Technologische innovatie lijkt eerder de norm dan de uitzondering te zijn vandaag de dag. Waar velen van ons toen ze jong waren nog moesten inbellen om op internet te kunnen – of überhaupt geen internet hadden – is alles en iedereen vandaag de dag de hele dag online. Onze telefoons proberen constant onze aandacht te verkrijgen, allerlei apparaten in de woonkamer, keuken en elders in huis zijn op het internet aangesloten, en zelfs moderne auto’s zijn bastions van technologische innovatie. Van de inparkeercamera (als je auto zich uberhaupt al niet helemaal zonder jouw hulp weet in te parkeren) tot alle sensoren en meldingen in een elektrische auto tot een gps tracker voor auto’s.

Een GPS tracker in je auto kan tal van voordelen bieden. Eigenlijk heeft elk device met een maps component – of dit nu je telefoon is of de ingebouwde navigatiefeature in je auto – al een GPS. Maar daarnaast kan een losse GPS tracker aanvullende voorwaarden hebben. Voor werkgevers kan het bijvoorbeeld helpen medewerkers in bedrijfsauto’s te monitoren. Zo weten ze altijd waar ze zijn, kunnen ze hun gedrag op de weg analyseren en ze hierop aanspreken.

Wat is GPS?

GPS staat voor Global Positioning System. Het is de wereldwijde standaard geworden voor de technologie die realtime locatiebepaling mogelijk maakt. Het is afkomstig uit de Verenigde Staten. Er bestaan concurrerende systemen, zoals een Russisch systeem, maar dat wordt niet veel gebruikt.

Kort gezegd is GPS een hulpmiddel voor navigatie. Deze technologie wordt nu gebruikt om gedetailleerde informatie over reispatronen, snelheidsovertredingen en zelfs voertuigonderhoud bij te houden. Handig dus als je als werkgever wilt weten welke van je medewerkers constant die boetes rijden. Of als je wilt weten wie die krassen heeft veroorzaakt. Begrip van hoe GPS-trackers werken helpt zowel mensen als organisaties om hun operationele efficiëntie te verbeteren. GPS-trackers werken namelijk door satellieten signalen te laten verzenden naar apparaten op aarde.

Voordelen van het gebruik van GPS-trackers in auto’s

Free Modern dashboard of car with navigation display combined with multimedia system and selector Stock Photo

Voor fervente autorijders of bedrijven met de nodige leaseauto’s of die zelfs over een hele fleet beschikken, biedt het implementeren van gps trackers voor auto’s een aantal voordelen. Van gestroomlijnde routeplanning tot verbeterde beveiligingsmaatregelen tegen diefstal; GPS tracking-technologie stelt gebruikers en (zakelijke) eigenaren in staat om meer controle te nemen over de voertuigen. Bovendien kunnen chauffeurs als gevolg van het gebruik van deze technologie zuiniger rijden. Dit scheelt uiteraard in de kosten, is beter voor het milieu en vermindert slijtage aan het voertuig.

Let echter wel op: het is belangrijk om een GPS tracker van een aanbieder te nemen die de moeite waard is. Er zijn namelijk veel kwalitatief laagwaardige spelers op de markt. Een van de spelers die een naam heeft opgebouwd voor de kwaliteit van zijn dienstverlening is FleetGo.nl.

Nadelen en overwegingen bij GPS-tracking

Ondanks zijn vele positieve aspecten kent het gebruik van GPS tracking ook nadelen. De inbreuk op de privacy van de bestuurder staat voorop. Als een medewerker even besluit een broodje te halen onderweg naar een klant, kan de baas dit exact zien. In principe is zoiets natuurlijk heel onschuldig, maar het kan wel de werkverhoudingen scheef trekken wanneer de leidinggevende hier aan de medewerker vragen over stelt. Gevoelsmatig kan dit een grens zijn waar de leidinggevende over gaat die de leidinggevende niet over dient te gaan.

Hoewel GPS-trackingsystemen verder belangrijke informatie verzamelen ter bevordering van de veiligheid van de medewerker(s) en de auto(‘s) en de efficiëntie van de verkeersbeweging(en), roept dit vragen op over wie toegang heeft tot deze data. Daarnaast kunnen kosten gerelateerd aan aanschaf plus service-abonnementen sommige potentiële gebruikers afschrikken ondanks de lange-termijnvoordelen.

Toekomstige trends in voertuigtracking systematiek

Tegenwoordig nemen innovaties binnen het IoT (Internet of Things)-segment samen met innovaties wat betreft de connectiviteit in rap tempo toe. Dit biedt nieuwe potentie voor op GPS gebaseerde volgsystemen. Verfijning in datamanagement software belooft nauwkeuriger analyses omtrent bestuurdersgedrag wat kan resulteren in nog grotere besparingen plus verhoging qua beveiligingsstandaarden zowel persoonlijk als bedrijfsmatig niveau betreffende wagenparkbeheer.

We kunnen ons een toekomst voorstellen waarin bedrijfsauto’s niet meer door medewerkers worden bestuurd. Dan vloeit GPS-tracking naadloos over in de aansturing van de auto’s. Zo kan de werkgever in geven waar er een meeting is en wordt de medewerker hier dan naartoe gereden. Als de medewerker dan aan de AI-interface onderweg aangeeft dat hij ergens wil stoppen om even naar de wc te gaan bijvoorbeeld, dan kan de werkgever dit allemaal zijn.

Dit is allemaal nog toekomstmuziek, maar het is duidelijk welke richting het allemaal op gaat.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *