Warren Buffett, het toppunt van succes, vooral als het gaat om het handelen in aandelen. Zijn nettowaarde is nu meer dan €73 miljard en hij is een van de rijkste mannen ter wereld.

Buffett heeft zijn miljarden verdiend door slim te beleggen, wat hem in wezen de slimste belegger op aarde maakt.

Hier zijn 10 succeslessen van Warren Buffett:

1. Besteed je geld verstandig

De eerste succesles van Warren Buffett is om je geld verstandig uit te geven. Dit sluit ook aan bij een paar van de andere lessen die Buffett uitlegt, maar daar komen we zo op terug.

Probeer je geld niet te verspillen aan dingen die je niet nodig hebt en geef het verstandig uit aan de dingen die je wel nodig hebt. Zorg er ook voor dat je spaart zodat je later in jezelf kunt investeren als je daar klaar voor bent.

“Als je dingen koopt die je niet nodig hebt, zul je al snel dingen verkopen die je wel nodig hebt.” – Warren Buffett

2. Wees voorzichtig met lenen

Als je iemand bent die veel leent en je creditcard maximaal benut, dan ga je niet rijk worden, of wel? Je zult eindigen met schulden die steeds groter worden en het zal gaan sneeuwballen als je niet voorzichtig bent.

Warren Buffett heeft nooit een groot bedrag geleend en hij suggereert mensen met uitstaande leningen dat als ze eenmaal hebben afgelost en geen schulden meer hebben, ze moeten gaan sparen wat ze kunnen om later te kunnen investeren.

3. Heb een duidelijke definitie van succes

Ondanks het feit dat Warren Buffett miljardair is en een van de rijkste mensen ter wereld, meet hij zijn succes niet echt af aan de hoeveelheid geld die hij heeft.

Er was zelfs een moment in zijn leven dat hij bereid was om bijna al zijn geld aan goede doelen te geven.

In plaats van succes af te meten aan rijkdom, stelt Buffett dat succes meer te maken heeft met veel mensen om je heen die van je houden en waar jij ook van houdt, vooral als man van zijn leeftijd.

Denk dus eens na over wat jouw definitie van succes eigenlijk is.

4. Wees niet bang om anders te zijn

De waarheid is dat de meeste mensen anderen kopiëren die al succesvol zijn geworden.

Ik neem het ze niet kwalijk, ik doe het ook vaker dan zou moeten, maar het is niet altijd de beste manier. Als je altijd anderen kopieert, ben je nooit in staat om iemand je eigen persoonlijkheid en imago te geven, je eigen ideeën en visies.

Normaal gesproken zijn het altijd de mensen die anders durven te zijn, die het volgende grote ding ontdekken waar mensen verliefd op worden. Warren heeft gezegd dat de gemiddelde persoon degene is die andere mensen kopieert, maar hij wilde niet gemiddeld zijn.

Hij wilde anders zijn en zichzelf beoordelen naar zijn eigen maatstaven.

5. Winsten herinvesteren

In het bedrijfsleven is herinvesteren altijd een grote sleutel tot consistente groei, maar vooral als het gaat om iets als aandelenhandel.

Immers, als je geld verdient op de beurs en de winst uitgeeft, heb je de volgende keer maar hetzelfde bedrag om te investeren. En dat zal je helemaal niet helpen om snel te groeien.

Dit was iets dat Warren Buffett vrij snel leerde. Een van zijn eerste ondernemingen was dat hij samen met een vriend een flipperkast kocht en die in een plaatselijke kapperszaak zette.

Hij ging zijn deel van de winst van deze flipperkast niet uitgeven aan spullen die hij niet nodig had. Hij kocht meer flipperkasten om in andere winkels te plaatsen.

Toen deze onderneming eindigde, investeerde hij de winst opnieuw in de aandelenmarkt, wat hem in de toekomst veel goeds opleverde.

6. Doorzettingsvermogen is key

Doorzettingsvermogen is de sleutel tot het beheersen van elke vaardigheid. Je moet gewoon blijven doorzetten totdat je door de barrières van succes heen bent.

In 1983 werd de Nebraska Furniture Mart gekocht door Warren Buffett, vooral omdat de manier waarop Rose Blumkin, de oprichtster van de mart, zaken deed hem erg aansprak.

Rose was een geweldige onderhandelaar en als onderdeel van haar bedrijfsstrategie deed ze de grote jongens volledig tekort. De Furniture Mart begon niet als een grote winkel. Na verloop van tijd groeide het uit van een klein pandjeshuis tot de grootste meubelzaak van Noord-Amerika.

De reden dat dit bedrijf zo succesvol werd en haar concurrenten kon verslaan, was omdat Rose het doorzettingsvermogen en de vastberadenheid had om het te maken tot wat het uiteindelijk werd.

7. Denk op lange termijn

Als het gaat om aandelen in het bijzonder, zal investeren op de lange termijn waarschijnlijk meer opleveren dan hopen op snel geld.

Hetzelfde geldt voor bankrente. Hoe langer je bereid bent om je geld vast te zetten, hoe groter het rentepercentage dat je krijgt.

“Hoe groot het talent of de inspanningen ook zijn, sommige dingen hebben gewoon tijd nodig. Je kunt niet in één maand een baby produceren door negen vrouwen zwanger te maken.” – Warren Buffett

8. Laat kleine uitgaven je niet besluipen

Kleine onverwachte kosten kunnen bedrijven de das omdoen zonder dat ze het tot de laatste seconde beseffen. Of het nu gaat om portokosten, verpakkingskosten, onopgemerkt verdwenen voorraad, noem maar op.

Als dit te vaak gebeurt zonder dat mensen het doorhebben, dan zijn de kosten veel hoger dan wat mensen denken dat ze zijn en kan het bedrijf mogelijk grote bedragen verliezen.

9. Beoordeel risico’s altijd

Als ondernemer is het nemen van risico’s vrijwel essentieel, maar je moet het risico dat je overweegt te nemen altijd beoordelen.

Als je een risico beoordeelt en de mogelijke voor- en nadelen tegen elkaar afweegt, zal dat je altijd helpen om een betere keuze voor jezelf te maken.

10. Weet wanneer je moet stoppen

De laatste succesles van Warren Buffett is om altijd te weten wanneer je moet stoppen.

Vooral in de aandelenhandel is weten wanneer je moet stoppen zo verdomd belangrijk. Als je niet weet wanneer je fouten en verliezen moet accepteren, maak je het geheel veel groter en begin je nog meer te verliezen.

Buffett zegt dat je moet weten wanneer het tijd is om een verlies te accepteren en verder te gaan, voordat het uiteindelijk je hele schip laat zinken.

Samenvatting

Hier is een korte samenvatting van Warren Buffett’s succeslessen:

  1. Besteed je geld verstandig
  2. Wees voorzichtig met lenen
  3. Heb een duidelijke definitie van succes
  4. Wees niet bang om anders te zijn
  5. Herinvesteer winsten
  6. Doorzettingsvermogen is de sleutel
  7. Denk op lange termijn
  8. Laat kleine uitgaven je niet besluipen
  9. Beoordeel risico’s altijd
  10. Weet wanneer je moet stoppen

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *