Katten blijven een van de populairste huisdieren in vele huishoudens en culturen. Ze zijn slim, liefhebbend en makkelijk voor te zorgen. In tegenstelling tot honden, zijn katten een stuk kleiner en een heel stuk schoner. Ze hoeven ook niet te worden uitgelaten, wat een geweldige eigenschap is voor drukke mensen. Er zijn huisdieren eigenaars die een specifiek ras in hun huis willen hebben lopen. Het zal je daarom ook misschien wel verrassen hoe duur sommige kattenrassen wel niet kunnen zijn. Zou jij bereid zijn om duizenden euro’s aan een huisdier te besteden? Wat zijn de duurste kattenrassen in 2020? Hier volgt een lijstje met de duurste katachtigen die op deze aarde rondlopen.

Dit zijn de top 10 duurste kattenrassen:

10. Noorse Boskat

Afkomstig uit Noord-Europa en onderdeel van onze lijst van dure kattenrassen. Deze specifieke kat heeft zich weten aan te passen aan koudere klimaten. Een ding dat onwijs interessant is aan de Noorse Boskat is dat hij waarschijnlijk afstamt van de kortharige katten die de vikingen hadden meegenomen naar Noorwegen in 1000 na Christus. Men denkt ook dat de originele kortharige kat heeft gefokt met een Siberische en Turkse Angora.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Noorse Boskat bijna uitgestorven. Gelukkig is dit tegengehouden door de inspanningen van de Noorse Boskat club.

Als je van plan bent om een specifiek ras te halen, moet je wel op de hoogte zijn van de gezondheidsproblemen die om de hoek kunnen kijken bij dat ras. Dit ras is bijvoorbeeld gevoelig voor nier- en hartziektes.

Dit ras kost ongeveer €600. Maar, het kan natuurlijk nog duurder worden afhankelijk van de kwaliteit en het uiterlijk van de kat die je wilt kopen.

9. Egyptische Mau

De volgende op onze lijst is de Egyptische Mau. Het is een klein tot middelgrote kat die bekend staat om zijn natuurlijke vlekken. Een ander ras die die vlekken heeft is de Bahreinse Dilmun kat. Wat de vlekken van de Egyptische Mau zo uniek maakt is dat ze alleen aan de top van z’n vacht zichtbaar zijn, niet dieper. De Egyptische Mau komt uit 1952.

Er zijn mensen die beweren dat de Egyptische Mau uit Egypte komt. Maar, aan de andere kant bewijst DNA iets anders. Volgens genetische testen komt hij eigenlijk uit Noord-Amerika en Europa. Daarnaast wordt ook gedacht dat de Egyptische Mau een van de eerste soorten moderne huiskatten is. Er zijn een aantal merkbare verschillen tussen de fysieke kenmerken van de Egyptische vergeleken met die van andere katten. Zo bijvoorbeeld hun kortere voorpootjes.

Hoe herken je de Egyptische Mau? Hij heeft een lange, donkere streep over zijn rug, van hoofd tot het einde van zijn ruggengraat. En wat betreft het temperament van deze kat, kan je verwachten dat de Egyptische Mau heel vriendelijk en loyaal is, perfect voor jonge gezinnen dus.

8. Britse Korthaar

Je hebt de Britse Korthaar kat waarschijnlijk al in verschillende vines en viral videos online gezien. Hij staat bekend om zijn chubby torso en brede gezicht, waarmee de Britse korthaar niet alleen een populair ras onder de kattenliefhebbers is, maar ook nog eens een dure. De kosten van de Britse Korthaar hangen tussen de €500 en €1500, afhankelijk van waar je de jouwe haalt. Dit ras is zelfs zo populair dat hij ter inspiratie heeft gediend voor de illustraties van John Tenniel in Alice in Wonderland.

Dit ras loopt al een tijdje rond. Zijn afkomst is terug te traceren tot de eerste eeuw. Men denkt dat hij door de Romeinen Europa in is gebracht, waarna ermee is gefokt met andere Europese katten, wat heeft geresulteerd in de kat die we vandaag de dag kennen als de Britse Korthaar.

7. Schotse Vouwoor

De Schotse Vouwoor is een ras dat bekend staat om zijn misvorming in het kraakbeen van z’n oor, waardoor z’n oor “omvouwt”. Hierdoor krijgt de kat een “uil-achtig” uiterlijk. Voor de jaren ’60 heette de Schotse Vouwoor eerst Lops of Lop-eared (grof vertaald naar “scheefoor”). Pas in 1966 kreeg hij de naam Schotse Vouwoor.

De originele Schotse Vouwoor was een witte boerderijkat met een mutatie aan zijn oor. Toen de kittens waren geboren, allemaal met dezelfde gevouwen oortjes, werd dit tot een nieuw ras uitgeroepen. Als je een Schotse Vouwoor wilt aanschaffen, houd dan in gedachten dat dit ras gevoelig is voor verschillende aandoeningen waaronder mijten en doofheid. Dit is ook de reden dat de Schotse Vouwoor wordt gefokt met andere bekende kattenrassen zoals de Britse en Amerikaanse Korthaar.

6. Sphynx Kat

De Sphynx is weer een andere kat die op onze lijst van duurste kattenrassen thuis hoort. Hij staat bekend om zijn lichaampje met maar weinig haar en is sinds de jaren ’60 populair geworden door selectief fokken. Maar, een van de meest gemaakte fouten over deze kat is dat ze helemaal kaal zijn. Hun huid heeft namelijk wel degelijk iets van een haarstructuur. Het probleem met deze kat is dat ze heel snel lichaamswarmte verliezen.

Als je er ooit voor kiest om een Sphynx te kopen, wees dan niet verrast als het een kleine extrovert is. Ook al laten ze dit gedrag misschien zien, staan ze er ook om bekend dat ze onwijs loyaal en liefhebbend naar hun eigenaren zijn. Dit is overigens ook een kat met gedrags trekjes die behoorlijk wat weg hebben van een hond. Hij begroet z’n eigenaar en vreemdelingen super vriendelijk.

5. Blauwe Rus

De Blauwe Rus is weer net zo’n ras dat op deze lijst thuishoort. Hij wordt zelfs verkocht voor €3000 en is een kat voor mensen die een huisdier willen met een prachtige vacht en een hechte band met mensen. Hij staat bekend om zijn blauwgrijze, dichte vacht. We kennen hem inmiddels al meer dan een eeuw.

Zoals de naam al duidelijk maakt, komt deze kat uit Arkhangelsk Rusland. Deze katten worden ook wel Blauwe Aartsengels genoemd. Men denkt dat de kat vanuit de Archangel eilanden en Noord-Europa komt, ongeveer in 1860-1869.

Door de jaren heen is dit ras ontwikkeld door fokkers in de Tweede Wereldoorlog. In deze tijd waren er weinig Blauwe Russen. Hierdoor moesten fokkers gaan fokken tussen Blauwe Russen en Siamesen.

Je kan oprecht samen met deze kat oud worden. Zijn levensverwachting is 10 tot 20 jaar, maar in sommige omstandigheden zijn ze wel 25 jaar geworden.

4. Peterbald

Peterbald is weer zo’n dure kat die je pas kan kopen als je een paar duizend euro in de kast hebt liggen. Hij is afkomstig uit Rusland en heeft iets weg van de Oosterse Korthaar. Er zijn verschillende soorten Peterbald, die je waarschijnlijk zal tegenkomen. Je hebt Peterbald katten met een stijle vacht, maar ook die kaal zijn geboren.

Deze kat is behoorlijk slim en belachelijk lief. Het is daarom ook een match-made-in-heaven als je de Peterbald samen laat leven met andere katten of kinderen.

Als je naar de geschiedenis van de Peterbald hebt gekeken, weet je dat het een relatief nieuw ras is. Hij is ontwikkeld in 1994 in Sint Petersburg, Rusland. Hij komt voort uit experimenten uitgevoerd op de Sphynx.

3. Bengaalse Kat

De Bengaalse Kat is een huiskat die in de top van onze lijst van de duurste kattenrassen. Hij is zo gefokt dat hij op een wilde kat zou lijken. Toen men beter is gaan kijken, leek hij eigenlijk meer op een ocelot of een luipaard. Maar, dit is niet verrassend aangezien hij is gekruist met Aziatische Luipaard-katten. De Aziatische Luipaard-kat is een wilde kat uit Zuid- en Oost-Azië.

Als je bang bent dat de Bengaalse Kat het temperament van een wilde kat heeft, kunnen we je gerust stellen, dit is niet langer het geval. Hij is zo veel doorgefokt dat hij er als een wilde kat uitziet, maar het temperament van een huiskat heeft.

De Bengaalse kat is per ongeluk ontstaan. De Aziatische Luipaard-katten worden vooral met tame katten gefokt om de immuniteit voor leukemie bij katten te bestuderen.

2. Allerca Hypoallergene Kat

Een van de belangrijkste problemen die mensen hebben als het om katten gaat, is allergie. Ja, er zijn helaas momenten dat eigenaren van gezelschapsdieren hun harige huisdieren moeten opgeven, puur vanwege een allergie. Een van de meest voorkomende oplossingen is om jezelf ongevoelig te maken voor het allergeen. Bij de Allerca Hypoallergene kat is dit echter niet meer het geval. Ondanks een allergische reactie op katten zou je met plezier kattenbezitter worden.

Allerca hypoallergene kat kost ongeveer €6000, maar wordt soms voor wel €50.000 verkocht. Ja, echt een absurde prijs, maar dit is een doorbraak waar kattenliefhebbers voor willen betalen. Volgens de onderzoekers die dit ras hebben ontwikkeld, is hetgeen wat verantwoordelijk is voor allergische reacties een eiwit dat in het speeksel en de huid van katten wordt aangetroffen, Fel d1 genaamd. Dus moet je nu overstappen naar dit ras? Er zijn nog steeds berichten dat een minderheid van de eigenaren nog steeds allergische reacties op de kat ervaart.

1. Ashera Kat

Ashera is ’s werelds meest exotische huiskat. Net als bij de Bengaalse kat, werd hij gefokt uit de Aziatische luipaardkatten. Met zijn contrast vlekken die zorgen voor zijn luipaardachtige uiterlijk, kost deze dure kat soms wel €125.000.

Deze katten kunnen worden uitgelaten aan de lijn en er wordt gezegd dat ze vriendelijk zijn voor kinderen. Het is echter een goed idee om de kat tijdens de wintermaanden met een verwarmd deken toe te dekken, aangezien de kat uit een warm klimaat komt.

Katten zijn perfecte huisdieren. Voor degene die exotische kattenrassen willen kopen, moet je misschien meer geld uitgeven dan normaal. Deze katten kunnen het gewenste karakter hebben, maar aangezien ze van wilde katten afkomen kan je dit simpelweg niet met zekerheid zeggen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *