Veel items in het interieur worden met liefde en zorg uitgekozen. Denk aan de meubels en accessoires. Het is natuurlijk hartstikke leuk om hier mooie keuzes in te maken. Maar andere items zijn weer meer ondergeschoven kindjes in het interieur, wat eigenlijk hartstikke zonde is. Deze items zijn namelijk belangrijker voor de uitstraling van je woning dan je denkt: lees verder om te zien waar we het over hebben.

Lampen

Orville-tafellamp

Lampen dienen natuurlijk met name een praktisch doel in huis: het is de bedoeling dat je kunt zien in het donker. Met dat idee in het achterhoofd kiezen we gewoon maar de eerste, de beste lamp uit, zonder er verder bij stil te staan. Een gemiste kans, want er zijn veel prachtige lampen te vinden. Denk aan plafondlampen die helemaal bij je stijl passen: of je nu een landelijk, modern of industrieel interieur hebt. Kies liever voor een lamp waar je iedere dag weer met plezier tegenaan kijkt. Naast een lamp aan het plafond maak je ook plek vrij voor een wandlamp, staande lamp en bureaulamp. Hoe meer lichtbronnen je hebt in huis, hoe gezelliger het eruit ziet om je heen.

Gordijnen

witte-gordijnen

Gordijnen zijn nog zo’n voorbeeld van een praktisch item in het interieur. Dat is natuurlijk wel zo, maar denk toch goed na over het type gordijnen dat je kiest. Dit kan per raam weer verschillen. Zo zijn in de badkamer, slaapkamer en zolder rolgordijnen handig. Je opent en sluit ze eenvoudig, en ze zijn onderhoudsarm. Ga voor een basic rolgordijn in wit of pak juist uit met een opvallendere kleur. Andere gordijnen om aan te denken? Ook jaloezieën zijn praktisch. Of ga voor een klassiek stoffen gordijn, waar je wel iets meer omkijken naar hebt qua onderhoud.

Stopcontacten

Heb je ooit kritisch gekeken naar de stopcontacten in je woning? Je kunt er meer mee dan je wellicht denkt. Standaard stopcontacten kun je namelijk vervangen voor heuse designwaardige stopcontacten, met een strakke look. Of ga voor stopcontacten in een andere kleur dan de standaard witte stopcontacten. Verf ze zelf of bestel gekleurde stopcontacten. Op die manier kun je de stopcontacten bijvoorbeeld precies dezelfde kleur geven als de muur, zodat ze minder opvallen. Dat maakt je interieur rustgevender. Maar misschien wil je je stopcontacten juist meer laten opvallen, met een contrasterende kleur. Het is allemaal mogelijk: je moet er alleen maar net even opkomen.

Klinken en knoppen

rvs-deurbeslag-witte-deur

Aan de deuren, ramen en kasten: op verschillende plekken in huis vind je klinken en knoppen. Vaak kennen deze een basic design. Daar is in principe natuurlijk niets mis mee, maar het kan wel wat interessanter. Kies bijvoorbeeld voor klassieke deurklinken of juist minimalistische kastknoppen – het is maar net wat jij mooi vindt. Het lijkt een detail om aan te passen in huis, maar het springt absoluut in het oog. En eerlijk is eerlijk: het is maar een kleine moeite om dit te veranderen in je interieur. Hoog tijd dus om op zoek te gaan naar klinken en knoppen in jouw smaak.

Plinten

Tot slot: denk na over andere plinten in huis. Zo is er al een duidelijk verschil qua materiaalsoorten. Houten plinten ogen heel anders dan stenen plinten, om wat voorbeelden te geven. Van sfeervol tot strak, wat past beter in jouw huis? Je kunt ook kiezen of je de plinten in dezelfde kleur als de vloer wilt, of juist in een andere kleur. Beide opties zijn mogelijk. Denk verder na of je het liefst lage of hoge plinten in huis wilt. Hoge plinten benadrukken het vloeroppervlak wat meer. Dit is dus een reden om hiervoor te kiezen. Maar het is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Bovenstaande interieuritems zijn misschien niet de meest boeiende onderdelen om zorgvuldig uit te kiezen. Maar het valt zeker op als je ook hierin een doordachte selectie maakt: het zit ‘m nu juist in de kleine dingen. Welke details ga jij nalopen in je woning?

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *