Als je ooit uit elkaar bent gegaan, weet je hoe pijnlijk dat kan zijn. Je hebt niet alleen iemand verloren voor wie je je emotioneel openstelde, maar ook de gewoonten en routines die jullie samen deelden zijn veranderd. Alsof dat nog niet moeilijk genoeg is, realiseer je je dat de hoop, dromen en verwachtingen die je had over jullie toekomst niet zullen uitkomen.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar na mijn relatiebreuk wilde ik nooit meer uit bed komen. Ik verloor mijn eetlust of at alles wat ik zag (en dan nog wat extra). Ik draaide treurige liefdesliedjes die me aan mijn ex deden denken en was urenlang geobsedeerd door wat er mis ging.

Misschien ga jij anders om met een scheiding. Ik heb vrienden die zo boos worden dat ze het fysiek voelen. Sommigen zetten een vrolijk gezicht op en doen alsof ze in orde zijn. Anderen proberen zichzelf en hun ex psychologisch te analyseren. Iedereen ervaart en reageert op zijn eigen manier op een relatiebreuk.

Misschien heb je contact gezocht met een vriend of familielid, maar voelde je je daarna nog eenzamer. Waarom? Omdat we als samenleving niet geleerd hebben hoe we mensen met een gebroken hart kunnen helpen. Ons is geleerd dat als iemand verdrietig is, hij of zij moet worden opgelapt, dat een intellectueel idee een gebroken hart kan genezen, dat normale gevoelens van verdriet niet gepast zijn, dat romantische relaties vervangbaar zijn of dat tijd alle wonden heelt. Deze ideeën zijn helemaal verkeerd.

Wist je dat slechts 19 van de 141 dingen die iemand te horen krijgt na een verlies nuttig zijn?

Hier zijn enkele van de niet-helpende uitspraken die je zou kunnen horen na een een relatiebreuk:

 1. Zet je er overheen
 2. Voel je niet slecht
 3. Er zijn nog veel meer andere vissen in de zee
 4. Het was voor het beste
 5. Je bent te goed voor hem/haar
 6. Je hebt gewoon afleiding nodig
 7. Het heeft gewoon tijd nodig
 8. Je zit in de woede fase van verdriet
 9. Ik weet hoe je je voelt
 10. God geeft ons nooit meer dan we aankunnen
 11. Ik heb hem/haar toch nooit gemogen
 12. Je kan beter krijgen
 13. Focus je op werk
 14. Je moet gewoon even alleen zijn
 15. Je bent jong, je vindt wel iemand anders
 16. Verbrand zijn/haar spullen en move on!
 17. Wees sterk voor de kinderen
 18. Het is beter om liefgehad en verloren te hebben dan helemaal nooit liefgehad te hebben
 19. De beste manier om over iemand heen te komen is om zo snel mogelijk met iemand anders uit te gaan
 20. Het duurt de helft van de tijd dat je met iemand was om over een relatiebreuk heen te komen
 21. Eet gewoon wat ijs

Elk van de bovenstaande uitspraken houdt de mythe in stand dat normale gevoelens opgelost, voorgelogen of vermeden moeten worden. Helaas houdt dat mensen vast in hun verdriet.

Als je een gebroken hart hebt door een relatie die onlangs of lang geleden is beëindigd, weet dan dat er niets mis met je is. Het is normaal om verdrietig te zijn als er verdrietige dingen gebeuren! Het probleem is dat er gewoon niet genoeg informatie is in de reguliere samenleving over hoe je kunt herstellen van een relatiebreuk.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *