Elke barista die in een koffiespeciaalzaak werkt, krijgt minstens één keer in zijn leven met deze situatie te maken. Op een dag vraagt iemand, zeker geen koffiedeskundige, maar wel iemand met op zijn minst enige kennis van koffie, aan de barista: “En… hoe zit het met Kopi Luwak? Is het echt zo’n speciale koffie? Is Kopi Luwak koffie het lekker?”

Bij die vraag zal de barista vaag ontdaan het hoofd schudden en dan beginnen uit te leggen hoe het echt zit.

Allereerst: wat is Kopi Luwak? Het is een Indonesische koffie die wordt gemaakt van gedeeltelijk verteerde koffiebonen die worden gegeten en uitgepoept door een civet.

kopi-luwak-koffiebonen

Ja, dat heb je goed gehoord.

Boeren gaan specifiek op zoek naar uitwerpselen van civetkatten en verzamelen de uitwerpselen samen met de koffiebonen voor verdere reiniging en verwerking. Het gekke is dat deze bonen honderden euro’s per pond opbrengen, als direct gevolg van het langdurige proces van het verbouwen van deze bonen: de civet plukt de bonen (in theorie kiest hij de beste, maar dit is twijfelachtig als je bedenkt dat civetkatten tegenwoordig altijd in gevangenschap worden gehouden), en dan eet de civet ze op.

Op dat moment gaan de bonen door de darmen en fermenteren. Door de aanwezigheid van spijsverteringsenzymen in het spijsverteringskanaal van de civetkat worden de eiwitten in de boon afgebroken. Er wordt aangenomen dat deze processen bijdragen aan het algehele smaakprofiel en daarom noodzakelijk zijn voor de productie van authentieke Kopi Luwak.

Wat zit er achter het idee om koffie te zetten die door een dier is verteerd?

civet

In de jaren 1800 produceerden de Nederlands-Indische koloniën Java en Sumatra koffie van plantages met Arabica koffie.

De Nederlanders verboden de inheemse arbeiders om zelf vruchten van de koffieboom te plukken, maar er werd niets gezegd over het verzamelen van koffiebonen die van de boom vielen.

Niet lang daarna leerden de inheemsen dat civetkatten de vruchten aten en de onverteerde zaden in hun uitwerpselen achterlieten.

Ze werden verzameld, schoongemaakt, geroosterd en gemalen voor eigen gebruik en dit gebruik verspreidde zich uiteindelijk over de koloniën. Maar natuurlijk was het tijdrovend om deze koffiebonen te produceren door op de uitwerpselen van wilde civetkatten te jagen, en al snel werd het een erg duur handelsartikel. Pas toen het toerisme op Bali populair werd, kreeg deze ‘delicatesse’ meer interesse en vraag.

Het “traditionele” proces duurt lang en is daardoor duur, en dit heeft tot grote problemen geleid: in de afgelopen decennia is er melding gemaakt van dierenmishandeling door mensen die kooien gebruikten om civetkatten in te sluiten en hen koffiebonen te voeren.

Wat is de mening van experts over Kopi Luwak?

Kopi Luwak is duur, gerenommeerd en beroemd onder toeristen, maar wordt vaak op een heel andere manier beschouwd door de gemeenschap van koffiespecialiteiten.

Het wordt beschreven als een koffie met een inferieure smaak, dat hij dun is en geen zuurgraad heeft, evenals andere eigenschappen die wel voorkomen in koffiespecialiteiten. In wezen is Kopi Luwak populair bij veel beginners en gelegenheidsdrinkers vanwege zijn chocoladeachtige, aardse en stroperige smaakprofiel. En dit is precies wat veel liefhebbers van koffiespecialiteiten beschouwen als een synoniem voor koffie van lage kwaliteit.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *