze stofzuigers de neiging om een ​​kortere levensduur te hebben door het gebruik van een batterij in plaats van gewone elektriciteit.

Er zijn veel dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je stofzuiger zo lang mogelijk meegaat. Het legen van de zak en het regelmatig schoonmaken van het filter zijn beide manieren om ervoor te zorgen dat de machine niet te vol raakt of verstopt raakt (dit kan later aanzienlijke schade veroorzaken). Naast het schoonmaken van je zak en filter, is het verwijderen van vuil uit de hulpstukken van het apparaat ook essentieel om ervoor te zorgen dat je stofzuiger zijn volledige levensduur meegaat. Elk type haar of verwarde vezels in hulpstukken kunnen nog steeds verstoppingen en andere schade aan het apparaat als geheel veroorzaken.

Waarom verliezen stofzuigers zuigkracht?

De meest voorkomende oorzaak van vacuümzuigverlies is verstopping. Als de filters in je apparaat verstopt raken, wordt de luchtstroom beperkt. Door je apparaat regelmatig te ontdoen van vuil en rommel, zorg je ervoor dat het een langere levensduur heeft en geen stroom verliest. Het is ook belangrijk om de bedieningsriemen van de stofzuiger te controleren om er zeker van te zijn dat er geen probleem is met de basiseenheid. Je kunt de banden controleren door de instructies in de gebruiksaanwijzing van je apparaat te volgen.

Hoe weet je welk type stofzuiger je moet kopen?

Jouw stofzuigerbehoeften worden bepaald door je huishoudelijke prioriteiten. Veelvoorkomende factoren waarmee je rekening moet houden, zijn de grootte van je huis, wat voor soort vloeren je hebt (hardhout, tapijt, enz.) en of je huisdieren hebt. Voor kleinere huishoudens, zoals een studio-appartement, kan een draadloze handstofzuiger werken, maar voor een groter gezinshuis kunt u een krachtiger busstofzuiger overwegen. Huizen met hardhouten vloeren moeten een stofzuiger overwegen die speciaal voor dit type oppervlak is ontworpen. Als je huisdieren hebt, zijn er tal van opties op de markt om huidschilfers en allergenen te helpen elimineren.

Hoe vaak moet je een stofzuiger schoonmaken?

Over het algemeen moet je jouw stofzuiger en onderdelen ervan minstens elke 12 tot 18 maanden grondig reinigen. Het hangt ook af van hoe vaak je jouw apparaat gebruikt. Als je het wekelijks of dagelijks gebruikt, is het nuttig om het vaker te reinigen. Stofzuigers zonder zak met wasbare filters die één of twee keer per week worden gebruikt, moeten bijvoorbeeld minstens één keer per maand worden schoongemaakt. Raadpleeg de specifieke gebruikershandleiding van je apparaat voor een overzicht van reinigingsinformatie, aangezien dit je de beste instructies geeft over het onderhoud van het model.


Verschillende type stofzuigers

Vat- en steelstofzuigers

Philips PowerPro Compact-stofzuiger

Dit zijn de beste modellen voor een grondige reiniging van grote vloeroppervlakken, met name tapijt. Grote stofzuigers zijn gemakkelijker te gebruiken op lastige plaatsen (zoals trappen, auto’s), terwijl rechtopstaande modellen goed zijn voor grote vlakke tapijtoppervlakken vanwege hun ingebouwde power heads.

Prijsklasse: €50-1500+
Huisgrootte: middelgroot tot groot (maar geschikt voor alle maten)
Ophalen van dierenharen: goed tot uitstekend
Soorten vloeren om op te gebruiken: Alle soorten
Gewicht: meestal ongeveer 7 kg (bereik 3-11 kg)
Makkelijk op te bergen? Nee. Ze hebben kast- of vloerruimte nodig om in hun omvang, hoogte en slang te passen. Rechtopstaande modellen zijn meestal omvangrijker dan vatmodellen.

Draadloze en steelstofzuigers

princess-rapido-steelstofzuiger

Deze zijn erg handig voor snelle reiniging en vlekreiniging. Ze presteren goed op harde vloeren, maar zijn niet erg goed in het reinigen van tapijt.

Voor huizen met tapijt is een steelstofzuiger (voor snelle reiniging) plus een ton- of steelstofzuiger voor incidentele grondige tapijtreiniging een goede combinatie.

Prijsklasse: €40-850
Huisgrootte: Alle maten
Haar van huisdieren: Meestal uitstekend
Soorten vloeren om op te gebruiken: Alle soorten, voornamelijk harde vloeren
Gewicht: meestal ongeveer 3 kg (bereik 1,8-5 kg)
Makkelijk op te bergen? Ja. Ze zijn niet omvangrijk en worden meestal geleverd met een standaard of houder.
Typische levensduur van de batterij: ongeveer 17 minuten (bereik 7-37 minuten)

Robotstofzuigers

blaupunkt-robot-stofzuiger

Deze kunnen goed zijn om vloeren redelijk pluis- en stofvrij te houden. Ze werken het beste op harde vloeren, maar zijn meestal slecht in het verwijderen van vuil uit tapijt, hoewel ze het een oppervlakkige reiniging kunnen geven.

Stofzuigers navigeren niet altijd goed door kamers of maken hoeken en randen niet altijd goed schoon, dus ze kunnen het beste worden gecombineerd met een gewone stofzuiger of rechtopstaande stofzuiger voor af en toe een grondige reiniging.

Prijsklasse: €130-1800
Huisgrootte: Klein tot middelgroot
Haar van huisdieren: OK op harde vloeren, maar meestal slecht op tapijt
Soorten vloeren om op te gebruiken: Harde vloeren
Gewicht: meestal ongeveer 3,5 kg;
Makkelijk op te bergen? Ja

Handstofzuigers

black-decker-hand-stofzuiger

Deze zijn erg handig voor het reinigen van vlekken en auto-interieurs. De verkoop van handstofzuigers neemt af, vooral omdat steelstofzuigers zo populair zijn en de meeste kunnen worden gebruikt als handstofzuigers. Om deze reden hebben we geen actuele recensie van handstofzuigers.

Prijsklasse: €39-399
Huisgrootte: alle maten (maar is het meest geschikt voor spotreiniging)
Haar van huisdieren: Meestal goed tot uitstekend
Soorten vloeren om het op te gebruiken: Alle soorten, maar alleen ter plaatse schoonmaken
Makkelijk op te bergen? Ja, ze zijn niet omvangrijk en worden meestal geleverd met een standaard of houder.
Typische levensduur van de batterij: ongeveer 16 minuten (bereik 6-30 minuten)

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *