Zelfs als je nieuw bent met yoga, heb je waarschijnlijk wel eens van hot yoga gehoord, hetzij van een of twee vrienden die enthousiast zijn over de training, hetzij gewoon door langs een hot yoga studio bij jou in de buurt te lopen.

Hoewel hot yoga nog in de kinderschoenen staat in vergelijking met de hele yogadiscipline, is de populariteit ervan onmiskenbaar.

Fans van hot yoga trekken naar verwarmde yogastudio’s om zich in het zweet te werken, genietend van de vele fysieke, mentale en spirituele voordelen van hot yoga.

Maar wat zijn de voordelen van hot yoga, behalve dat het je veel doet zweten?

In dit artikel bespreken we de verschillende voordelen van hot yoga, waaronder manieren waarop hot yoga je lichamelijke gezondheid, geestelijk welzijn en spirituele verbindingen kan verbeteren.

Er zijn nogal wat voordelen van hot yoga, waarvan sommige ook bij andere yogastijlen voorkomen, en sommige uniek zijn voor Bikram yoga als gevolg van de hoge temperaturen zelf.

#1: Hot yoga kan de kans op blessures verminderen

Hot yoga wordt per definitie beoefend in een ruimte of omgeving die zeer warm is. Dit verhoogt de kerntemperatuur van het lichaam, waardoor je spieren en bindweefsel worden opgewarmd.

Als je lichaam opwarmt, neemt de bloedsomloop toe, zodat de bloedstroom naar je weefsels toeneemt.

Dit maakt op zijn beurt je spieren en pezen plooibaarder, waardoor stijfheid afneemt.

Daarom, als je een houding aanneemt die een goed bewegingsbereik vereist, zou je lichaam bereid moeten zijn zich gemakkelijker in de juiste houding te buigen.

Dit vermindert het risico dat je een spier verrekt of een pees verrekt bij plotselinge bewegingen of diepere strekkingen.

#2: Hot Yoga vergroot het bewegingsbereik

donkere-man-op-tenen-hot-yoga

Zoals zojuist al kort aangestipt, verhoogt hot yoga de flexibiliteit van je spieren en kan het je bewegingsbereik verbeteren.

Een van de eerste dingen die mensen merken als ze beginnen met hot yoga is dat ze dieper in houdingen kunnen rekken dan bij andere yogastijlen in een koelere omgeving.

Na verloop van tijd, als je in staat bent om je spieren herhaaldelijk verder uit te rekken tijdens je Bikram yoga trainingen, zullen je weefsels eraan gewend raken om door een groter bewegingsbereik te bewegen.

Dit kan je helpen je kwieker en minder stijf te voelen tijdens je dagelijks leven, bijvoorbeeld als je ’s morgens voor het eerst opstaat of als je opstaat na een lange vergadering.

#3: Hot yoga kan gifstoffen uit het lichaam verwijderen

Je zweet veel tijdens hot yoga, en zweet kan een effectief middel zijn om bepaalde gifstoffen voor het lichaam te verwijderen.

Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat BPA door zweten uit het lichaam kan worden verwijderd.

BPA (Bisphenol A), is een potentieel schadelijke industriële chemische stof die gebruikt wordt om bepaalde soorten plastic en epoxyhars te maken.

Het wordt vaak aangetroffen in voedselverpakkingen, flessen water, babyflesjes, ingeblikt voedsel en hygiëneproducten, maar volgens de Mayo Clinic kan blootstelling aan BPA mogelijk schadelijke gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals hoge bloeddruk, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hersenafwijkingen bij foetussen en gedragsproblemen.

Studies tonen ook aan dat PCB’s uit het lichaam kunnen worden verwijderd via zweet.

PCB’s, of polychloorbifenylen, zijn gefabriceerde organische chemicaliën die worden gebruikt in koelmiddelen en isolatoren in transformatoren, condensatoren en motoren, en als weekmakers in verf en coatings van elektrische draden en andere elektronische onderdelen.

Ze kunnen zich ophopen in vetcellen en het endocriene systeem verstoren.

Zweten kan ook bijdragen tot het vrijkomen van ftalaten, kunstmatige verbindingen die worden gebruikt in kneedbare plastic producten en in verband worden gebracht met onvruchtbaarheid, zwaarlijvigheid, allergieën, astma en geboorteafwijkingen.

#4: Hot yoga kan de longcapaciteit verbeteren

Hot yoga bevat ademhalingsoefeningen (pranayama’s), die je ademhalingsmechanismen en je longcapaciteit kunnen verbeteren.

Deze verbeteringen kunnen worden overgedragen op andere aspecten van je conditie, waardoor je een soepeler en gelijkmatiger adempatroon krijgt tijdens krachtige oefeningen zoals hardlopen.

#5: Hot Yoga verbetert de bloedsomloop

Een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van hot yoga is dat het de bloedsomloop verhoogt.

Hoe meer bloedstroom je weefsels en organen krijgen, hoe beter ze van zuurstof en voedingsstoffen worden voorzien, want bloed vervoert vitale zuurstof en voedingsstoffen.

Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten of de ziekte van Raynaud, hebben vaak een bijzonder slechte bloedsomloop.

Lichaamsbeweging is een van de beste manieren om de bloedsomloop te verbeteren, omdat het je hartslag verhoogt en je bloedvaten verwijdt, die beide leiden tot een grotere bloedstroom door het hele lichaam.

Maar voor veel mensen met chronische medische aandoeningen kan intensieve lichaamsbeweging helaas uiterst oncomfortabel, zo niet onmogelijk of onverstandig zijn.

Het mooie van hot yoga is dat het een weinig intensieve en belastende oefening is in vergelijking met bijvoorbeeld hardlopen, maar dat het toch een vergelijkbare toename van de bloedstroom kan veroorzaken door de natuurlijke reactie van het lichaam op de hoge temperaturen.

Daarom kan hot yoga mogelijk een goede vorm van lichaamsbeweging zijn voor mensen die geen trainingen met een hoge impact en hoge intensiteit kunnen verdragen.

Bikram yoga kan echter niet veilig zijn voor mensen met bepaalde medische aandoeningen, vanwege de fysieke belasting van het lichaam door het oefenen in de hitte.

Het is belangrijk om je arts te raadplegen voordat je met hot yoga begint als je een acute of chronische medische aandoening hebt.

#6: Hot Yoga kan je immuunsysteem versterken en ontstekingen verminderen.

Lichaamsbeweging, waaronder yoga, is een geweldige manier om je immuunsysteem te versterken en ontstekingen te verminderen.

Een van de manieren waarop hot yoga je immuunfunctie verbetert is door het lymfestelsel te stimuleren.

Het lymfestelsel speelt een sleutelrol bij het gezond houden en het afweren van ziekten, omdat het immuuncellen door het hele lichaam laat circuleren.

De lymfevaten zijn echter voornamelijk passief, dus je moet je lichaam bewegen en je spieren samentrekken om de lymfe effectief te laten circuleren.

Door yoga houdingen aan te nemen knijpen je spieren de lymfevaten samen, waardoor de circulatie van lymfe wordt gestimuleerd.

Net zoals de bloedcirculatie toeneemt als je lichaamstemperatuur stijgt, neemt ook de lymfecirculatie toe.

Hot yoga is dus een uiterst effectieve manier om je lymfestelsel te stimuleren, witte bloedcellen door je lichaam te laten circuleren en ontstekingen te verminderen.

#7: Hot Yoga kan de botdichtheid verhogen

Hoewel ons gewoonlijk wordt verteld dat de beste vorm van lichaamsbeweging om de botdichtheid te verhogen activiteiten zijn met een hoge impact, zoals hardlopen of springen, zijn er aanwijzingen dat hot yoga ook de botdichtheid kan helpen verbeteren.

Zo bleek uit een studie uit 2014 dat premenopauzale vrouwen die gedurende 5 jaar aan Bikram yoga deelnamen een verhoogde botdichtheid vertoonden in de femurhals, heupen en lumbale wervelkolom.

Dit is goed nieuws voor iedereen die risico loopt op osteoporose of die momenteel een lage botdichtheid heeft, want low-impact hot yoga kan een veiliger manier zijn om de gezondheid van de botten te verbeteren zonder het risico op breuken door een hoge impact te vergroten.

#8: Hot Yoga kan je helpen gewicht te verliezen

Elke vorm van lichaamsbeweging kan je mogelijk helpen gewicht te verliezen, omdat lichamelijke activiteit calorieën verbrandt.

Over het algemeen is yoga echter niet de meest effectieve vorm van lichaamsbeweging om calorieën te verbranden, omdat het niet bijzonder intensief is.

Hot yoga verbrandt doorgaans aanzienlijk meer calorieën per minuut dan zachtere yogastijlen zoals Hatha yoga of Yin yoga.

Het is belangrijk op te merken dat je in een enkele hot yoga training gewicht kunt verliezen, maar dat gewichtsverlies is uitsluitend toe te schrijven aan waterverlies door zweten.

Het is heel belangrijk om na de training zo snel mogelijk en volledig te rehydrateren.

Echt gewichtsverlies, of vetverlies, ontstaat door het genereren van een calorietekort (meer calorieën per dag verbranden dan je verbruikt).

4 Spirituele en mentale voordelen van hot yoga

moeilijke-yoga-pose-vrouw

#1: Hot Yoga kan stress verminderen

De stressverminderende voordelen van yoga zijn algemeen bekend, en studies tonen aan dat ze ook gelden voor hot yoga.

Uit een onderzoek bleek bijvoorbeeld dat een 16 weken durende hot yoga workout routine bij sedentaire, gestreste volwassenen de stress aanzienlijk verminderde, de zelfredzaamheid verhoogde en de gezondheidsgerelateerde levenskwaliteit versterkte.

#2: Hot Yoga kan je verbinden met je ademhaling

Zowel de eigenlijke ademhalingsoefeningen zelf als de fysieke en mentale uitdaging van het uitvoeren van yogahoudingen in zo’n verstikkende omgeving tijdens hot yoga kunnen je helpen meer aandacht te krijgen voor je ademhaling.

Pranayama verbindt je direct met je ademhaling. Tijdens een moeilijke houding kan het gebruik van je adem als anker om je lichaam en geest in het huidige moment te brengen een krachtig hulpmiddel zijn.

Deze vaardigheid kan ook buiten de yogamat op andere gebieden van je leven worden gebruikt.

Bijvoorbeeld, als je gefrustreerd bent op je werk, gestrest bent over een project, te maken hebt met pijn, of vastzit in gekmakend verkeer, kun je je adem aanboren en je lichaam en geest door de stress heen loodsen.

Door je ademhaling kun je spanning loslaten en je kalmte terugvinden.

#3: Hot Yoga kan depressie verlichten

Volgens de American Psychology Association kan yoga een effectief middel zijn om de symptomen van depressie te verminderen, en onderzoek ondersteunt deze aanbeveling.

Uit een groot onderzoek bleek dat yoga inderdaad gunstig kan zijn voor het verhogen van de stemming en het verminderen van de symptomen van depressie.

#4: Hot yoga is uitdagend maar voelt zo goed.

Door de temperatuur waarin je oefent te verhogen, daagt hot yoga je lichaam, geest en ziel uit, waardoor je gaat zweten, je je moet concentreren en je vermogen om te verdragen en stilte te vinden meer op de proef wordt gesteld dan bij veel andere yogastijlen.

Je verlaat een hot yoga les met een trots, energiek, formidabel en gezond gevoel.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *