Jong geleerd is oud gedaan! Je kunt je kinderen al op een jonge leeftijd mee laten helpen bij het koken. Natuurlijk kunnen ze niet direct hele maaltijden bereiden, maar alle beetjes helpen. Door je kinderen hier al op jonge leeftijd mee aan de slag te laten gaan, is de kans groot dat ze meer interesse krijgen in eten en de bereiding ervan. Hoewel het per leeftijd natuurlijk een beetje verschilt wat je je kind kunt laten doen in de keuken, zijn dít onze algemene tips en tricks.

Keukenbenodigdheden leren kennen

industriele-keuken-modern

Een goede basis is een uitleg over de verschillende benodigdheden in de keuken. Zo is het voor een kind niet direct duidelijk wanneer er een kookpan of juist een koekenpan nodig is bij de bereiding. Dit kun je uitleggen en laten zien. Begin met een paar verschillende pannen, zodat je kind deze kan leren kennen. Vervolgens kun je ook aan de slag gaan met pannen die je misschien wat minder vaak gebruikt, zoals een grillpan. Iedere pan heeft immers weer unieke eigenschappen: het is handig om daarvan te weten. Naast de pannen, die toch wel een van de belangrijkste keukenonderdelen vormen, kun je ook uitleg geven over snijplanken, messen, blenders, spatels en andere spullen. Neem je kids stap voor stap mee in de bereiding van een maaltijd, en laat zien wat je hier allemaal voor gebruikt.

Pas op voor gevaar, zoals hitte en scherpte

Pas uiteraard altijd goed op als je je kinderen aan de slag laat gaan in de keuken. Met hete pannen en scherpe messen kun je ze het best niet direct laten koken. Probeer eerst eens een bot mesje uit, waarmee je kind zichzelf niet of nauwelijks kan snijden. En blijf er uiteraard altijd bij staan. Een ongeluk zit in een klein hoekje: je kunt eigenlijk zelfs geen minuut wegblijven, als je kind nog niet vaardig is in het koken. Na verloop van tijd kun je dit steeds meer loslaten, maar houd altijd een oogje in het zeil – zeker bij jonge kinderen.

Eerst kijken, dan doen

kinderen-koken

Je verkleint de kans op gevaar al aanzienlijk door je kind eerst mee te laten kijken, en dan pas iets te laten doen. Zo kan je kind jou precies nadoen: dit vergroot de kans dat het op een veilige manier gebeurt. Kinderen nemen op die manier de juiste kooktechnieken over, zoals het veilig gebruiken van een mes.

Eerste keer zelf koken

Heeft je kind inmiddels wat skills opgebouwd? Dan is het tijd om voor het eerst zelf iets te bereiden. Dit kan al een gebakken ei zijn, of een ander eenvoudig maaltje. Het is leuk om je kind zelf iets uit te laten kiezen. Misschien smaken de ingrediënten samen helemaal niet perfect, maar daar draait het niet om: laat je kind creativiteit gebruiken en zelf iets samenstellen. Dit maakt het koken natuurlijk alleen maar leuker! Als je kind wat ouder is, kun je hem of haar bijvoorbeeld eens per week laten koken – om hier echt een gewoonte van te maken.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *