Wie kent dit niet: In de winter willen de voeten niet goed opwarmen en voelen ze voortdurend koud aan. Zo wordt het koude seizoen nog onaangenamer, en verlang je ernaar je ijskoude voeten in een warm voetenbad te dompelen.

Hier geven we je 6 waardevolle tips voor warme voeten – zodat je benen in de winter niet in ijspegels veranderen.

De reden waarom vooral de voeten zo vaak koud worden heeft meestal te maken met de bloedsomloop.

Als het lichaam het te koud heeft, probeert het eerst de vitale organen warm te houden, waarbij de handen en voeten, helaas, als laatste aan de beurt komen. Daardoor krijgen ze minder doorbloeding en koelen ze af.

Dus wat te doen tegen koude voeten?

1. Verbeter je bloedsomloop

lopende-man-zebrapad

Het belangrijkste is de bloedcirculatie in de voeten te stimuleren om onaangename kou te bestrijden. De bloedsomloop wordt vooral gestimuleerd door lichaamsbeweging, want als het lichaam rust, koelt het sterk af.

Een winterwandeling geeft verlichting en warmt de voeten snel weer op. Het is echter ook voldoende om de voeten tijdens het TV kijken 7-10 minuten over een egelbal te rollen en ze zachtjes te masseren en te kneden.

Een andere effectieve methode is het combineren van afwisselend douchen ’s morgens en een aangenaam en warm voetenbad met kruiden ’s avonds.

Zo ben je ’s morgens snel klaarwakker en kun je ’s avonds comfortabel ontspannen, terwijl je tegelijk de bloedsomloop bevordert.

Een dagelijkse wandeling is ook belangrijk om de bloedsomloop in de voeten te stimuleren.

2. Warme en comfortabele schoenen voor thuis

Wie thuis op blote voeten of alleen met sokken loopt, absorbeert snel de kou van de vloer naar de voeten. De beste oplossing hiervoor is het installeren van een vloerverwarming.

Daarnaast grijpen ook naar het tweede of zelfs derde paar sokken. Maar dit is niet per se goed, want meerdere lagen verhogen alleen maar de druk op de voet en beperken de bloedcirculatie.

De oplossing hiervoor wordt geboden door comfortabele pantoffels van wol. Je glijdt er snel in, en meteen zijn je voeten verwarmd. Bovendien bieden ze voldoende ruimte voor de tenen en zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleuren en modellen.

Terwijl dames vaak de voorkeur geven aan pluizige pantoffels, zijn er ook talloze knusse pantoffels voor mannen, die de voeten lekker warm houden.

Als de pantoffels van natuurlijke wol gemaakt zijn, houden ze de voet altijd op een aangename temperatuur en zorgen ze ervoor dat je niet zweet.

3. Wollen sokken van hoge kwaliteit

person wearing white and gray sock

Veel mensen weten niet hoe belangrijk sokken van hoge kwaliteit zijn om het vol te houden in koude temperaturen. Katoenen sokken zijn niet de eerste keus omdat ze water absorberen en vasthouden, waardoor de voeten snel afkoelen.

Welke sokken zijn het best voor koude voeten?

Het is van essentieel belang dat de sokken ademend en vochtabsorberend zijn. Ideaal zijn, bijvoorbeeld, functionele sokken of de goede oude gebreide sokken van wol.

Wollen sokken zijn comfortabel en praktisch omdat ze het water dat ze opnemen direct weer naar buiten afvoeren.

Ook warmt wol op als het nat wordt, wat het gevolg is van een chemische werking in de wolvezels.

Ook al zien sneakersokken er bijzonder hip uit, hogere sokken zijn beter geschikt voor de winter. De tailleband moet wat los zitten, want anders wordt de bloedcirculatie weer beperkt.

Als je koude voeten hebt in bed, kun je je sokken aanhouden tijdens het slapen – vooral warme sokken van alpacawol of merinowol zijn hiervoor geschikt.

Ons lichaam ervaart ijskoude voeten als een storing, en het maakt stresshormonen vrij, die ons dan niet in slaap laten vallen.

Dus als je in de winter vaak koude voeten hebt, ga dan gewoon naar bed met wollen sokken van hoge kwaliteit!

4. Sport en ontspanning is belangrijk voor warme voeten

Voortdurend koude voeten kunnen ook het gevolg zijn van een lage bloeddruk. In dit geval helpt sporten! Regelmatige lichaamsbeweging in de frisse lucht is stimulerend en gezond.

Sport optimaliseert de bloedsomloop en doorbloeding, en de voeten voelen weer goed aan. Duursporten zoals hardlopen of zwemmen in de ochtend zijn hier bijzonder geschikt.

Maar hoe belangrijk regelmatige lichaamsbeweging ook is, het is ook van cruciaal belang voldoende rust te nemen, want dit kan ook de temperatuur van de voeten beïnvloeden.

Bij te veel stress en te weinig rust staan de hersenen voortdurend in de vluchtmodus. Daardoor vernauwen de bloedvaten zich, en warmen de voeten niet goed op.

Doe jezelf wat goeds door langzame wandelingen te maken, regelmatig in de sauna te zitten of te mediteren om tussendoor even uit te schakelen.

Als je aandacht besteedt aan een gezonde mengeling van sport en ontspanning, hoogwaardige schoenen en sokken draagt en een voldoende bloedsomloop niet vergeet, zullen koude voeten in de winter heel snel weer opwarmen.

Zo kom je het koude seizoen zonder problemen en met warme voeten door!

5. Draag de juiste schoenen bij koud en nat weer

man-gooit-schoenen-lucht

Wie bij temperaturen onder het vriespunt naar buiten gaat heeft natuurlijk het juiste schoeisel nodig. Dit betekent dat sneakers of hoge hakken in de winter liever thuis gelaten worden en dat je in plaats daarvan moet vertrouwen op warme winterschoenen.

De schoenen moeten gevoerd zijn en een dikke zool hebben om optimaal te beschermen tegen de nattigheid en de kou die van de grond uitgaan.

Zorg ervoor dat je in de schoen voldoende bewegingsvrijheid hebt. Alleen als de schoenen groot genoeg zijn, ontstaan luchtkussentjes, die een isolerende werking hebben.

Ook schoenen die iets breder zijn laten de tenen nog een beetje bewegen, wat de bloedsomloop ten goede komt. Voor warme voeten – er moet beslist voldoende ruimte zijn in de winterschoen! Het dragen van twee paar sokken zijn niet per se gunstig.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *