Het is zover; je gaat de arbeidsmarkt op of je bent toe aan een nieuwe uitdaging. Na wat gesolliciteerd te hebben via de mail, word je uitgenodigd om op gesprek te komen! Spannend!

In dit artikel geven we je een aantal vrouwen tips en mannen tips die je gaan helpen bij je sollicitatiegesprek. Waar let je op tijdens het kiezen van de juiste outfit. Welke kleuren zijn done en welke kleuren zijn absoluut not done. Welke stoffen kies je en is het dragen van een stropdas nog van deze tijd? Allemaal vragen die je in je opkomen, wanneer je gaat solliciteren. Lees dit artikel om indruk te maken op jouw toekomstige baas.

Vrouwen tips en mannen tips

meeting-koffie-man-vrouw

Vrouwen kleden zich anders dan mannen. Hieronder een lijstje speciaal voor vrouwen en mannen.

Vrouwen tips

 • Kies voor aangesloten kleding. Te wijde kleding kan slordig over komen.
 • Let op je sieraad keuze. Het is niet aan te raden om je volledig vol te hangen met sieraden. Een eental sieren is leuk, maar er hoeft niet op elke plek wat glimmends te hangen.
 • Let op de hoeveelheid parfum dat je opspuit. Een luchtje is lekker, maar houd je in met de hoeveelheid.
 • Draag nette schoenen.
 • Bekijk de bedrijfscultuur. Wanneer het een informele bedrijfscultuur is, kun je kiezen om je haar los te dragen. Is het een formele bedrijfscultuur, draag dan je haar in een knot.

Mannen tips

 • Let op je kleurkeuze. Het is aan te raden om geen zwart te dragen, zwart straalt een sombere sfeer uit.
 • Kijk uit met geurtjes. Ze hoeven je niet al bij binnenkomst te ruiken.
 • Trek een knap overhemd aan en strijk het shirt. Een ongestreken overhemd ziet er onverzorgd uit.
 • Draag nette schoenen en geen afgetrapte Nikies.
 • Bekijk ook de bedrijfscultuur en bepaal of je een stropdas gaat dragen.

Is een stropdas nog van deze tijd?

pak-stropdas

Kijk eens om je heen. Steeds meer mannen dragen geen pak meer naar het werk. En wanneer mannen nog een pak dragen, wordt er meestal geen stropdas bij gedragen. Uiteraard zijn er een aantal uitzonderingen, zoals de hogere managementfuncties, het bankwezen of de advocatuur. Hier wordt het dragen van een stropdas geapprecieerd. Het dragen van stropdas kleedt zich naar de functie. Over het algemeen hoef je geen stropdas meer te dragen naar een sollicitatie. Sterker nog, dit kan zelfs ‘over de top’ over komen. Het verschilt per bedrijf en per functie. Het is sowieso verstandig om de bedrijfscultuur van het bedrijf te bekijken vooraf je sollicitatie. Dan weet je zeker waar je aan toe bent.

Kies het juiste materiaal

Wanneer je kiest om een overhemd aan te trekken naar je sollicitatiegesprek is het aan te raden om een stof te kiezen die weinig kreukt. Echter, de belangrijkste regel is: draag geen wol. Wol kan gaan irriteren of jeuken en je wilt hier tijdens je sollicitatie niet constant mee bezig zijn. Bovendien kunnen sollicitaties er voor zorgen dat jij je druk maakt, waardoor je sneller gaat transpireren dan normaal. Het is daarom belangrijk om een stof te kiezen die zweten enigszins tegengaat. Het beste is om te kiezen voor 100% katoenen overhemden. Deze overhemden ademen het beste. Een overhemd met een combinatie van katoen en polyester ademt minder, waardoor je dus sneller kunt gaan zweten. Of wanneer het mooi weer is en de bedrijfscultuur informeel is, kies dan voor een stijlvol polo shirt.

Kies de juiste sollicitatie kleur

man in black shirt elbow bumping with woman in a restaurant

Je zult het niet zo snel verwachten of over nadenken, maar de kleur die je aantrekt naar je sollicitatie kan een bepaalde sfeer creëren. Hieronder 5 kleur tips:

 • Wanneer je een zakelijke sollicitatie hebt in een formele sfeer, kies dan voor een witte- of blauwe tint. Dit straalt rust uit.
 • Wanneer je een creatieve sollicitatie hebt (bij een creatief bedrijf) kies dan voor een creatieve kleur. Creatieve kleuren zijn: rood, geel of blauw. Deze kleuren geven energie en laten zien dat je nagedacht hebt over je uitstraling.
 • Wat een absolute no-go is, is om zwart te dragen tijdens je sollicitatie.
 • Pas op met printjes. Printjes kunnen door iedereen anders geïnterpreteerd worden.

Concluderend

Bovenstaand artikel zijn enkele tips om je beter te voelen tijdens het gesprek voor wellicht je toekomstige baan. Voor zowel vrouwen als mannen is het belangrijk om het bedrijf eerst te leren kennen door zelf research te doen naar het bedrijf. Stem hier vervolgens je heren kleding of dameskleding op af en ga goed voorbereid het gesprek in. Succes!

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *