Je werkt of surft graag vanuit je huis op het internet. Een betrouwbare Wi-Fi-router zorgt ervoor dat je via het internet altijd verbonden bent met de wereld.

De beste voordelen van een Wi-Fi router zijn de snelheid en het bereik. Je kunt vanuit een groot gebied zonder problemen internetten.

Maar, vaak kan je vertrouwde Wi-Fi-router niet aan je verwachtingen voldoen. Langzamere snelheid en onstabiele Wi-Fi-connectiviteit zijn voor iedereen vervelend. Gebrekkige signalen en lage internetsnelheid belemmeren je werkervaring enorm.

Maar, er zijn manieren om dit probleem tegen te gaan. Je kunt gemakkelijk een betere en stabielere internetverbinding krijgen met een paar trucs en aanpassingen.

1. Betaal iets meer voor een hogere snelheid

Je internet abonnement staat rechtstreeks in verband met je internetsnelheid. Zorg er daarom voor dat je thuis internet en tv geïnstalleerd hebt met glasvezel en een hoge snelheid.

Evenzo wordt de internetsnelheid nul als het internetabonnement afloopt, totdat je weer oplaadt.

Dus, als je internetverbinding niet werkt of instabiel is, controleer dan eerst het data-abonnement. Waarschijnlijk is het internetplan uitgeput of verlopen.

2. Herstart de router

Randy Marsh Wifi GIF by South Park

Als routers lang werken, wordt het vermogen vaak minder. Het veroorzaakt ook radiofrequentie-interferentie die onregelmatige internetsnelheid biedt. Als je een onregelmatige snelheid krijgt, probeer hem dan opnieuw op te starten. Het laat de router het best mogelijke kanaal vinden om dode hoeken te vermijden.

Er is geen limiet aan het opnieuw opstarten van je Wi-Fi-router. Je kunt het doen wanneer je voelt dat de internetverbinding instabiel is. Probeer een of twee keer opnieuw op te starten om de beste resultaten te krijgen.

3. Plaats de router correct

De positie van je router kan de stabiliteit van je internetsnelheid beïnvloeden. Vaak blokkeren meubels en andere obstakels het Wi-Fi-signaal van je router. Hierdoor neemt de internetsnelheid af.

Probeer daarom de positie van de router een keer te controleren. Als de router op een plek staat met meerdere fysieke objecten, verander dan de positie. Idealiter staat een router op een plek met minimale obstakels.

Je kunt de router in het midden van je huis of op de vloer plaatsen om de best mogelijke resultaten te krijgen. Houd hem uit de buurt van apparaten zoals de TV of andere elektromagnetische apparaten. De elektromagnetische signalen verstoren vaak het internet signaal.

Bij het plaatsen van de router, een stem buitenmuren of muren die direct in verbinding staan met de buitenkant van je huis, ook niet achter meubels plaatsen.

Als de router op een goede plaats staat, probeer er dan dichter bij te gaan staan. Door dichter bij de router te gaan staan krijg je een betere internetsnelheid.

Vaak wordt de internetverbinding ook onstabiel als de router op een ander vlak staat. Zo kan het installeren van de router op een andere verdieping een tragere internetsnelheid bieden. Probeer daarom de router te installeren op dezelfde verdieping waar je je apparaat het meest gebruikt.

4. Sluit ongebruikte apparaten af

smart-tv

Elke Wi-Fi wordt geleverd met een aparte apparaat capaciteit. Elk apparaat dat je met de router verbindt verbruikt een deel van het internet, zelfs als het niets doet.

Als je dus meerdere apparaten tegelijk hebt aangesloten, wordt de snelheid over de apparaten verdeeld. Je krijgt dus trager internet.

De best mogelijke manier is om de apparaten alleen aan te sluiten als ze gebruikt worden. Sluit alle ongebruikte aangesloten apparaten af en ontkoppel ze.

Dit biedt je een betere bandbreedte en netwerkverbinding. Vandaar dat je een betere snelheid krijgt met stabiel internet.

5. Update de firmware van de router

Wi-Fi routers komen van tijd tot tijd ook bugs tegen. Het gebruik van de bijgewerkte versie van de firmware helpt om die bugs te repareren.

De bugs zijn vaak een veel voorkomende reden achter instabiele internetverbindingen.

Als je last hebt van onstabiele internetsnelheid, controleer dan of de firmware van de router is bijgewerkt. Zo niet, haal dan zo snel mogelijk de nieuwste versie.

Stel dat je niet weet hoe je de firmware moet bijwerken. In dat geval kun je de procedure bekijken op de website van de fabrikant of een Youtube tutorial.

6. Hardwire verbinding

Hardware is ook essentieel voor internet stabiliteit. Zonder de juiste draden krijg je nooit de gewenste internetsnelheid.

Wi-Fi-routers gebruiken de ethernet kabels voor stroom en andere verbindingen.

Vaak zorgt de slechte staat van de kabels ervoor dat het internet instabiel wordt. Controleer daarom de toestand van de kabels als je de bovenstaande methoden hebt geprobeerd.

Als de kabels beschadigd of versleten zijn, vervang ze dan. Gebruik daarnaast altijd goede kwaliteit en eersteklas Ethernet kabels die lang meegaan. Vervang de kabels bovendien regelmatig.

Probeer tijdens het installeren de kabels goed te installeren om ervoor te zorgen dat ze langer meegaan.

7. Router upgraden

wifi-router

Heb je geprobeerd de kabels te vervangen of de router te verplaatsen, maar niets lijkt te werken? Dan is het tijd om je oude router te upgraden.

Over het algemeen hebben de meeste routers een houdbaarheid van drie tot vier jaar. Na die tijd beginnen de hanen hun efficiëntie te verliezen. Vandaar dat je met een oudere router misschien niet de gewenste internetsnelheid en surf ervaring krijgt.

Als je een router al meer dan drie jaar gebruikt, koop dan een nieuwe. Er zijn meerdere modellen op de markt. Dat is nodig als je een groter huis hebt. Kies de modellen op basis van de apparaten die gebruik moeten maken van het internet, de grootte van je huis, en de aard van je werk.

8. Gebruik een Wi-Fi Extender of Booster

Als je een nieuwe router in perfecte staat hebt of niet van plan bent de router te veranderen, haal dan een Wi-Fi extender of Booster.

Je kunt deze apparaten installeren en het bereik van de bestaande Wi-Fi-signalen vergroten.

Met een Wi-Fi extender kun je de dode hoeken effectief elimineren. Bovendien krijg je een betere snelheid en een stabiele internetervaring.

9. Powerline Extender Kits

Powerline extender kits zijn vergelijkbaar met Wi-Fi booster apparaten. Maar de powerline extenders zijn gemakkelijker te installeren. Je hoeft alleen maar de twee powerline extender apparaten met elkaar te verbinden.

Verbind eerst één apparaat met de router met de ethernet kabel. Vervolgens sluit je het andere aan op een poort waar je van plan bent te internetten.

Sommige powerline extenders komen ook met draadloze connectiviteit. Als je niet genoeg poorten hebt, kun je deze draadloze extenders gemakkelijk gebruiken.

10. Beveiligde Wi-Fi voor een betere stabiliteit

Een beveiligde Wi-Fi biedt een betere internetverbinding. Veel mensen gebruiken Wi-Fi netwerken voor gasten zonder beveiligingsmaatregelen.

Als je het Wi-Fi netwerk niet beschermt met een wachtwoord, kun je gevaar lopen. De onbeveiligde apparaten staan connectiviteit toe met alle apparaten (zonder dat je het merkt). Daardoor krijg je misschien niet de gewenste snelheid, omdat andere verborgen apparaten je data-abonnement blijven gebruiken.

Gebruik dus altijd een sterk wachtwoord met een alfanumerieke combinatie om het Wi-Fi-netwerk te beveiligen. Gebruik bovendien waar mogelijk encryptie.

11. Zorg voor actuele antivirussoftware

Een cyberaanval kan ook je Wi-Fi beschadigen. Aanvallers kunnen je Wi-Fi hacken om je gegevens te gebruiken of vitale informatie te stelen.

Gebruik daarom altijd antivirussoftware om ervoor te zorgen dat je Wi-Fi-netwerk beschermd is.

De beste manier is om bijgewerkte antivirussoftware te gebruiken, die beter is uitgerust voor beveiligingsmaatregelen.

12. Gebruik een ethernet kabel

router-kabels

Wi-Fi heeft een nieuw tijdperk geopend met draadloze verbindingen. Maar, soms kan zelfs het beste Wi-Fi-netwerk je niet de gewenste internetsnelheid bieden.

In zulke gevallen is het gebruik van ethernet kabel of bekabelde verbinding het beste.

Met een ethernet kabel kun je een direct Wi-Fi-signaal krijgen voor een snellere ervaring.

Als je niet de gewenste internetverbinding krijgt, begin dan met het gebruik van internet met ethernet verbinding voor een snellere snelheid.

13. Verander het kanaal of de band

Wi-Fi routers bieden meestal 2,4GHz en 5 GHz frequentiebanden. Met de dual-band Wi-Fi modellen kun je deze twee frequenties tegelijkertijd gebruiken.

De 2,4 GHz frequentie biedt een lagere snelheid met een uitgebreider Wi-Fi bereik. Maar, de 5GHz band biedt sneller internet met een kleiner gebied.

In veel situaties veroorzaakt de nabijheid van meerdere Wi-Fi-apparaten interferentie met de frequentieband. Daardoor wordt de Wi-Fi-snelheid langzamer. Stel dat je in een groot gebouw woont met meerdere appartementen. In dat geval is dergelijke hinder heel bekend met zoveel Wi-Fi routers die op dezelfde plaats zijn geplaatst.

Als je niet de gewenste snelheid krijgt, probeer dan de frequentieband te veranderen.

Dit kan je een hogere snelheid bieden. Daar komt bij dat het veranderen van de frequentieband frequentiestoringen van andere Wi-Fi-apparaten voorkomt.

14. Voeg een wachtwoord toe aan je Wi-Fi

Vaak helpt het veranderen van het wachtwoord van je Wi-Fi-apparaat veel. Als je alle bovenstaande tips hebt geprobeerd, probeer dan eens een ander wachtwoord te gebruiken. Het kan enige hulp bieden.

Conclusie

Je Wi-Fi-router is essentieel voor het internet in je huis. Maar, als het internet trager begint te worden, moet je manieren vinden om het probleem op te lossen.

Je kunt alle bovengenoemde methoden gebruiken om een stabiele en betere internetverbinding van je Wi-Fi te krijgen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *