Schenken bij leven is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Zeker nu het voor kinderen steeds lastiger wordt om hun studie te bekostigen of om een starterswoning te kopen. Hierdoor komen ze vaak in de financiële problemen of zijn ze genoodzaakt om lang bij hun ouders in te wonen. Daarom kiezen veel ouders er voor om hun kinderen nu te helpen door een deel van hun vermogen te schenken. Bovendien omzeilen ze zo ook de erfbelasting die op hun vermogen zou worden losgelaten bij overlijden. Door je uiteindelijke erfgenamen bij leven al een deel van je vermogen te schenken, voorkom je dat een deel hiervan in handen van de Belastingdienst komt.

Toch betekent dit niet dat je zelf mag bepalen hoeveel je schenkt. Tenminste, als het je bedoeling is om dit belastingvrij te doen. Hier kleven heel wat fiscale spelregels aan vast. Ben jij benieuwd hoeveel jij mag schenken aan kind in 2021? Hieronder lees je alles wat je moet weten.

Tijdelijke verhoging in 2021

supreme-geld-pistol

Door de coronacrisis is besloten om de huidige belastingvrije bedragen die geschonken mogen worden te verhogen met 1.000 euro. Dit is echter een tijdelijke beslissing geweest. Vanaf 2022 zal er weer over worden gegaan op de oude bedragen. Wanneer je binnenkort een schenking wilt doen, kan het daarom ook rendabel zijn om dat nu nog in 2021 te doen. Op die manier is het mogelijk om meer belastingvrij te schenken.

Jaarlijkse vrijstelling

Het is als ouders of grootouders zijnde mogelijk om jaarlijks een schenking te doen die van belasting wordt vrijgesteld. Hierbij hoeft de schenking niet worden opgegeven bij de Belastingdienst. In 2021 gaat het hierbij om een schenking van maximaal 6.604 euro. Let wel op dat deze schenking door de ouders als koppel wordt gegeven. Zelfs wanneer ze gescheiden zijn. Het is dus niet toegestaan om als gescheiden ouders ieder dit bedrag belastingvrij over te maken. Jullie blijven tellen als één wanneer het om een schenking aan je kind gaat.

Het kind beslist hierbij zelf waar het dit bedrag aan uitgeeft. Jij bepaalt hoe je dit verdeelt. Je kunt er voor kiezen om maandelijks een klein bedrag over te maken of ieder jaar een wat groter extraatje. Hierbij help je je kind wellicht om wat meer leuke dingen te doen of dingen voor in huis te kopen (of voor hun eigen kinderen). Deze vrijstelling komt jaarlijks terug.

Verhoogde vrijstelling (eenmalig)

power-bi-statistieken

Naast de jaarlijkse vrijstelling is het ook mogelijk om eenmalig een groter bedrag over te maken die vrijgesteld wordt van belasting. Hierbij beschik je over verschillende mogelijkheden:

  • Een eenmalige schenking van maximaal 26.881 euro. Hierbij mag het kind zelf weten waar het dit aan uitgeeft.
  • Een eenmalige schenking van maximaal 55.996 euro om een dure studie te bekostigen of om een studieschuld af te lossen.
  • Een eenmalige schenking van 105.302 euro als inleg voor een eigen woning of om de hypotheek vroegtijdig af te lossen.

Een dergelijke eenmalige verhoogde vrijstelling is enkel toegestaan wanneer je kind tussen de 18 en 40 jaar oud is.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *