Bill Gates is de rijkste man ter wereld, nadat hij in 1975 Microsoft oprichtte. Hij is nu meer dan €119 miljard waard, omdat Microsoft is opgeklommen tot het nummer 1 besturingssysteem merk Windows, dat meerdere keren opnieuw is ontwikkeld.

Microsoft heeft ook de Xbox gemaakt, die een van de populairste, zo niet het populairste spelsysteem ter wereld is geworden.

Ik heb het internet afgestruind en een lijst samengesteld met 10 succeslessen van Bill Gates. Lessen die hij op een bepaald moment in zijn leven aan mensen heeft gegeven om hen te laten zien wat er nodig is om succesvol en rijk te worden.

Hij is tenslotte de rijkste man ter wereld, dus luister goed!

1. Begin zo vroeg mogelijk

Bill Gates was pas 13 jaar oud toen hij met computers begon te werken. Als je op een vroeg punt in je leven ergens aan begint, word je er omheen gekneed.

Je hebt niet alleen de kans om eerder succesvol te worden dan de meeste mensen, maar je zult ook minder snel willen opgeven.

Als je een droom hebt waar je op jonge leeftijd naartoe begint te werken, ben je immuun voor mensen die je vertellen wat je wel en niet kunt doen.

Tegen de tijd dat je volwassen bent en mensen meer aandacht beginnen te besteden aan waar je naartoe werkt, zul je koppig genoeg zijn om ze gewoon te negeren.

De tijd dat je het meest beïnvloed wordt door anderen is wanneer je jonger bent, dus als je dingen op tv of op internet hebt gezien waar anderen succesvol zijn geworden, zal dit in je hoofd geprent worden en zul je niet twijfelen over wat je wel of niet kunt doen.

2. Ga partnerschappen aan

Bill Gates ging graag partnerschappen aan met mensen die de top dog waren en daardoor werd Gates de ‘Sidekick’.

Hij was hier blij mee, want het ontsloot nieuwe kansen voor hem en de mogelijkheid om te leren van andere succesvolle ondernemers.

Het betekende ook dat hij relaties opbouwde met mensen die hem zeker zouden kunnen helpen bij zijn toekomstige ondernemingen.

3. Je zult niet meteen na de middelbare school €60.000 per jaar verdienen

Laten we eerlijk zijn, je gaat geen €60.000 per jaar verdienen rechtstreeks van de middelbare school, dus als je om de een of andere reden denkt dat je dat wel gaat doen, houd jezelf dan niet voor de gek. Hoeveel opleiding je ook hebt, je hebt nog steeds ervaring nodig om aan de top te komen.

Je zult niet benoemd worden tot CEO van een multinational alleen maar omdat je een diploma in bedrijfsmanagement hebt.

Dat is een positie die je moet verdienen. Ofwel door je eigen bedrijf te beginnen en hard te werken om het naar de top te brengen, ofwel door je op te werken binnen een bedrijf en jezelf te bewijzen aan mensen.

4. Wees zo snel mogelijk je eigen baas

Bill Gates werd op vrij jonge leeftijd ondernemer. Hij verdiende het en het bracht hem in een uitstekende positie met pure controle over zijn succes.

“Als je je droom niet bouwt, zal iemand anders je inhuren om die van hen te bouwen.” – Bill Gates

5. Zeur niet over je fouten, leer ervan

Wat heeft het voor zin om andere mensen de schuld te geven van jouw fouten? Wie probeer je voor de gek te houden? Jouw fouten zijn jouw schuld, ze zijn niet de schuld van iemand anders, dus stop met andere mensen de schuld te geven in een poging je geweten van schuldgevoelens te verlossen.

Fouten worden gemaakt om van te leren. Je weet nu wat je wel of niet moet doen in dezelfde situatie als die zich voor de tweede keer voordoet en geloof me, in de meeste gevallen zal dat weer gebeuren.

“Als je het verpest, is het niet de schuld van je ouders, dus zeur niet over je fouten, maar leer ervan.” – Bill Gates

6. Wees toegewijd en gepassioneerd

Ik denk dat dit altijd door elke ondernemer wordt meegenomen als een goed advies. Je moet toegewijd zijn aan waar je van houdt en een grote passie hebben voor wat je doet.

De succesvolle mensen in deze wereld laten het er zo gemakkelijk uitzien omdat ze absoluut houden van wat ze doen. Als je dingen te stressvol en te moeilijk vindt, dan weet ik niet zeker of je met het juiste bezig bent.

7. Het leven is de beste school, niet de universiteit of hogeschool

Hoeveel boeken je ook leest, hoeveel testen je ook aflegt, niets van de universiteit of hogeschool kan je goed voorbereiden op het leven in de echte wereld.

Bij banen en bazen in het echte leven hoef je niet alleen maar te studeren en te leren. Het is het echte werk dat je moet kunnen uitvoeren, anders word je ontslagen.

“Als je denkt dat je leraar moeilijk is, wacht dan maar tot je een baas krijgt. Die heeft geen vaste aanstelling.” – Bill Gates

8. Wees aardig tegen nerds

Het is waar, mensen die je waarschijnlijk zou classificeren als ‘nerds’ zijn eigenlijk degenen die het hardst werken, het slimst zijn en vastbesloten zijn om te slagen.

Als je een hekel hebt aan nerds, dan waag je het er eigenlijk op dat het lot je overkomt, want je kunt er gemakkelijk voor komen te werken of zelfs solliciteren naar een baan bij een bedrijf dat wordt geleid door iemand die je kent en waar je in het verleden een hekel aan hebt gehad.

Denk je toch dat je kans maakt op de baan?

“Wees aardig tegen nerds. De kans is groot dat je er uiteindelijk voor een gaat werken.” – Bill Gates

9. TV is niet het echte leven

Je moet ophouden je te laten meeslepen door televisie en te geloven dat wat je in sommige gevallen ziet, ook echt is wat mensen in het echte leven doen.

Het echte leven is hard en iemand die succesvol is, zit niet de hele dag in een koffiehuis met zijn vrienden te chillen. Ze zijn aan het werk om hun rekeningen te betalen en hun financiële situatie te verbeteren.

“Televisie is NIET het echte leven. In het echte leven moeten mensen de koffieshop verlaten en gaan werken.” – Bill Gates

10. Het leven is niet eerlijk

Een andere succesles van Bill Gates is om te leren dat het leven niet eerlijk is.

Hoe hard je ook werkt in het leven, er zullen altijd momenten zijn waarop de dingen niet gaan zoals jij wilt, misschien buiten je schuld om. Dingen waar je geen invloed op hebt. Je zult neergeslagen worden, maar je moet in staat zijn om op te staan.

Het leven is niet eerlijk. Het is een test, een spel, een risico. Als je valt en niet de moeite neemt om weer op te staan, verdien je het niet om succesvol te zijn. Winnaars weten dat het leven niet eerlijk is en ze zullen blijven opstaan totdat ze het hebben gemaakt.

“Het leven is niet eerlijk. Wen er maar aan.” – Bill Gates

11. Wees bereid om risico’s te nemen

Een bedrijf starten is een beetje als gokken, je weet niet altijd zeker of je zult winnen of niet. Het enige verschil is echter dat je goed genoeg kunt strategieën en plannen om het succes van je bedrijf te garanderen.

Dit citaat van Bill Gates is niet alleen van toepassing op ondernemers, maar ook op het leven als geheel. De wereld zit vol onzekerheden. Het leven kent geen regels en je moet bepaalde dingen opofferen om op je bestemming te komen.

Mensen zullen op je afstappen en je afwijzen, maar als je uiteindelijk de moed kunt opbrengen om door te gaan, zal niets je in de weg staan.

“Zaken doen is een geldspel met weinig regels en veel risico.” – Bill Gates

12. Succes komt langzaam

NIETS komt gemakkelijk en dat geldt ook voor succesvol zijn. Bill Gates en Paul Allen begonnen Microsoft op een wankele basis, maar door geduld en hard werken konden ze de moeilijkheden die ze tegenkwamen overwinnen.

Hieruit blijkt maar weer dat er geen kortere weg naar succes is, vriend. Het kost tijd om een imperium op te bouwen en een leven lang opoffering om de consistentie in stand te houden.

“Geduld is de sleutel tot succes.” – Bill Gates

13. Wees trots op wie je bent

Veel mensen raken gefrustreerd omdat ze niet zo slim, rijk of getalenteerd zijn als de persoon tegen wie ze opkijken. Je kunt gefrustreerd raken omdat je niet zo succesvol bent als Bill Gates, maar je moet de realiteit onder ogen zien dat we allemaal anders geboren zijn.

Iedereen heeft zijn eigen unieke vaardigheden en dat moet je accepteren om succesvol te worden.

Als je jezelf gaat waarderen en wat je te bieden hebt, zul je meer vertrouwen hebben om de dingen op je eigen manier te doen.

“Vergelijk jezelf met niemand in deze wereld… als je dat doet, beledig je jezelf.” – Bill Gates

14. Wees altijd nederig

Het is geweldig om te dromen van succes en alles wat daarbij komt kijken. Maar als je het in je hoofd haalt en gaat denken dat je onaantastbaar bent, dan is dat niet wat je succes noemt.

Het leven is een rad, het is onvoorspelbaar. Je kunt vandaag aan de top staan en het volgende moment helemaal onderaan. (Geloof me!) Het is het beste om altijd nederig te blijven en nooit te vergeten wat je daar in de eerste plaats heeft gebracht.

“Succes is een slechte leraar. Het verleidt slimme mensen tot het idee dat ze niet kunnen verliezen.” – Bill Gates

15. Neem dingen positief op & hou van leren

Bill Gates had ook zijn deel ontevreden klanten, maar weet je wat? Hij beschouwde dit nooit als iets negatiefs. In plaats daarvan nam hij hun inzichten ter harte en gebruikte ze om zijn werk te verbeteren.

Als mensen kritiek en slechte feedback horen, raken ze snel ontmoedigd en gaat het bergafwaarts met hun drang om te slagen.

Maar als je er goed over nadenkt, zal deze negativiteit je meer helpen dan je beseft, als je goed kijkt. Leer van je fouten en tekortkomingen en gebruik dat als een katalysator om de beste te zijn in wat je doet.

“Je meest ongelukkige klanten zijn je grootste leerbron.” – Bill Gates

16. Accepteer mislukkingen & ga verder

Mislukkingen zijn belangrijker dan succes, want door te falen word je succesvol. De grootste levenslessen en de kennis die alles verandert – vind je als je faalt.

Als je slaagt, kun je lessen leren, ben je gelukkig, zullen mensen je prijzen en is iedereen bereid je te helpen. Maar als je faalt, is alles donker en weet je hoe het is om te lijden. Je zult de echte van de neppe onderscheiden.

Meer dan de vreugde die succes je brengt, hecht je altijd meer waarde aan de lessen die je hebt geleerd toen je faalde. Gebruik dat als je wapen als je door de reis van het leven gaat.

“Het is prima om succes te vieren, maar het is belangrijker om te kijken naar de lessen die je krijgt uit het falen.” – Bill Gates

17. Deel je succes met anderen

De laatste succesles van Bill Gates is om je succes met anderen te delen.

Je kent het gevoel van eigenaar zijn van een kleine startup. Het is moeilijk en je hebt waarschijnlijk al veel worstelingen meegemaakt.

Een echt succesvolle ondernemer zal zijn of haar kennis ondersteunen en delen met andere aspirant-ondernemers en hen de aanmoediging en inspiratie geven die ze nodig hebben.

“Als we vooruit kijken naar de volgende eeuw, zullen leiders degenen zijn die anderen macht geven.” – Bill Gates

Samenvatting

Hier volgt een korte samenvatting van de succeslessen van Bill Gates:

 1. Begin zo vroeg mogelijk
 2. Ga partnerschappen aan
 3. Je zult niet direct na de middelbare school €60.000 per jaar verdienen
 4. Wees zo snel mogelijk eigen baas
 5. Zeur niet over fouten, leer ervan
 6. Wees toegewijd en gepassioneerd
 7. Het leven is de beste leerschool, niet de universiteit of hogeschool
 8. Wees aardig tegen nerds
 9. TV is niet het echte leven
 10. Het leven is niet eerlijk, wen er maar aan
 11. Wees bereid om risico’s te nemen
 12. Nooit je weg naar succes versnellen
 13. Wees trots op wie je bent
 14. Wees altijd nederig
 15. Vat dingen positief op & leer graag
 16. Accepteer mislukkingen & ga verder
 17. Deel je succes met anderen

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *