Om een echt succesvolle vrouw te kunnen worden heb je niet alleen talent en ambitie nodig, maar moet je ook in uitstekende gezondheid verkeren. Om die reden is het cruciaal dat jouw oren naar behoren werken. Lees hier bijvoorbeeld de instructies gratis hoortest. Waarom is goed gehoor zo ontzettend belangrijk? We vertellen je er in dit artikel alles over.

Wanneer moet je je oren laten testen?

Door langdurige blootstelling aan te hard geluid, bijvoorbeeld door lawaaierige werkzaamheden, een festival of een concert, of simpelweg door ouderdom, kan je gehoor kwaliteit achteruit gaan. Gehoorschade is helaas onomkeerbaar en daarom is het belangrijk om zorgvuldig met je oren om te gaan. Wanneer je het idee hebt dat je minder kunt horen dan voorheen of last hebt van een piep in je oren, is het slim om een afspraak te maken met een audicien. De hoortest is meestal gratis. De audicien kan je hoorapparaat in soorten aanraden.

Zelfverzekerdheid

Voor een succesvol leven is het ontzettend belangrijk dat je zelfverzekerd bent. Je moet zelfverzekerde keuzes maken en zelfverzekerd zijn in gesprek met anderen. Het gebeurt misschien onbewust, maar door een verminderd gehoor kan ook je eigen zelfzekerheid achteruitgaan. Mensen met een slecht gehoor gaan sneller aan zichzelf twijfelen: heb ik dat nou goed gehoord? Omdat ze zich harder moeten concentreren op horen, zijn ze minder kordaat in communicatie. Dit kan voor erg veel onzekerheid zorgen.

Eigen veiligheid

Voor je eigen veiligheid is het ook ontzettend belangrijk dat je goed kunt horen. Hoewel wij mensen als diersoort vrij visueel zijn ingesteld en erg vertrouwen op wat onze ogen ons vertellen, speelt ook ons gehoor een belangrijke rol in gevaarherkenning. Voor veel mensen met gehoorschade is autorijden om die reden een enorme uitdaging. Het zal je verbazen hoeveel signalen in het verkeer wij oppikken met ons gehoor.

Minder plezier

Daarnaast is het ook gewoon echt niet leuk om niet goed te kunnen horen. Moet je je voorstellen dat je op een gezellig etentje bent en niet leuk mee kunt kletsen omdat je het simpelweg niet kan horen. Veel sociale aangelegenheden zijn voor mensen met een verminderd gehoor ontzettend stressvol, omdat het ze veel energie kost om het gesprek bij te kunnen houden. Als jij een liefhebber bent van muziek, is gehoorschade natuurlijk al helemaal verschrikkelijk. Ook is de ervaring van films, series en theater een stuk minder intens wanneer je niet zo goed kan horen.

Verhoogde kans op dementie

Tot slot verhoogt een slecht gehoor ook de kans op dementie. Dat zit als volgt: de trilhaartjes in je oren geven geluid door aan je hersenen, die er vervolgens iets aan koppelen. Wanneer er minder geluid wordt doorgegeven aan je hersenen, vindt er ook minder hersenactiviteit plaats. Het actief houden van de hersenen is ontzettend belangrijk als je dementie wil voorkomen. Als je last hebt van een verminderd gehoor: blijf daar dan niet te lang mee rondlopen en neem een gehoorapparaat. Niet goed kunnen horen is niet alleen irritant, maar ook slecht voor de gezondheid van je hersenen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *