Dromen over de dood kan verontrustend en verontrustend zijn. Of de droom nu over jouw dood gaat of die van iemand anders, je vraagt je misschien af wat het betekent en wat het zegt over je leven.

Als je een droom over de dood hebt gehad, ben je niet de enige. Het komt vaak voor dat je droomt over de dood.

In dit artikel onderzoeken we de mogelijke betekenissen van een aantal veelvoorkomende dromen over de dood.

Wat symboliseren dromen over de dood?

Onze dromen zijn zelden letterlijk, maar spreken in symbolen en metaforen.

De dood in een droom gaat misschien niet echt over doodgaan. In plaats daarvan staat het vaak voor verandering, het afsluiten van een hoofdstuk of het einde van het leven zoals je dat kent.

Als je bijvoorbeeld over je eigen dood droomt, kan dat erop wijzen dat een deel van je leven ten einde loopt. Of, als je droomt over de dood van iemand anders, kan het erop wijzen dat je relatie met hen, of iets wat zij voor jou vertegenwoordigen, aan het veranderen is.

In plaats van dromen over de dood letterlijk te nemen, is het aan te raden om ze te zien als een boodschap van je onderbewustzijn dat het tijd is om verder te gaan en/of te groeien.

Als een deel van je leven ten einde loopt, presenteert je onderbewustzijn het je als de dood, zodat je het makkelijker kunt loslaten en je jezelf kunt openstellen voor de groei die ontstaat als je verder gaat met iets dat niet langer levensvatbaar is.

Hoe voelen dromen over de dood?

man-vliegt-boven-bed

Dromen over de dood kan schrijnend zijn en ervoor zorgen dat je een scala aan emoties ervaart. Je kunt je verdrietig, bang, angstig, in paniek, verward of zelfs nieuwsgierig voelen.

Naast intense emoties kun je tijdens de droom ook lichamelijke symptomen ervaren zoals een snelle hartslag, kortademigheid, zweten of beenbewegingen.

Afhankelijk van hoe levendig de droom is en hoeveel je je herinnert als je wakker wordt, kunnen de emoties uit de droom blijven hangen en je stemming beïnvloeden.

Het hebben van een droom over de dood kan je zelfs aanzetten om meer na te denken over de huidige omstandigheden van je leven en wat de droom kan betekenen.

Het kan helpen om te onthouden dat het hebben van een droom over de dood niet betekent dat er iets ergs zal gebeuren – de droom weerspiegelt gewoon dingen die je aan het verwerken bent, dingen waar je over hebt nagedacht of dingen die je hebt gezien/gehoord.

Soorten dromen over de dood en wat ze betekenen

SpongeBob SquarePants gif. SpongeBob is asleep in bed as his foghorn alarm clock blares over him, shaking the room and billowing his blanket. Text, with brackets, "[foghorn blows]."

Laat ons je helpen decoderen wat de verschillende soorten doodsdromen kunnen betekenen.

Dromen over je stervende ouders

Dromen over een stervende ouder kan het gevolg zijn van veranderingen in het leven van je ouder of veranderingen in je relatie met hem of haar.

Ze zegt echter dat je ouder ook een deel van jezelf kan vertegenwoordigen. In dit geval kan je ouder staan voor je eigen rol of identiteit als ouder.

Vraag jezelf af:

 • Is je perspectief van jezelf als ouder verschoven?
 • Heb je moeite om ouder te worden en heb je het gevoel dat de mogelijkheid dat dat gebeurt op sterven na dood is?
 • Heb je het moeilijk met een kind en heb je het gevoel dat je vermogen om goed op te voeden is aangetast?
 • Heb je besloten dat je geen kinderen wilt en is het idee om ouder te worden voor jou voorbij?

Nadenken over deze vragen kan je helpen om de oorzaak van je droom te achterhalen.

Dromen over het sterven van je kind

Dit kan de meest verontrustende doodsdroom zijn om te ervaren, omdat de angst en het verdriet die je in de droom voelt heel echt zijn.

Ze legt echter uit dat deze droom meestal wordt veroorzaakt door mijlpalen in het leven van je kind, zoals:

 • Leren lopen
 • Een wieg ontgroeien
 • Rijlessen nemen
 • Naar de universiteit gaan

Deze dromen komen vaak voor als een fase in het leven van je kind voorbij is. Het is de manier van je psyche om te rouwen om het verstrijken van de tijd en het einde van de afhankelijkheid van je kind van jou als ouder.

Dromen over de dood van je broer of zus

Een droom over je broer of zus die sterft kan betekenen dat je relatie met hem of haar op de een of andere manier evolueert of dat een aspect van zijn of haar leven verandert.

Je broer of zus kan echter ook een deel van jezelf vertegenwoordigen in de droom. Als je persoonlijkheidstrek gemeen hebt met je broer of zus, of als er een deel van je broer of zus is waarmee je je identificeert, kan deze droom over het sterven van je broer of zus betekenen dat dat deel van jou op sterven ligt.

Dromen over de dood van je vriend

Dromen over de dood van je vriend(in) kan betekenen dat je vriendschap met hem/haar vervaagt of dat er een verschuiving plaatsvindt in het leven van je vriend(in) waarbij de persoon die hij/zij was er niet meer lijkt te zijn.

Dromen over het sterven van je huisdier

De betekenis van deze droom kan variëren afhankelijk van het soort huisdier in je droom, omdat verschillende dieren verschillende dingen kunnen vertegenwoordigen.

Ze legt bijvoorbeeld uit dat honden meestal relaties symboliseren, omdat ze van nature trouwe metgezellen zijn. In dat geval kan dromen over de dood van je hond betekenen dat een vriendschap of zelfs een intieme relatie op sterven na dood is.

Aan de andere kant legt ze uit dat katten seksualiteit, reproductieve gezondheid of onafhankelijkheid kunnen vertegenwoordigen, dus dromen over de dood van je kat kan wijzen op een gebrek aan intimiteit, vruchtbaarheid of onafhankelijkheid in je leven.

Dromen over begrafenissen of kerkhoven

Een begraafplaats is de plek waar we de doden begraven, dus in een droom kan het staan voor de noodzaak om een moeilijke kwestie te begraven en verder te gaan.

Op dezelfde manier kan een begrafenis staan voor het proces van omgaan met een moeilijke kwestie en rouwen om de veranderingen die het zal veroorzaken in je leven.

Dromen over iemand vermoorden

Terwijl de dood natuurlijk is, is moord gedwongen, daarom kan een droom over het vermoorden van iemand betekenen dat je iets in je leven dwingt te veranderen of te beëindigen.

Dromen over vermoord worden

Als jij degene bent die wordt vermoord in de droom dan kan dat erop wijzen dat je je onder druk gezet voelt of gedwongen door anderen om een soort transformatie door te voeren of om een einde te maken aan iets in je leven. Deze droom gaat zeer waarschijnlijk over een verandering waar je je tegen verzet.

Dromen over zelfmoord

Als je op dit moment geen zelfmoordgedachten hebt, kan deze droom betekenen dat je bezig bent jezelf te transformeren of een wedergeboorte doormaakt.

Dromen over dode lichamen

Een dood lichaam in je droom kan staan voor iets in je echte leven dat niet langer levensvatbaar, nuttig of effectief is, zoals een idee, een relatie of een baan/bedrijf. Je onderbewustzijn laat het je zien in de vorm van een dood lichaam zodat je de finaliteit ervan beter kunt begrijpen, wat je kan helpen het los te laten, het te begraven en verder te gaan met je leven.

Dromen over iemand die is overleden

Als iemand die in het echt is overleden als geest in je droom verschijnt, kan de droom iets uit je verleden voorstellen dat momenteel in je gedachten rondwaart, zoals een probleem of herinnering die je nog niet hebt losgelaten.

Kun je sterven in je eigen droom?

Sommige mensen worden wakker vlak voordat ze in hun droom sterven. Dit kan om verschillende redenen gebeuren:

 • De droom is zo schokkend dat je er wakker van wordt: Dromen over de dood kunnen schokkend zijn, waardoor je een emotionele en fysieke reactie ervaart in de vorm van een bonzend hart en een stoot adrenaline, waardoor je wakker schrikt voordat de verhaallijn van de droom kan worden afgerond.
 • De droom gaat over een einde dat nog niet heeft plaatsgevonden: Soms worden we wakker voor de dood in een droom, omdat de droom symbolisch een huidige afloop of verandering weerspiegelt die op dit moment in het echte leven aan de gang is, maar nog niet volledig heeft plaatsgevonden. Als je bijvoorbeeld in een relatie zit die op sterven na dood is, waarbij de communicatie afneemt en excuses worden gemaakt, maar je het nog niet officieel hebt uitgemaakt, kun je dromen dat je bent neergeschoten en stervende bent, maar wakker worden voordat je sterft in de droom omdat dat de staat van de relatie weerspiegelt.
 • Aan de andere kant kunnen sommige mensen dromen dat ze zijn gestorven als onderdeel van de verhaallijn van de droom. Veel mensen ervaren zelfs het sterven en het verlaten van hun lichaam in hun dromen.

Hoewel dromen over de dood eng en verontrustend kan zijn, is het belangrijk om te onthouden dat de droom niet echt is. Het is een onbewuste metafoor voor een transformatie die in je echte leven plaatsvindt.

Wijzen dromen over de dood op een psychische stoornis?

slapen-mevrouw-bed

Dromen over de dood komt vaak voor en is niet noodzakelijkerwijs een teken van een psychische aandoening.

Als de dromen echter vaak en terugkerend zijn, kunnen ze volgens haar een indicatie zijn van psychische aandoeningen zoals:

 • Angst
 • Depressie
 • Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
 • Bipolaire stoornis
 • Slaapgerelateerde aandoeningen

Als je dromen je van streek maken, overweeg dan om contact op te nemen met een geestelijk verzorger voor ondersteuning. Zij kunnen je helpen om de gevoelens die je dromen oproepen te onderzoeken, de factoren te identificeren die de dromen opwekken, een diagnose te stellen van psychische aandoeningen die je hebt en je helpen om strategieën te ontwikkelen om ermee om te gaan.

Waarom heb ik steeds terugkerende dromen over de dood?

Er zijn veel factoren die dromen over de dood kunnen uitlokken. Deze kunnen zijn:

 • Stress
 • Verdriet
 • Angsten
 • Veranderingen in het leven
 • Onopgeloste problemen
 • Traumatische ervaringen
 • Gezondheidsgerelateerde zorgen
 • Geestelijke gezondheidsproblemen
 • Films, boeken en andere vormen van inhoud
 • Sociale of culturele overtuigingen
 • Emotionele ervaringen

Deze redenen zijn uniek voor elke persoon en het is belangrijk om met een professional in de geestelijke gezondheidszorg te praten als deze dromen terugkomen en je belemmeren in je vermogen om je leven te leiden zoals je zou willen.

Iemand die regelmatig ernstige nachtmerries ervaart, kan gediagnosticeerd worden met een nachtmerrie stoornis als dit zijn slaap, stemming, cognitieve vaardigheden, energieniveau en dagelijks functioneren beïnvloedt.2

Is er een manier om te stoppen met dromen over de dood?

man-slaapt-op-bank

Dit zijn enkele strategieën die je kunnen helpen om te stoppen met dromen over de dood:

 • Pak onopgeloste problemen aan: Als je leven veel veranderingen doormaakt, kunnen deze dromen je onderbewustzijn zijn dat je zeurt om iets in je leven los te laten dat niet langer voor je werkt. Het onder ogen zien van de finaliteit van de kwestie in het echte leven kan je helpen om los te laten, vooruit te gaan en te groeien.”
 • Richt je op de toekomst: De beste manier om een doodsdroom te stoppen of te voorkomen is om je focus naar voren te verleggen en actief te werken aan je toekomst. Als je in slaap drijft, denk dan positief over wat je doet om een spannende en gezonde toekomst voor jezelf te creëren.”
 • Zoek hulp: Als je dromen je van streek maken, kan het nuttig zijn om naar een geestelijk verzorger te gaan die je kan helpen ze uit te pakken en te verwerken. Zij kunnen je helpen de factoren te onderzoeken die de dromen triggeren en je voorzien van copingstrategieën om ermee om te gaan.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *