Met een thuisgym hoef je geen buitensporig maandelijks bedrag te betalen of je zorgen te maken over drukte. Met een thuisgym kun je ook een sportschool samenstellen die bij je past, en niet te vergeten is het veel handiger. Als je de ruimte hebt en geïnteresseerd bent, volg dan deze tips voor het inrichten van een thuisgym.

Zoek de juiste ruimte

Voor je een heleboel fitnessapparatuur voor thuis gaat aanschaffen, moet je eerst uitzoeken met welke ruimte je zult werken. Je kunt je fitnessruimte op verschillende plaatsen in je huis of appartement plaatsen. Enkele van de beste plaatsen in je huis of appartement kunnen zijn:

  • Kelder
  • Garage
  • Extra slaapkamer

Als je eenmaal weet waar je je sportschool gaat plaatsen, ruim je de ruimte op en zoek je andere opbergruimte voor wat je er eerder had staan. Daarna kun je nu goed plannen en beslissen welke fitnessapparatuur je wilt.

Koop een rubberen vloer

kleine-thuis-gym-rubbere-vloer

Als je van plan bent vrije gewichten in je gym te hebben, is het belangrijk dat je je huis niet beschadigt, vooral niet als het in een afgewerkte kelder staat. Om schade te voorkomen kun je voor deze ruimtes rubber vloerbedekking kopen. Dit beschermt niet alleen de ondergrond, maar vermindert ook de hoeveelheid lawaai. Je kunt ook matten kopen voor onder andere fitnesstoestellen, zoals loopbanden, steppers en treadmills.

Investeer in stootplaten

Een andere manier om de hoeveelheid lawaai in je thuisgym te verminderen is het aanschaffen van stootplaten. Stootplaten bieden een goed alternatief voor lawaaiige ijzeren platen, en ze zijn ook wat veiliger. Overweeg naast stootplaten ook rubberen halters en kettlebells aan te schaffen als je je echt zorgen maakt over het maken van te veel lawaai in je huis, vooral als je graag ’s morgens vroeg traint.

Houd het georganiseerd

Zorg ervoor dat je je gym georganiseerd houdt, zodat je de apparatuur die je nodig hebt gemakkelijk kunt vinden, maar ook zodat je geen rondslingerende gewichten en optrekstangen hebt. Dit betekent dat je aan goede halterrekken moet denken. Een groot voordeel van een eigen sportschool is dat je je geen zorgen hoeft te maken over andere mensen die gewichten verkeerd opbergen.

Installeer een grote spiegel

Elke sportschool heeft niet voor niets spiegels. Ten eerste kun je er je vorm mee zien en je tijdens het trainen verbeteren. Een spiegel kan je thuis gym ook groter doen aanvoelen dan hij in werkelijkheid is, en hij kan het natuurlijke licht optimaal benutten. Denk erover een spiegel achter een halterrek, loopband, of trilplaat fitness te plaatsen om de totale esthetiek van je thuisgym te verbeteren.

Apparatuur van goede kwaliteit

moderne-homegym-grijs

Als je apparatuur voor je gym koopt, is het belangrijk dat je investeert in apparatuur van hoge kwaliteit. Je wilt die apparatuur meerdere jaren in je home gym hebben staan.

Voeg een tv toe

Als je nog iets anders zoekt om aan de muur van je home gym toe te voegen, installeer dan een TV. Een TV in je home gym kan geweldig zijn voor als je op de loopband traint of begeleiding nodig hebt voor een yogasessie. Zorg er alleen voor dat je hem strategisch plaatst of een verplaatsbare standaard aanschaft.

Zorg voor een klok

Een andere toevoeging aan de muur die kan helpen bij je trainingen is een klok. Een soort klok aan de muur kan je op verschillende manieren helpen. Ten eerste kun je er de tijd mee bijhouden, zodat je niet verdwaalt in je training. Een klok is ook geweldig voor aan de muur van je home gym omdat je er naar kunt verwijzen als je tussen sets rust neemt of als je een getimede oefening doet, zoals planken.

Installeer luidsprekers

Muziek is een andere grote motiverende factor voor mensen in de gym. Het leuke van een eigen gym is dat je alle soorten muziek kunt laten knallen die je maar wilt. Daarom kun je overwegen een paar luidsprekers aan te schaffen. Je kunt draagbare luidsprekers kopen of ze aan de muur hangen. Hoe dan ook, je kunt je training doorzetten terwijl je luistert naar de muziek die je leuk vindt.

Zorg voor multifunctionele apparatuur

thuisgym-vrouw-optrekken

Een extra manier waarop je de ruimte die je in je thuis gym hebt kunt maximaliseren is door gebruik te maken van multifunctionele apparatuur. In plaats van een bankdruk- en een squatrek te hebben, kun je hetzelfde rek voor beide gebruiken. Sommige rekken hebben zelfs ook een optrekstang. Omdat je de rekken kunt verstellen, kun je veel meer uit de uitrusting halen zonder je zorgen te maken over het innemen van te veel ruimte. Als je je zorgen maakt over het oplopen van een blessure tijdens het alleen trainen, kun je ook een smith machine aanschaffen.

Ventilatie

Gyms kunnen snel in een sauna veranderen als je niet de juiste ventilatie hebt. Als de zomertijd aanbreekt, denk er dan over om een ventilator in je thuis gym te zetten. Een muurventilator is geen slecht idee, maar je kunt ook gewoon een tijdelijk exemplaar hebben dat op je blaast als je het zweet uitbreekt. Het goede nieuws is dat kelders meestal het hele jaar kouder zijn, maar een ventilator kan ontzettend handig zijn in garages en logeerkamers.

Gebruik de muur als opbergruimte

Omdat je misschien met beperkte ruimte moet werken, zijn rekken voor opslag ook iets wat je aan de muren moet hangen. Je kunt een rek gebruiken voor yogamatten, stabiliteits- en medicijnballen, handdoeken, borden, en nog veel meer materiaal zonder onnodig veel plaats in te nemen in de gym.

Zoek inspiratie

Als je moeite hebt met het visualiseren van je thuisgym, is een andere tip voor het inrichten van een thuisgym een eenvoudige zoekactie op Google om wat inspiratie op te doen. Er zijn zoveel leuke thuisgyms, en onderzoek kan je helpen te zien wat voor apparatuur anderen gebruiken en waar ze die plaatsen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *