Met fintech wordt een afkorting gebruikt voor financiële technologie, of financial technology in het Engels. De laatste jaren is dit steeds relevanter geworden, omdat er allerlei manieren zijn ontstaan waarop het makkelijk wordt om online en digital betalingen te doen of waarde te transfereren. Denk bijvoorbeeld aan online wallets als PayPal, het gebruik van cryptocurrency en neobanken.

Hieronder gaan we kijken naar een aantal van deze voorbeelden die aantonen hoe fintech ons dagelijks leven stukken makkelijker maakt. Traditionele banken worden daardoor langzaamaan steeds meer overbodig. Het is daarom geen gekke gedachte dat deze in de toekomst geheel kunnen gaan verdwijnen of alleen nog op de achtergrond een rol gaan spelen. Onderstaande zaken zijn goede voorbeelden van redenen waarom banken steeds minder invloed hebben.

Online betalingen

man-laptop-card-reader

Iedereen heeft inmiddels wel ervaring met online transacties. Een goed voorbeeld hiervan is betalingen met iDeal. Daarvan vinden er jaarlijks miljoenen plaats voor in totaal miljarden euro’s. Veel mensen gebruiken het graag omdat het veilig is en je uiteindelijk rechtstreeks via je bankrekening betaald. Bij dit voorbeeld is fintech dus nog wel rechtstreeks gekoppeld aan de bank zelf, maar dat is bij de onderstaande gevallen alweer een stukje minder. Naast iDeal zijn er tegenwoordig veel soortgelijke betaalsystemen zoals Trustly en Klarna.

E-wallets

Online wallets als PayPal, Skrill en Neteller kun je gebruiken om snel en veilig digitale transacties te doen. Vaak is een account gekoppeld aan je bankrekening, zodat je deze kunt gebruiken om geld mee te storten wanneer nodig. Als je dit eenmaal hebt gedaan kan het online op duizenden plaatsen worden uitgegeven. Dat maakt dergelijke e-wallets enorm gebruiksvriendelijk en handig wanneer je veel dingen online koopt en besteld.

Neobanken

Een neobank onderscheidt zich op verschillende manieren van traditionele banken. Zo opereren ze alleen online en hebben ze geen fysieke vestigingen. Daarmee zijn ze veel meer ingesteld op de jongere en toekomstige generaties dan de gemiddelde traditionele bank. Dit soort banken zijn voor het eerst ontstaan tijdens de laatste financiële crisis rond 2008. Daarna zijn er in rap tempo meer bijgekomen en inmiddels zijn er duizenden neobanken over de hele wereld.

Cryptocurrency

crypto-processor

Met cryptocurrency gaan we nog een stukje verder. Het wordt door velen gezien als het geld van de toekomst. Deze digitale valuta maken het immers mogelijk waarde naar elkaar te transfereren zonder tussenkomst van derden, zoals dus een bank. Hoewel niet van vandaag op morgen de hele wereld ineens alles met cryptomunten zal gaan betalen, lijkt er wel degelijk toekomst te zitten in deze digitale valuta, die steeds meer worden gebruikt of door mensen als een investeringsmiddel worden gezien.

Hoe zit het met fintech in Nederland?

In Nederland is de fintech industrie, net als in de rest van de wereld, enorm hard aan het groeien. Dat heeft er onder andere mee te maken dat we hier een aantrekkelijk zakelijk klimaat hebben voor startups in sectoren als fintech. Dat zorgt ervoor dat er ook veel buitenlandse ondernemers onze kant opkomen. Vooral in en rond hoofdstad Amsterdam zijn er een aantal fintech bedrijven die hard aan de weg timmeren. Mooie voorbeelden hiervan zijn Ayden, Bux en Mollie.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *