Er gaat niets boven een kopje koffie gemaakt met verse koffiebonen in de ochtend, toch? Koffie is een echte universele drank en het neemt ook steeds meer stijlen aan. Tegenwoordig is koffie niet alleen meer een drankje om van te genieten, maar ook een drankje om mee gezien te worden. Er zijn echter wel discussies over de vraag of koffie wel zo gezond is. Het is veilig om te stellen dat de meesten van ons dat niet zo goed weten omdat er zoveel verschillende meningen zijn. We gaan je geruststellen en de zaak voor je vereenvoudigen. Er is gefilterde en ongefilterde koffie en het is uit onderzoek gebleken dat de gefilterde variant eigenlijk veel gezonder is. In dit artikel gaan we dieper in waarom dit zo is.

Soorten filters

meeting-koffie-man-vrouw

Volgens Harvard Health Publications zijn koffiefilters van papier effectiever voor het elimineren van diterpenen dan permanente of stoffen koffiefilters. Koffiefilters van papier zijn ook gemakkelijker schoon te maken – je gooit ze namelijk na eenmalig gebruik weg. Stoffen en permanente koffiefilters moeten na elk gebruik worden gereinigd. Papieren koffiefilters zijn niet zo milieuvriendelijk als de andere soorten filters, maar omdat ze zijn gemaakt van natuurlijke vezels, zijn ze wel biologisch afbreekbaar. Om papieren filters ‘groener’ te maken, composteer je ze samen met het koffiedik. Voor het composteren zijn natuurlijke bruine koffiefilters beter dan gebleekte witte koffiefilters.

Minder cholesterol-inname

Wat je misschien niet weet, is dat ongefilterde koffie eigenlijk slechter voor je lichaam is omdat het de inname van cholesterol verhoogt. De reden hiervoor is dat wanneer je je koffie zet, het bezinksel en oliën vrijkomen. De olieachtige delen, waar je je zorgen over moet maken, worden diterpenen genoemd en er zijn twee soorten, die in koffie te vinden zijn. Ze staan bekend als kahweol en cafestol. Het probleem met deze oliën is dat ze de neiging hebben om hun weg naar je darmen te vinden en uiteindelijk een receptor blokkeren, die de cholesterolinname in je lichaam regelt. Als gevolg hiervan neemt het cholesterol alleen maar toe en dit kan uiteindelijk een serieus probleem worden. Wanneer je een koffiefilter gebruikt, worden deze sedimenten en oliën eruit gefilterd en kun je zonder problemen van je koffie genieten.

Lager risico op hartaandoeningen

filter-koffie-papier

Als je ongefilterde koffie drinkt, ben je misschien niet alleen bekend met een uitbarsting van energie, maar kun je ook af en toe lichte hartkloppingen krijgen en raad eens? Dat is niet goed. Omdat je cholesterolgehalte stijgt, zal dit vroeg of laat ook gevolgen hebben voor de gezondheid van je hart. We weten niet helemaal zeker of er ook andere elementen in de koffie zitten, die de hartslag verhogen, maar we zijn er zeker van dat het een rol speelt bij het creëren van hartaandoeningen als je meer dan één kopje ongefilterde koffie per dag drinkt. Je zult merken dat de overstap niet zo moeilijk zal zijn, want er zijn verschillende koffiezetapparaten, die allemaal met behulp van koffiefilters verschillende soorten koffie zetten. Het is een kleine verandering met grote gevolgen en je moet er altijd voor zorgen dat je voor het welzijn van je hart zorgt.

Verlaagt het risico op kanker

Behalve dat het gunstig is voor je cholesterolinname en je hart, is er ook ontdekt dat gefilterde koffie zelfs positieve effecten heeft als het gaat om specifieke vormen van kanker. Tot dusverre hebben onderzoeken aangetoond dat de ontstekingsremmende en anticarcinogene eigenschappen van koffie een rol hebben gespeeld bij het effectief verminderen van de effecten van mondholte-, lever- en prostaatkanker en ook van melanoom, zij het met een lager percentage. Zie het als een preventieve maatregel, maar zoals met alle dingen, je kunt het niet overdrijven. Twee kopjes per dag zijn ideaal als het gaat om ongefilterde koffie en die wordt het liefst zwart geserveerd. De reden hiervoor is dat je alle voordelen teniet zou doen door er room, melk of suiker aan toe te voegen. Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat het soort koffie dat je drinkt verschillende gradaties van het effect heeft. De bioactieve verbindingen verschillen met betrekking tot hoe de koffie wordt gezet en hoeveel de koffieboon ook wordt gebrand en natuurlijk speelt wat voor soort koffieboon wordt gebruikt ook een rol.

De antioxidanten

hand-tattoo-koffie

Het is misschien verrassend voor je om te leren, maar voor degenen onder ons die het typische westerse dieet consumeren, is de koffie die we drinken misschien wel één van de gezondste dingen die we consumeren. Hoe dat mogelijk is? Welnu, pure zwarte koffie zit boordevol antioxidanten, is vetvrij en bevat weinig calorieën. Er zit slechts één calorie in een kopje zwarte koffie van 250ml. Uiteindelijk is filterkoffie ook één van de meest populaire dranken omdat het heerlijk is. Toevallig kan het ook opscheppen over een aantal gezondheidsvoordelen voor mensen, die ervoor kiezen om het op een verantwoorde manier te drinken (niet meer dan vier cafeïnehoudende kopjes per dag en bij voorkeur zwart). Koffie kan je energie geven, je helpen om tijdens je dagelijkse lichaamsbeweging meer vet te verbranden, je fysieke prestaties te verbeteren, je focus te verbeteren en je helpen ziektes te bestrijden. Met al die voordelen, is het veilig om te zeggen dat koffie je zou kunnen helpen om een langer en gelukkiger leven te leiden.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *