De eerste stap bij het kopen van een wasmachine is een beetje vooruit plannen. Ken je behoeften. Bijvoorbeeld, hoeveel tijd besteed je aan de was? Heb je een groot gezin dat dagelijks kleren moet wassen, of ben je een alleenstaande of een stel zonder kinderen? Het is ook belangrijk om te bedenken waar je wasruimte of wasmachine en droger komen te staan. Als je een flatbewoner bent, is beschikbare ruimte waarschijnlijk een probleem. Heb je een woning met meerdere verdiepingen, dan is ruimte waarschijnlijk nog steeds een probleem, maar meer vanuit een gevoel van plaats binnen je huis en hoe ver je moet gaan om een lading te verwisselen. Moet je rekening houden met rolstoeltoegankelijkheid of andere gezondheidsbehoeften?

Nadenken over wanneer en hoe je de was doet, helpt je om wasmachines te vergelijken en te beslissen welke maat wasmachine of droger je moet kopen en welke cyclusopties belangrijk zijn voor de behoeften van je gezin. Als je energiebewust bent (of dat probeert te worden) zijn er verschillende opties en modellen beschikbaar om aan deze eis te voldoen. De belangrijkste punten om op te letten bij de aankoop van een wasmachine en droger zijn de kosten, het laadtype, de afmetingen, de capaciteit, de cycli en de energie-efficiëntie.


Top 10 beste wasmachines

 1. Miele WSG 663 WCS
 2. Miele WWR 760 WPS 
 3. AEG L9FENS96
 4. Siemens WM14N275NL
 5. Bosch WAJ28001NL
 6. Bosch WAU28R75NL
 7. Beko WTV7740BSC1
 8. Samsung WW10T654ALE
 9. Siemens WM14N075NL
 10. Miele WSI 863 WCS

beste-wasmachine

1. Miele WSG 663 WCS

Op zoek naar een wasmachine met een ruim laadvermogen? Dan is de Miele WSG 663 WCS ideaal voor jou!
Het toerental van 1400 zorgt ervoor dat je was aardig droog uit de wasmachine komt. Wil je een keer een wasje draaien waarbij de trommel niet helemaal vol zit? Dat is geen probleem voor de Miele WSG 663 WCS. Door de beladingssensor meet de wasmachine hoe vol de trommel zit en worden de hoeveelheid water en het wasprogramma hierop aangepast.


2. Miele WWR 760 WPS 

Met een Miele WWR 760 WPS in huis ben je verzekerd van jarenlang genieten van schone en frisse was. Wassen doet deze wasmachine snel, goed en energiezuinig. Daarbij bieden de Miele W1-machines de mogelijkheid om altijd te wassen op je eigen manier: binnen elk programma kun je namelijk zelf de temperatuur en het centrifugetoerental kiezen, via een toegankelijk touchscreen-scherm. Met extra innovaties als automatisch doseren en PowerWash 2.0 kun je elke was op de manier schoon krijgen die op dat moment voor jou uitkomt.


3. AEG L9FENS96

Op zoek naar een luxe wasmachine met het meest energiezuinige energielabel A, een waterontharder en een stoomfunctie? Dan is de AEG L9FENS96 ideaal voor jou. Deze wasmachine heeft een ruim laadvermogen van 9 kg en kan tot 1600 toeren per minuut draaien. Het water dat in de wasmachine gaat wordt gefilterd, hierbij worden alle schadelijke stoffen zoals kalk verwijderd. Je kleding blijft hierdoor nog langer zijn kleur behouden.


4. Siemens WM14N275NL

Deze Siemens WM14N275NL wasmachine met iQdrive motor werkt zeer stil. De antiVibration-wand zorgt er ook voor dat de wasmachine stiller is en stabieler staat. Gebruik het speciale sport/outdoor programma of de varioSpeed om tot een 65% snellere was te draaien. De WaveTrommel zorgt beter voor je kleding en je hebt minder onderhoud vanwege het trommelreinigingsprogramma.


5. Bosch WAJ28001NL

Heb je weinig tijd om een was te draaien? Met de Bosch WAJ28001NL wasmachine verkort je met SpeedPerfect de wastijd tot 66%. Er kan ook gebruik gemaakt worden van het supertKort 30 of zelfs 15 minuten programma. Door de ActiveWater technologie, wordt na het wegen van de belading het water daarop aangepast. Dit voorkomt overbodig waterverbruik. Liever de was later starten? gebruik dan het startuitstel of was vergeten? kies dan voor de bijvulfunctie.


6. Bosch WAU28R75NL

Met deze Bosch WAU28R75NL wasmachine verwijder je gericht de vier meest voorkomende vlekken; boter/slaolie, bloed, rode wijn en grasvlekken. Graag snel een was draaien? gebruik dan de SpeedPerfect functie die tot 65% sneller wast. Kleding wordt beperkt aan slijtage door middel van de varioTrommel en is de trommel vies? kies dan het trommelreinigingsprogramma om de trommel te reinigen.


7. Beko WTV7740BSC1

Op zoek naar een wasmachine met een klein tot normaal laadvermogen, HomeWhizz Bluetooth en stoomfunctie? Dan is de Beko WTV7740BSC1 een goede optie! De 1400 toeren zorgt ervoor dat je was aardig droog uit de wasmachine komt. Wil je een keer een wasje draaien waarbij de trommel niet helemaal vol zit? Dat is geen probleem voor de Beko WTV7740BSC1.


8. Samsung WW10T654ALE

Met een vulcapaciteit van 10 kg, kan je in de Samsung WW10T654ALE/S2 wasmachine veel wasgoed kwijt. Het slimme AI Control onthoud instellingen of raadt programma aan op basis van je wasbeurten. Voor nog meer gemak is de wasmachine te bedienen via de SmartThings app. Snel een was draaien? kies dan voor superSpeed of meer hygiënisch wassen? kies dan voor het Hygiene Steam programma.


9. Siemens WM14N075NL

Met deze Siemens WM14N075NL wasmachine kan je tot 65% sneller wassen door de varioSpeed functie. Het SpeedPack M kan een was draaien in 30 of 15 minuten. De wasmachine werkt stiller dankzij de iQdrive motor en de antiVibration-wand, die de wasmachine ook stabieler houdt. Door de sensoren van het WaterPerfectPlus systeem wordt de hoeveelheid water beperkt, wat ook energiezuiniger is.


10. Miele WSI 863 WCS

Het toerental van 1600 zorgt ervoor dat je was extra droog uit de wasmachine komt. Wil je een keer een wasje draaien waarbij de trommel niet helemaal vol zit? Dat is geen probleem voor de Miele WSI 863 WCS. Door de beladingssensor meet de wasmachine hoe vol de trommel zit en worden de hoeveelheid water en het wasprogramma hierop aangepast.


Tips om de beste wasmachine te vinden


Grootte

Hoeveel ruimte heb je? Als je maar een krappe of smalle ruimte hebt om je wasmachine in te zetten, kan dat meespelen in je beslissing bij het kiezen van de juiste machine. Bij volautomatische wasmachines kan een bovenlader smaller zijn dan een voorlader, bijvoorbeeld.

Prijs

white top load washing machine

De prijs van de wasmachine is een doorslaggevende factor als het gaat om het vinden van de juiste wasmachine. Afhankelijk van je budget kan ook het bedrag dat je kunt betalen je in de richting van bepaalde machines doen neigen. Je kunt meer over de prijsklassen zien in onze koopgids voor wasmachines.

Milieuvriendelijk

Een zuinige wasmachine hebben is niet alleen goed voor het milieu, maar kan je ook helpen met de rekeningen. Hoewel de kosten van de wasmachine aanvankelijk hoger kunnen zijn, kun je uiteindelijk op de rekeningen besparen omdat ze op lange termijn stroom of water kunnen besparen, zodat de gebruikskosten van de wasmachine op lange termijn veel lager zijn dan voor een wasmachine die niet milieuvriendelijk is.

Volautomatisch of halfautomatisch

Wasmachines zijn er in twee varianten – volautomatisch, die alles voor je doet met een druk op de knop, en halfautomatisch, die met twee kuipen kunnen komen. Als je een halfautomatische wasmachine met twee kuipen gebruikt, betekent dit dat je je kleren tijdens het wassen misschien van de ene kuip naar de andere moet verplaatsen. Deze machines kunnen ook minder water gebruiken en stellen je in staat tussen de cycli te pauzeren. Ben je echter op zoek naar een gemakkelijke wasbeurt, dan doet een volautomatische wasmachine alles voor je.

Voorlader of bovenlader

wasmachine-voorlader

Het meest voor de hand liggende kenmerk om tussen te kiezen als je een wasmachine koopt is of je een voorlader of bovenlader kiest. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Standaard bovenlader wasmachines die het wasgoed ronddraaien met een centraal roerwerk zijn meestal de goedkoopste optie op voorhand. Op lange termijn kunnen ze echter meer kosten, omdat ze meer energie en water verbruiken. Nieuwere modellen hebben dit roerwerk niet, wat ruw kan zijn voor kleding. Een bovenlader zonder roerwerk biedt ook meer ruimte voor je wasgoed. Bovenladers zijn een goede keuze als je rug- of knieklachten hebt, want je kunt met weinig bukken in de wasmachine reiken.

Een voorlader wasmachine heeft geen roerwerk en is meestal duurder in aanschaf. Ze centrifugeren echter sneller, zuigen meer water op (wat de droogtijd verkort), en gebruiken veel minder water tijdens een cyclus, waardoor ze energiezuinig en milieuvriendelijk zijn. Voorladers zijn toegankelijker voor rolstoelgebruikers. Ze zijn ook goed voor kleine ruimtes, omdat ze gestapeld kunnen worden. Als je veel linnengoed wast, zijn voorlader wasmachines beter in staat dit te doen zonder uit balans te raken.

Voordelen van bovenladers:

 • Geen bukken of knielen
 • Grootste capaciteit
 • Traditioneel uiterlijk
 • Minder duur

Voordelen van voorladers:

 • Energiezuinig/minder waterverbruik
 • Stapelbare combinatie van wasmachine en droger verkrijgbaar
 • Extra opbergruimte onderin als ze op een voetstuk staan
 • Optionele stoomreiniging voor een grondiger reiniging
 • Modern uiterlijk
 • Grote capaciteit

Kindersloten

Woon je in een huis vol nieuwsgierige kinderen, dan wil je misschien een wasmachine kopen die voorzien is van kinderslotfuncties. Dit kan ofwel op de deur zijn, ofwel een programma dat niet veranderd kan worden als de machine eenmaal aan de gang is.

Capaciteit

Heb je een groot gezin? De grootte van je huishouden en de geprojecteerde hoeveelheid wasgoed spelen een grote rol in je behoefte aan een wasmachine. Je kunt verschillende maten wasmachines krijgen, bijvoorbeeld, een wasmachine met een capaciteit van 6-7 kg zou ideaal moeten zijn voor een gezin van vier. Zijn er minder mensen in je huis, dan wil je misschien een kleinere machine, en ben je een groter gezin, kies dan voor een grotere machine.

Gebruiksgemak

Koop je je eerste wasmachine of vind je sommige aspecten van het bezit van een wasmachine overweldigend, dan kun je bij de keuze van een wasmachine misschien beter voorrang geven aan gebruiksgemak. Zijn de etiketten op de bedieningsknoppen duidelijk? Is het gemakkelijk om de programma’s in te stellen of het wasmiddel te doseren? Als het erom gaat welke wasmachine goed voor je is, kijk dan of de machine die je wilt kopen een duidelijk en functioneel bedieningspaneel heeft dat het je gemakkelijker maakt hem te gebruiken.

Soorten wasmachine cycli

wasmachine-lader-voorkant

Basis wasmachines hebben tussen één en vier agitatie- en centrifugeersnelheden. Sommige topmodellen bieden extra mogelijkheden. Vooraf ingestelde wascycli combineren verschillende snelheden, temperaturen en agitatiegraden om specifieke soorten kleding schoon te maken. Een doorsnee wasmachine kan gewone, permanentpers, en delicate cycli hebben. De duurdere modellen kunnen extra cycli hebben, zoals een zware cyclus voor werkkleding, jeans en handdoeken, en cycli met voorweken en voorwassen om moeilijke vlekken te behandelen. Ingebouwde stoomreiniging verwijdert vlekken en kreukels zonder voorbehandeling. Stoom is ook gunstig voor het verminderen van allergenen. Denk na over de soorten kleding die je het vaakst zult wassen om je te helpen een keuze te maken. Waterbesparende opties recycleren water van licht vervuilde ladingen. De watertemperatuuropties omvatten meestal warm/koud, warm/koud, en koud/koud. Sommige duurdere modellen kunnen extra temperatuurcombinaties hebben voor meer stoffen. Snelwasinstellingen maken de kleren sneller schoon. De bediening kan mechanisch zijn, met draaiknoppen en drukknoppen, of elektronisch met functies als digitale displays of aanraakschermen waarmee je de cycli verder kunt aanpassen.

Functies

Diverse functies, zoals snelheden en instellingen, hangen af van wat je in een machine zoekt. Voor sommigen kan een teveel aan functies de zaak verwarrend maken. Mogelijke functies zijn snelle cycli, specifieke cycli die gericht zijn op wit, wollen of delicatesse. Sommige ultramoderne machines hebben zelfs sensoren die de dingen automatisch doen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het in de juiste versnelling zetten van het programma.

Wasgoed behoeften

Er zijn veel keuzemogelijkheden als het gaat om het kopen van een wasmachine, maar het komt echt aan op je wasbehoeften. Maar als je ervoor kiest een volautomatische wasmachine te kopen, is het belangrijk dat je het juiste wasmiddel voor je machine koopt.

Energie-efficiëntie

several washing machines

Wasmachines met hoog rendement (water- en energiebesparend) besparen energie en verlengen de levensduur van je kleren en linnengoed. Kies voor Energy Star horizontale-as voorlader wasmachines of bovenlader wasmachines, die de kleren trommelen in plaats van ze te draaien of te wrijven. Deze modellen, die geen roerwerk hebben, verbruiken minder water en energie dan bovenladers van dezelfde grootte. Sommige machines kunnen een speciaal hoogrendementswasmiddel gebruiken. De hoeveelheid wasmiddel die nodig is hangt af van de grootte van de lading, niet van de hoeveelheid water die gebruikt wordt, dus raadpleeg de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.

De toekomst van de wasserij

Het is een spannende tijd voor de wasserij-industrie. Bedrijven als Samsung en LG krijgen meer belangstelling voor de Nederlandse markt en we zien veel nieuwe functies en technologie als gevolg daarvan — dingen als wasmachines met megacapaciteit, app-integratie, modellen die met spoelbak geleverd worden en zelfs enkele met secundaire wasmachines die verborgen zitten in een traditioneel ogende voorlader of een ondiep bovenlader compartiment.

Dat dwingt andere fabrikanten om producten die al generaties bestaan opnieuw te bedenken, wat leidt tot innovaties als GE’s stembediening via Alexa. Het betekent ook dat je meer keuzemogelijkheden hebt dan ooit tevoren.

Dus voor je begint te dromen over een supersize wasmachine (en bijbehorende droger) in je huis, meet je de ruimte in je waskamer (en je deuropeningen), weeg je behoeften aan kubieke-voet-capaciteit af tegen voor- en bovenlader prestaties en trends in efficiëntie. Denk ook aan je budget. En als je meer dan €1,000 te besteden hebt aan een wasmachine, kun je misschien net genieten van sommige van de nieuwe en vernieuwende dingen die we vandaag op de wasserijmarkt zien.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *