Abortus, het voortijdig beëindigen van een zwangerschap met chirurgische middelen, is altijd een controversieel onderwerp geweest. Abortus is een zeer persoonlijke zaak, en onze mening erover wordt gevormd door onze meest fundamentele morele, emotionele, religieuze, politieke en ethische overtuigingen. Abortus betreft zowel het recht op lichamelijke autonomie (en gezondheid) van de potentiële moeder als het recht op leven van het ongeboren kind – twee onvervreemdbare rechten die door abortus tegenover elkaar worden gesteld. Vanwege deze en andere factoren variëren de abortuswetten aanzienlijk tussen landen en tussen verschillende Amerikaanse staten.

De onmiskenbare (maar begrijpelijke) complexiteit van de abortuswetgeving

De wetgeving inzake abortus is divers. In 2021 zijn er vierentwintig landen waar abortus onder alle omstandigheden illegaal is. De meeste landen hebben echter voor een meer genuanceerde aanpak gekozen. Bijna elk land waar abortus legaal is heeft een zogenaamde zwangerschapsgrens, wat betekent dat een foetus of embryo vroeg in de zwangerschap kan worden geaborteerd, maar niet kan worden geaborteerd als het een bepaald stadium van ontwikkeling heeft bereikt. Dit is meestal 12 weken, maar het kan ook 6 weken of 24 weken zijn. Abortus kan ook legaal zijn als de zwangerschap het gevolg is van verkrachting of incest, of als de foetus een duidelijke ontwikkelingsstoornis heeft. In sommige landen (vooral in Azië, waar mannelijke kinderen meer gewaardeerd worden dan vrouwelijke) is abortus op grond van geslacht legaal.

Ook de gezondheid van de moeder speelt een rol. In 37 landen is abortus illegaal, tenzij het het leven van de moeder redt. In andere landen is het illegaal, tenzij het gebruikt wordt om het leven van de moeder te redden of haar gezondheid tijdens de zwangerschap te beschermen. Een voorbeeld hiervan is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, waarbij het embryo er niet in slaagt zich in de baarmoeder te nestelen en zich in plaats daarvan in een ander orgaan (eileiders, eierstokken) of net buiten de baarmoeder nestelt. Buitenbaarmoederlijke zwangerschappen kunnen niet voldragen worden – het embryo kan niet buiten de baarmoeder overleven – en hebben een grote kans op fataal letsel voor de moeder als ze niet worden afgebroken.

Financiën zijn een andere belangrijke variabele. In sommige landen staat de abortuswetgeving abortus toe als het uitdragen van de zwangerschap onredelijke sociaal-economische problemen voor de moeder met zich meebrengt. Studies hebben aangetoond dat vrouwen die geen toegang hebben tot abortus, een veel grotere kans lopen om in armoede af te glijden als gevolg van de extra financiële last die de zorg voor een extra kind met zich brengt.

Ten slotte zijn er talloze aanvullende richtlijnen in de abortuswetgeving van veel landen, zoals het eisen van toestemming van de ouders of de echtgenoot (of een politierapport in geval van verkrachting), het beperken van de toegang tot methoden om het geslacht van de foetus vast te stellen. Of het eisen dat de zwangere vrouw eerst een echo bekijkt of naar een foetale hartslag luistert.

Landen waar abortus volledig illegaal/verboden is:

AndorraHaïtiMaltaRepubliek Congo
ArubaHondurasMauritaniëSan Marino
Curaçao (grondgebied)IrakNicaraguaSenegal
Dominicaanse RepubliekJamaicaPalauSierra Leone
LaosPalestinaSurinameTonga
El SalvadorMadagaskarFilippijnen

*Noot: De bovenstaande tabel bevat alleen landen waar abortus volledig verboden is. Voor een meer volledige en gedetailleerde lijst van landen en hun verschillende wettelijke standpunten inzake abortus, zie de tabel verder op de pagina.

De werkelijke gevolgen van het illegaal maken van abortus

Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de legaliteit van abortus over de hele wereld weinig tot geen effect op het aantal abortussen over de hele wereld. Legaal of niet, abortussen kunnen, zullen en vinden plaats. De legaliteit van abortus heeft echter wel invloed op de veiligheid van deze abortussen. Vrouwen die geen toegang hebben tot een legale abortus nemen vaak hun toevlucht tot illegale of “zelfgemaakte” abortusopties, die doorgaans veel riskanter, gevaarlijker en minder effectief zijn dan legale opties die door professionele artsen in een klinische omgeving worden uitgevoerd.

Abortuswetten van grote landen vergeleken

abortus-demonstratie

Verenigde Staten

Vanaf 2022 zijn de abortuswetten in de Verenigde Staten in beweging. Abortus werd in de hele Verenigde Staten legaal gemaakt door het historische Roe v. Wade besluit van het Hooggerechtshof in 1973. Hoewel elke staat nog steeds zijn eigen wettelijke richtlijnen voor abortus had, waarbij sommige veel restrictiever waren dan andere, was abortus toch legaal in elk deel van het land. Roe v. Wade werd echter op 24 juni 2022 door het toenmalige Hooggerechtshof vernietigd in de zaak Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization. Door deze beslissing kon elke individuele staat abortus legaliseren of verbieden. Als gevolg daarvan variëren de abortuswetten van de staten meer dan ooit.

Vóór Roe v. Wade hadden 30 staten abortus volledig verboden. Hoewel Roe v. Wade deze staten dwong om abortus te legaliseren, voerden vele toch wetten in die abortus beperkten tot het wettelijk toegestane. De verwachting was dat deze staten abortus snel weer zouden gaan verbieden. Dit bleek het geval: meer dan 20 staten, vooral rode staten in het midden en het zuiden van de VS, verboden abortus opnieuw binnen een week na het Dobbs-besluit.

Sommige van deze verboden waren het resultaat van reeds bestaande abortusverboden die door Roe v. Wade buiten werking waren gesteld, maar nooit uit het wetboek van de staat waren verwijderd, zodat zij na de ontbinding van RvW weer actief werden. Bovendien hadden dertien staten, te beginnen met South Dakota in 2005, proactieve “trigger laws” aangenomen – anti-abortus wetten die speciaal ontworpen waren om in werking te treden in het geval dat Roe v. Wade ooit zou worden ingetrokken.

Er zijn aanwijzingen dat nieuwe abortusverboden restrictiever en bestraffender zullen zijn dan die uit het pre-RvW tijdperk. Een wet van 2021 in Texas (S.B. 8) gaf individuele burgers bijvoorbeeld de bevoegdheid om iedereen aan te klagen waarvan zij ontdekten dat deze een abortus had uitgevoerd of geholpen, zelfs als zij nooit een van de betrokken partijen hadden ontmoet. Deze regeling kwam niet voor in de abortuswetten van Texas van vóór de RvW.

Brazilië

Het grootste land van Latijns-Amerika heeft abortus niet volledig verboden, maar beschouwt abortus wel als een misdaad, behalve in een paar specifieke omstandigheden: Wanneer de zwangere vrouw werd verkracht, wanneer de zwangerschap het resultaat is van incest/seksuele activiteit met een familielid, of wanneer het leven van de vrouw in gevaar zou komen door de zwangerschap voort te zetten. Deze drie uitzonderingen zijn wereldwijd heel gebruikelijk en zijn terug te vinden in de abortuswetgeving van veel landen.

Canada

Abortussen zijn legaal in Canada en vereisen geen juridisch dwingende reden (zoals verkrachting of gezondheidsrisico’s) zolang ze plaatsvinden vóór de zwangerschapsgrens, die varieert van 12 weken tot “24 weken + 6 dagen”, afhankelijk van provincie en territorium. Abortussen waren in de meeste gevallen verboden tot 1988, toen het Canadese Hooggerechtshof de wetten terugdraaide die abortussen ooit illegaal maakten. Abortussen vallen onder de diensten die worden gedekt door het nationale gezondheidszorgstelsel van Canada. Als de abortus in een gewoon ziekenhuis wordt uitgevoerd, hoeft de patiënt niets te betalen. Voor abortussen in privéklinieken kan de patiënt medische kosten moeten betalen.

Rusland

Abortus is in Rusland volledig legaal tot de 12e week van de zwangerschap, alsook tot 22 weken in geval van verkrachting en op elk moment als de zwangerschap het leven van de moeder bedreigt. Rusland maakte abortus om welke reden dan ook legaal in 1920 en was daarmee het eerste land dat dit deed. Hoewel in 1936 opnieuw een breed verbod werd ingesteld, werd dat verbod in 1955 opgeheven en sindsdien is de toegang tot abortus open gebleven. In 2010 voerde Rusland de wereld aan in het aantal abortussen per hoofd van de bevolking.

De landen en hun abortuswetgeving:

De onderstaande tabel geeft de algemene details van het wettelijk standpunt van elk land over abortus.

  • Op verzoek – Abortus om welke reden dan ook is legaal, hoewel de zwangerschapsduur nog steeds beperkt is.
  • Leven redden – Abortus is legaal als het nodig is om het leven van de vrouw te redden.
  • Lichamelijke gezondheid – Abortus is legaal wanneer de zwangerschap de vrouw ernstig (maar niet dodelijk) letsel kan toebrengen.
  • Geestelijke gezondheid – Abortus is legaal als de zwangerschap de geestelijke/emotionele gezondheid van de vrouw in gevaar brengt.
  • Verkrachting – Abortus is legaal als de zwangerschap het gevolg is van verkrachting.
  • Incest – Abortus is legaal wanneer de zwangerschap het gevolg is van incest.
  • Cognitief gehandicapt – Abortus is legaal als de vrouw geestelijk of cognitief gehandicapt is.
  • Gebrekkige foetus – Abortus is legaal wanneer bekend is dat de foetus aanzienlijke geestelijke handicaps of lichamelijke misvormingen heeft. Aangezien deze kunnen variëren van niet-levensbedreigende aandoeningen zoals het syndroom van Down tot 100% fatale aandoeningen zoals anencefalie, zijn vaak meer gedetailleerde richtlijnen nodig.
  • Sociaal-economisch – Abortus is legaal wanneer de vrouw financieel niet in staat is het kind te onderhouden.
Land Abortuswetgeving
AfghanistanOm het leven van de moeder te redden
AlbaniëGeen beperking
AlgerijeOm de fysieke/mentale gezondheid te behouden
AndorraHelemaal verboden
AngolaHelemaal verboden
Antigua en BarbudaOm het leven van de moeder te redden
ArgentiniëGeen beperking
ArmeniëGeen beperking
AustraliëGeen beperking
OostenrijkGeen beperking
AzerbeidzjanGeen beperking
BahamasOm de fysieke gezondheid te behouden
BahreinGeen beperking
BangladeshOm het leven van de moeder te redden
BarbadosVoor het behoud van de gezondheid/op sociaal-economische gronden
Wit-RuslandGeen beperking
BelgiëGeen beperking
BelizeVoor het behoud van de gezondheid/op sociaal-economische gronden
BeninOm de fysieke gezondheid te behouden
BhutanOm het leven van de moeder te redden
BoliviaOm de fysieke gezondheid te behouden
Bosnië en HerzegovinaGeen beperking
BotswanaOm de fysieke/mentale gezondheid te behouden
BraziliëOm het leven van de moeder te redden
BulgarijeGeen beperking
Burkina FasoOm de fysieke gezondheid te behouden
BurundiOm de fysieke gezondheid te behouden
CambodjaGeen beperking
KameroenOm de fysieke gezondheid te behouden
CanadaGeen beperking
KaapverdiëGeen beperking
Centraal-Afrikaanse RepubliekOm de fysieke gezondheid te behouden
ChadOm de fysieke gezondheid te behouden
ChiliOm het leven van de moeder te redden
ColombiaOm de fysieke/mentale gezondheid te behouden
ComorenOm de fysieke gezondheid te behouden
Costa RicaOm de fysieke gezondheid te behouden
KroatiëGeen beperking
CubaGeen beperking
CyprusVoor het behoud van de gezondheid/op sociaal-economische gronden
TsjechiëGeen beperking
DenemarkenGeen beperking
DjiboutiOm de fysieke gezondheid te behouden
DominicaOm het leven van de moeder te redden
Dominicaanse RepubliekHelemaal verboden
Dr CongoHelemaal verboden
EcuadorOm de fysieke gezondheid te behouden
EgypteOm het leven van de moeder te redden
El SalvadorHelemaal verboden
Equatoriaal-GuineaOm de fysieke gezondheid te behouden
EritreaOm de fysieke/mentale gezondheid te behouden
EstlandGeen beperking
EswatiniOm de fysieke/mentale gezondheid te behouden
EthiopiëOm de fysieke gezondheid te behouden
FijiVoor het behoud van de gezondheid/op sociaal-economische gronden
FinlandVoor het behoud van de gezondheid/op sociaal-economische gronden
FrankrijkGeen beperking
GabonHelemaal verboden
GambiaOm de fysieke/mentale gezondheid te behouden
DuitslandGeen beperking
GhanaOm de fysieke/mentale gezondheid te behouden
GriekenlandGeen beperking
GrenadaOm de fysieke gezondheid te behouden
GuatemalaOm het leven van de moeder te redden
GuineeOm de fysieke gezondheid te behouden
GuyanaGeen beperking
HaïtiHelemaal verboden
HondurasHelemaal verboden
Hong KongVoor het behoud van de gezondheid/op sociaal-economische gronden
HongarijeGeen beperking
IJslandVoor het behoud van de gezondheid/op sociaal-economische gronden
IndiaVoor het behoud van de gezondheid/op sociaal-economische gronden
IndonesiëOm het leven van de moeder te redden
IranOm het leven van de moeder te redden
IrakHelemaal verboden
IerlandGeen beperking vóór 12 weken
IsraëlOm de fysieke/mentale gezondheid te behouden
ItaliëGeen beperking
IvoorkustOm het leven van de moeder te redden
JamaicaOm de fysieke/mentale gezondheid te behouden
JapanVoor het behoud van de gezondheid/op sociaal-economische gronden
JordanOm de fysieke gezondheid te behouden
KazachstanGeen beperking
KeniaOm de fysieke gezondheid te behouden
KiribatiOm het leven van de moeder te redden
KoeweitOm de fysieke gezondheid te behouden
KirgiziëGeen beperking
LaosHelemaal verboden
LetlandGeen beperking
LibanonOm het leven van de moeder te redden
LesothoOm de fysieke gezondheid te behouden
LiberiaOm de fysieke/mentale gezondheid te behouden
LibiëOm het leven van de moeder te redden
LiechtensteinOm de fysieke gezondheid te behouden
LitouwenGeen beperking
LuxemburgGeen beperking
MadagaskarHelemaal verboden
MalawiOm het leven van de moeder te redden
MaleisiëOm de fysieke/mentale gezondheid te behouden
MaledivenOm de fysieke gezondheid te behouden
MaliOm het leven van de moeder te redden
MaltaHelemaal verboden
MarshalleilandenHelemaal verboden
MauritaniëHelemaal verboden
MauritiusOm de fysieke/mentale gezondheid te behouden
MexicoOm het leven van de moeder te redden
MicronesiëHelemaal verboden
MoldaviëGeen beperking
MonacoOm de fysieke gezondheid te behouden
MongoliëGeen beperking
MontenegroGeen beperking
MarokkoOm de fysieke gezondheid te behouden
MozambiqueOm de fysieke/mentale gezondheid te behouden
MyanmarOm het leven van de moeder te redden
NamibiëOm de fysieke/mentale gezondheid te behouden
NauruOm de fysieke/mentale gezondheid te behouden
NepalGeen beperking
NederlandGeen beperking
Nieuw-ZeelandGeen beperking vóór 20 weken
NicaraguaHelemaal verboden
NigerOm de fysieke gezondheid te behouden
NigeriaOm het leven van de moeder te redden
Noord-KoreaGeen beperking
Noord-MacedoniëGeen beperking
NoorwegenGeen beperking
OmanOm het leven van de moeder te redden
PakistanOm de fysieke gezondheid te behouden
PalauHelemaal verboden
PanamaOm het leven van de moeder te redden
Papoea-Nieuw-GuineaOm het leven van de moeder te redden
ParaguayOm het leven van de moeder te redden
PeruOm de fysieke gezondheid te behouden
FilippijnenHelemaal verboden
PolenOm de fysieke gezondheid te behouden
PortugalGeen beperking
QatarOm de fysieke gezondheid te behouden
Republiek CongoHelemaal verboden
RoemeniëGeen beperking
RuslandGeen beperking
RwandaOm de fysieke gezondheid te behouden
Saint Kitts en NevisOm de fysieke/mentale gezondheid te behouden
Saint LuciaOm de fysieke/mentale gezondheid te behouden
Saint Vincent en de GrenadinesVoor het behoud van de gezondheid/op sociaal-economische gronden
SamoaOm de fysieke/mentale gezondheid te behouden
San MarinoHelemaal verboden
Sao Tomé en PrincipeHelemaal verboden
Saoedi-ArabiëOm de fysieke gezondheid te behouden
SenegalHelemaal verboden
ServiëGeen beperking
SeychellenOm de fysieke/mentale gezondheid te behouden
Sierra LeoneOm de fysieke/mentale gezondheid te behouden
SingaporeGeen beperking
SlowakijeGeen beperking
SloveniëGeen beperking
SalomonseilandenOm het leven van de moeder te redden
SomaliëOm het leven van de moeder te redden
Zuid-AfrikaGeen beperking
Zuid-KoreaOm de fysieke gezondheid te behouden
Zuid-SoedanOm het leven van de moeder te redden
SpanjeGeen beperking
Sri LankaOm het leven van de moeder te redden
SoedanOm het leven van de moeder te redden
SurinameHelemaal verboden
ZwedenGeen beperking
ZwitserlandGeen beperking
SyriëOm het leven van de moeder te redden
TaiwanVoor het behoud van de gezondheid/op sociaal-economische gronden
TadzjikistanGeen beperking
TanzaniaOm het leven van de moeder te redden
ThailandOm de fysieke/mentale gezondheid te behouden
Oost-TimorOm het leven van de moeder te redden
TogoOm de fysieke gezondheid te behouden
TongaHelemaal verboden
Trinidad en TobagoOm de fysieke/mentale gezondheid te behouden
TunesiëGeen beperking
TurkijeGeen beperking
TurkmenistanGeen beperking
TuvaluOm het leven van de moeder te redden
OegandaOm het leven van de moeder te redden
OekraïneGeen beperking
Verenigde Arabische EmiratenOm het leven van de moeder te redden
Verenigd KoninkrijkVoor het behoud van de gezondheid/op sociaal-economische gronden
Verenigde StatenVerschilt per staat
UruguayGeen beperking
OezbekistanGeen beperking
VanuatuOm de fysieke gezondheid te behouden
VenezuelaOm het leven van de moeder te redden
VietnamGeen beperking
JemenOm het leven van de moeder te redden
ZambiaVoor het behoud van de gezondheid/op sociaal-economische gronden
ZimbabweOm de fysieke gezondheid te behouden

 

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *