Met fabelachtig vlakke, schilderachtige landschappen, die langs elke dijk, kanaal, rivier en kustlijn wenken, is fietsen in Nederland (ondanks de tegenwind) één van de grootste geneugten van het Nederlandse leven.

Terwijl de fietsliefhebbende Nederlanders praktisch leven op hun versleten, geliefde fietsen, is fietsen voor bezoekers een prachtig middel om te ontdekken en zich te verplaatsen. Fietsverhuurders zijn alomtegenwoordig en het land wordt doorkruist met zo’n 32.000km (19.883 mijl) aan fietspaden. Hier zijn 10 van de beste fietsroutes van het land.

1. Rondje Waterland vanaf Amsterdam

Twintig minuten van het centrum van Amsterdam, waan je je in Waterland eeuwen terug in de tijd. Koeien, dijken, kanalen en veel uitgestrekte groene velden zijn allemaalte op deze klassieke Nederlandse schilderachtige route zien.

2. Het Bossche Broek

Direct aan de overkant van de rivier de Dommel, vanuit het centrum van Den Bosch, maakt het stedelijk landschap in dit natuurgebied van 202 hectare plaats voor open weilanden. Het is doorspekt met fietspaden en biedt een aantrekkelijk uitzicht op de skyline van de stad en wallen. Om het gebied te bereiken, neem je de Sterrebosweg, de verharde fietsweg die de Wilhelminabrug vanaf het noordelijke uiteinde van de Pettelaarsweg oversteekt. Vanwege hellingen kan een elektrische fiets bij deze route handig zijn.

3. Door de Bollenstreek vanuit Leiden

De beste tijd om deze route te nemen, is half maart tot half mei, wanneer de tulpen en de narcissen bloeien en de linten van gedurfde kleuren verbluffend zijn. Maar deze tocht is eigenlijk altijd heerlijk en vooral heerlijk in de zomer als je kunt stoppen voor een pauze op het strand en een verfrissende duik in de zee.

4. Rondje Breda en de Belgische grens 

Om de drukte van de stad te ontvluchten, spring je op de fiets en neem je het LF9-fietspad dat door het mooie landschap langs de rivier de Mark slingert. Bezoek Breda, een Belgisch heiligdom-dorp en keer dan door het Mastbos terug.

5. Kinderdijk 

kinderdijk-molens

Sluit je aan bij de trappende massa op het fietspad langs het kanaal in Kinderdijk – een iconische plaats, die op de Werelderfgoedlijst staat. Dit stuk van de Alblasserwaard-polder omvat twee grachten, 19 traditionele windmolens, een gemaal dat is omgebouwd tot een bezoekerscentrum en een dubbel voetgangers- en fietspad tussen de grachten. Twee van de molens – de 17e-eeuwse Nederwaard en de Blokweer molens – fungeren als musea en bieden inzicht in de vorige levens van molenaarsfamilies.

De lengte van het rondje is een makkelijke 5,7km (3,5 mijl). Langs het pad vind je een café en ijskraampjes. Als je geluk hebt, laten sommige molens hun zeilen draaien – een werkelijk majestueus gezicht.

6. Scheveningen 

Scheveningen-duinen

Rijd langs de verkwikkende duinen en de stranden van Scheveningen naar het noorden of naar het zuiden om de drukte van Den Haag achter je te laten.

7. Alkmaar

Halverwege Alkmaar en Edam ligt aan de N244 het dorp De Rijp, dat aan de zuidkant verschillende goede tochten langs de dijken heeft, die een uitstekend gevoel geven hoe laag het land in vergelijking met de waterwegen, die tussen de aarden wallen stromen, is.

8. Nationaal Park Weerribben-Wieden

Met een sereen en mysterieus landschap van kanalen, vijvers en meren, is het Nationaal Park Weerribben-Wieden het grootste zoetwatermoerasland van Noordwest-Europa. De moerassige 10.000 hectare bevatten eeuwenoude veengebieden, moerassen, rietvelden bezaaid met verschillende orchideeënsoorten, bossen en een schat aan dieren in het wild. Geniet er allemaal van op één van de vele schilderachtige fietspaden.

9. Friese eilanden 

De halve maan van eilanden boven Friesland – Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog – vormen een uniek natuurlijk geheel en een uitgesproken Nederlandse regio. Ze vormen een natuurlijke barrière tussen de Friese kust en de Noordzee en sluiten aan op het wad van de Waddenzee, dat sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Dorpen, polders en kwelders omzomen de eilanden langs hun Waddenzeekust, terwijl stroken strand en duinen aan de zeezijde liggen. In het binnenland kun je rekenen op voldoende bos en heide doorkruist met wandel- en fietspaden.

10. Vondelpark

Het Vondelpark was tot 1953 een privépark voor de rijken maar neemt nu een bijzondere plek in het hart van Amsterdam in. Het is een magische ontsnapping, maar biedt ook een drukke sociale omgeving, met fietspaden, ongerepte grasvelden, vijvers met zwanen, schilderachtige cafés, voetgangersbruggen en kronkelende voetpaden. Op een zonnige dag ontstaat er een feeststemming in de open lucht wanneer toeristen, geliefden, fietsers, inline skaters, ouders die de kinderwagen duwen, kinderen die waggelen, tieners die voetballen trappen, vrienden die een jointje delen en picknickers met champagne allemaal naar buiten komen om te spelen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *