Een Smart TV is een televisietoestel dat is aangesloten op een internetnetwerk, waardoor de kijker kan genieten van online diensten. Hij kan op een internetbox worden aangesloten via Wi-Fi of een Ethernetkabel. Een Smart TV gebruikt een besturingssysteem dat kan veranderen, afhankelijk van de fabrikant van de TV. Android TV’s – de meest talrijke modellen – gebruiken het OS van Google, een variant van het OS dat op de meeste smartphones en tablets te vinden is.

Een aangesloten TV wordt voorgesteld als een multimediaplatform met een hoofdmenu en widgets zoals een smartphone. Gratis- en betaalde toepassingen kunnen rechtstreeks uit de app-winkel van de Smart TV gedownload worden. Dit kunnen video- en muziekstreamingsdiensten zijn, nieuws, spelletjes, enz. Een aangesloten TV kan bediend worden met een afstandsbediening, een smartphone, een Bluetooth-accessoire of met een spraakcommando. Smart TV’s variëren in grootte van 32 inch (80 cm) tot meer dan 65 inch (163 cm).

Uw Smart TV met uw stem bedienen

Sommige Smart TV afstandsbedieningen zijn uitgerust met spraakbesturing. Dit is het geval met Sony en Samsung TV’s. Het wordt geactiveerd door een eenvoudige aanraking en vervangt het virtuele toetsenbord in bepaalde toepassingen. Het maakt het bijvoorbeeld gemakkelijker om naar muziek te zoeken op YouTube. Spraakassistenten zoals Google Assistant op Android TV’s en Bixby op Samsung Smart TV’s kunnen gebruikt worden om een verzoek te doen aan het aangesloten TV-toestel.

smart-tv-spotify

Surfen op het web 

Elk aangesloten TV-toestel heeft een ingebouwde webbrowser om op het internet te zoeken. Het kan gebruikt worden om verbinding te maken met sociale netwerken zoals Facebook en Twitter of om e-mails te lezen. Op het menu van een Smart TV is de webbrowser vaak te herkennen als “browser”. Het virtuele toetsenbord wordt bediend met de navigatiepijltjes op de afstandsbediening. Het is ook mogelijk om een echt toetsenbord en muis aan te sluiten op de Bluetooth van de TV, om gemakkelijk te kunnen zoeken.

Toegang tot VOD en streamingdiensten

Videostreamingplatforms zoals YouTube, Netflix en Amazon Prime Video behoren vaak tot de eerste criteria om een Smart TV te kopen. Het is ook mogelijk om muziekstreamingtoepassingen te downloaden, zoals Spotify en Deezer. 4K en 8K TV’s met OLED- of QLED-schermen verbeteren de kijkervaring van VOD-inhoud aanzienlijk. Soundbars en home cinema versterken de audio-immersie.

Nieuwstoepassingen bekijken

Op een aangesloten TV kunnen verschillende toepassingen worden gedownload, net als op een smartphone. Dat kan algemeen nieuws zijn, sport, tijdschriften, gezondheid, wellness, koken, enz. Nationale- en internationale nieuwszenders bieden vaak een replay mode aan, waarmee u de verslagen opnieuw kunt bekijken.

smart-tv-groot

Videospelletjes spelen

Applicatiewinkels zoals de Google Play Store op Android TV bieden u de mogelijkheid om videospelletjes te downloaden. Puzzels en bordspelletjes kunnen gemakkelijk met de afstandsbediening bediend worden. Voor actie-, race- en sportspelletjes kunt u het beste een Bluetooth-controller gebruiken. Hiermee verandert uw aangesloten TV in een echte spelconsole. U kan bijvoorbeeld ook online jackpots proberen te winnen op uw favoriete websites.

De inhoud van uw smartphone projecteren

Dankzij de spiegelmodus kunt u met Smart TV’s het scherm van uw telefoon of tablet rechtstreeks op uw TV delen. Klik gewoon op het speciale pictogram op uw smartphone en zoek de naam van uw Smart TV. De naam van de spiegelingsmodus varieert naargelang het besturingssysteem van de Smart TV. Daartoe behoren Google Cast op Android TV’s en Miracast op LG TV’s. 

Toegang tot een gedeeld netwerk

hd-tv

Dankzij de DLNA (Digital Living Network Alliance) interface kan een aangesloten TV toegang krijgen tot inhoud op een computer zonder draden te gebruiken. Bestanden die op een thuisnetwerk gedeeld worden, kunnen op de TV bekeken worden. Met de DLNA interface kunt u foto’s, video’s en muziek projecteren. Een snelle internetverbinding versnelt de laadtijd van de inhoud aanzienlijk. Er kan ook een externe harde schijf op de USB-poort van de TV aangesloten worden om toegang te krijgen tot mediabestanden.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *