Veel mensen die voor het eerst leiding geven weten niet zo goed wat acceptabel is als het gaat om het geven van cadeaus aan werknemers. Hoewel het aanbieden van een speciaal cadeau aan je teamleden een geweldige manier is om je waardering en dankbaarheid te tonen, kan het verkeerde cadeau de verkeerde boodschap overbrengen. Je goede bedoelingen kunnen dan meer kwaad dan goed doen.

1. Geef iedereen vergelijkbare cadeaus

Idealiter kies je cadeaus die zijn afgestemd op ieders interesses of persoonlijkheid, want één maat past meestal niet iedereen. Dat is misschien niet mogelijk, vooral als je een groot team hebt. Zorg er echter wel voor dat de cadeaus qua waarde en kosten vergelijkbaar zijn, zodat niemand het gevoel heeft dat hij of zij ergens van is afgescheept.

2. Laat niemand buiten beschouwing

man-vrouw-werken-kantoor

Koop niet alleen een eindejaarsgeschenk voor een favoriete werknemer. Je moet iedereen iets geven, zelfs als dat betekent dat je de prijs voor elk artikel moet verlagen. Als het nieuws rondgaat dat één of twee mensen iets van je hebben gekregen, dan zullen buitengesloten werknemers zich, gedupeerd en gekwetst voelen. Bovendien zullen ze geloven dat ze niet bij de favorieten werknemers horen, en die wrok kan tot ver na de feestdagen blijven hangen.

3. Richt je op de betekenis, niet op de kosten

We denken dat dat €15 – €25 per werknemer gepast is. Maar als dat niet in je budget past, ga dan niet alles eraan doen om de kosten van de cadeaus te dekken. Minder dure geschenken die je zelf maakt of die echt passen bij de persoonlijkheid van de werknemer kunnen veel betekenisvoller zijn.

4. Pak het cadeau in

tassen-cadeaus

Neem de extra tijd voor een mooie verpakking en een attent briefje van waardering. Je moeite zal niet onopgemerkt blijven.

5. Overhandig geschenken aan werknemers

klein-cadeautje-geven-vriendin

Zet ze niet zomaar op hun bureau neer. Bied elke werknemer zijn of haar cadeau aan met een oprecht “Bedankt voor alles wat je dit jaar hebt gedaan.” Vertel werknemers wel dat ze het cadeau niet meteen hoeven te openen. Sommige werknemers kunnen zich ongemakkelijk voelen als ze gedwongen worden een cadeau te openen waar jij bij bent.

Een idee nodig voor een geweldig cadeau? Overweeg deze opties:

 • Kalender of planner
 • Cadeaubonnen die passen bij de interesses of hobby’s van werknemers
 • Geschenkmanden (check Sterkado om je eigen pakketten samen te stellen)
 • Kaartjes voor een film of evenement
 • Fotolijstje
 • Boek
 • iTunes of Google Play kaart
 • Gepersonaliseerd briefpapier
 • Abonnement op een tijdschrift of website
 • Plant
 • Donaties aan het favoriete goede doel van de werknemer

Wat je ook besluit, koop cadeaus omdat je je waardering wilt tonen, niet omdat je je daartoe verplicht voelt. Je moet nooit negatieve gevoelens hebben over het geven van een cadeau, dus als je hart er niet bij ligt, doe het dan dit jaar niet. Ga bovendien niet over de top omdat je tijdens je eerste feestdagen als leider indruk wilt maken op de werknemers. Misschien leg je de lat te hoog voor volgend jaar!

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *