Wanneer het weer volop zomer is, is het natuurlijk wel belangrijk om onze tuinen en terrassen klaar te maken zodat we er volop van kunnen genieten. In dit artikel delen we enkele ideeën voor het inrichten van je dakterras.

We zullen je enkele ideeën geven, die je kunt gebruiken om je dakterras praktisch mee in te richten. Tijdens de zomer worden onze tuinen en terrassen, omdat we er zoveel tijd doorbrengen, vaak de belangrijkste ruimtes van ons huis. Daarom is het belangrijk om ze in orde te maken zodat we er optimaal van kunnen profiteren en van kunnen genieten.

Zelfs als je maar een klein dakterras hebt, zijn er een aantal geweldige opties voor je beschikbaar. Door voor de juiste meubels te kiezen en deze goed neer te zetten, houd je genoeg ruimte over.

Zoals we al eerder hebben besproken, zijn planten en warme verlichting essentieel voor het creëren van een intieme en gezellige omgeving, waarin je kunt uitrusten en waarin je je kunt ontspannen.

Hier volgen vijf tips, die je kunt gebruiken om je dakterras te decoreren.

1. Zet op je dakterras alles op de juiste plaats

dakterras-glazen-wanden

Zeker in het geval van kleinere dakterrassen is dit heel belangrijk. Als je een klein gebied goed indeelt, zal het groter lijken dan het in werkelijkheid is. Als je genoeg ruimte hebt, kun je proberen om het terras in de volgende secties op te delen:

  • Eetgedeelte: zet een bank, wat kussens en een lage tafel neer. Of je kunt juist stoelen, banken en een hogere tafel gebruiken.
  • Groene zone: zoals we al zeiden zijn planten onmisbaar. Je kunt ze overal in de ruimte plaatsen. Ze geven je dakterras een natuurlijk en kleurrijk tintje.
  • Opbergruimte: dit helpt je bij het gemakkelijk opbergen van de huishoudelijke artikelen, die je op het dakterras gaat gebruiken.
  • Gedeelte om te lounchen: je kunt hiervoor banken, hangmatten, ligstoelen of een pergola gebruiken.

Door het gebied in zones te verdelen, is het ook gemakkelijker schoon te maken en in te richten. Bovendien zal de ruimte ook visueel aantrekkelijker zijn.

2. Laat het uitzicht zoveel mogelijk zien

Het uitzicht is absoluut één van de beste dingen van een dakterras. Het is dus belangrijk om dit te laten zien, zodat je er ten volle van kunt genieten. Een optie is om een glazen omheining te plaatsen zodat het uitzicht niet wordt belemmerd. Zorg er ook voor dat je, wanneer je pergola’s, luifels of parasols op het terras plaatst, het uitzicht niet zult belemmeren.

Een andere mogelijkheid is het gebruik van een doorzichtige terrasoverkapping. Hoewel dit wat duurder is, is het de investering zeker waard. Hierdoor kun je het terras het hele jaar door gebruiken omdat het de ruimte tegen slecht weer beschermt. Bovendien helpt dit ook om de ruimte licht te houden, waardoor het groter lijkt.

3. Denk aan zowel binnen als buiten

dakterras-houten-vloer

Je denkt hier misschien niet aan als je je dakterras aan het inrichten bent, maar het is echt een belangrijk punt. Als de ingang van het terras bijvoorbeeld via de slaapkamer is, wil je het eetgedeelte er natuurlijk niet direct naast plaatsen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er etensluchtjes in de slaapkamer komen. In dit geval is het het beste om de ruimte, waar je je zult ontspannen of de chill-zone, dicht bij de ingang van de slaapkamer te plaatsen. Als de toegang tot het terras echter via de keuken is, moet je juist het eetgedeelte ernaast plannen. Dit maakt het gemakkelijker om gerechten te serveren of op te ruimen en het eetgedeelte schoon te maken. Zorg ervoor dat je altijd de ruimte, die je gaat aanpakken, optimaliseert.

4. Kies voor de juiste meubels

Vervolgens moet je gaan nadenken over de meubels, die je gaat gebruiken om je dakterras aan te kleden. Zorg ervoor dat de meubels, die je gebruikt voor de eethoek, passen bij de stijl van de bergruimte en het gedeelte waar je zult gaan ontspannen.

Hangmatten en rotan hangstoelen (in de vorm van een ei) worden veel gebruikt op terrassen en ze zijn heel erg comfortabel. Het is belangrijk om het gebied op orde te houden en ervoor te zorgen dat het eenheid heeft. Hierdoor zal het geheel comfortabeler aanvoelen. Houd er ook rekening mee dat sommige materialen meer verzorging nodig hebben dan andere, dus denk daar goed over na voordat je bepaalde soorten meubels koopt.

Natuurlijke vezels zoals rotan zien er buitenshuis vaak geweldig uit. Ze voegen een eenvoudige en toch zeer natuurlijke touch toe.

Je zou ook kunnen overwegen om de meubels zelf te maken, wat trouwens heel gebruikelijk in rust- en ontspanningsruimtes is. Pallets zijn geweldig voor dit project. Je hoeft ze alleen maar te schuren voordat je ze gebruikt. Als je van de natuurlijke kleur houdt, hoef je ze niet eens te schilderen of te coaten.

Als je niet veel opbergruimte hebt, raden we je aan om voor klapstoelen, loungestoelen en hangmatten te kiezen. Ze nemen, als je ze voor de winter moet opbergen, nauwelijks ruimte in beslag.

5. Accessoires zijn ook belangrijk

dak-terras

Accessoires zijn essentieel voor het afmaken van een ruimte. Als het om een dakterras gaat, kun je denken aan pergola’s, parasols of luifels. Het zonlicht valt direct op de daken, dus is het belangrijk om ze tegen de elementen te beschermen. Zeker als je midden op de dag op je terras wilt gaan zitten, is het verstandig om voor wat schaduw te zorgen.

En we mogen ook zeker de verlichting, vooral tijdens de vroege ochtenden of juist in de avonden, niet vergeten. Je kunt slingers van lichtjes, lantaarns of kaarsen (zelfs aromatische) ophangen.

Een ander iets, dat we aan ons dakterras kunnen toevoegen, zijn voorwerpen van textiel, zoals kussens en kussenhoezen, die echt essentiële accessoires voor het terras zijn. Een ander voorbeeld zijn vloerkleden, die ook geweldig zijn voor het decoreren van het gedeelte, waar je je wilt gaan ontspannen.

Zoals je ziet, hoeft het inrichten van je dakterras niet moeilijk te zijn. Je moet het alleen wel zo inrichten dat je optimaal gebruikmaakt van de ruimte en een decoratieve stijl kiest, die bij je smaak en bij voorkeur ook bij het interieur van je huis past.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *