Een beetje E-bike is vandaag de dag een flinke uitgave. Je zit er dan dus ook niet op te wachten dat je accu het binnen de kortste keren begeeft. Helemaal kapot zullen ze niet zo snel gaan, maar wanneer je er niet goed mee omgaat, is de kans vrij groot dat je accu capaciteit drastisch minder wordt. Niet zo handig wanneer je een actieradius heeft van 50 kilometer, die ineens is gedaald tot zo’n 30 kilometer en de afstand van en naar je werk op 25 kilometer zit. Het is dus wel belangrijk dat je op de juiste manier met je elektrische fiets en dus ook accu omgaat, zodat je zeker weet dat je ook in mindere omstandigheden voldoende accu hebt om van A naar B te kunnen fietsen op je e-bike.

Verschil tussen bruto en netto actieradius van je elektrische fiets

elektrische-fiets-wit

Wil je graag een nieuwe elektrische fiets kopen? Dan is één van de dingen waar je naar kijkt, de actieradius. Dit zegt namelijk iets over de maximaal af te leggen afstand met een volle accu. Het enige waar je alleen wel rekening mee moet houden, is dat dit de bruto actieradius is van de elektrische fiets en dat er nog allerlei factoren zijn die hierop van invloed zijn. Zo wordt het berekend bij ideale omstandigheden en dus ook een minimaal gewicht van de persoon die fietst. Zo kun je je voorstellen dat een persoon van 60 kilo minder accucapaciteit verbruikt over eenzelfde afstand, dan wanneer iemand van 90 kilo deze afstand afgelegd. Daarbij spelen ook weersomstandigheden een rol en zal de accu sneller leeg raken op het moment dat het koud is.

Laat je fiets niet buiten staan

Een van de redenen waardoor de accu van de elektrische fiets snel minder wordt, is op het moment dat je deze buiten laat staan. Nu is dit een keer niet erg, maar wel als het structureel gebeurt en het in de wintermaanden niet veel warmer is dan een graad of 5 of zelfs vriest. De elektroden in de accu kunnen dan beschadigen, waardoor ze niet meer volledig kunnen opladen en je dus minder capaciteit krijgt met een volle accu. Handig is dus om je fiets binnen neer te zetten, bij voorkeur bij minimaal 15 tot 20 graden. Lukt dit niet, dan kun je ook alleen de accu eruit halen en deze binnen neerleggen.

Laad je accu regelmatig op

elektrische-fiets-wit

De meesten van ons laten tijdens de herfst- en ook wintermaanden de fiets het liefst binnen staan en pakken wat vaker de auto. Niet mist mee, maar niet altijd even goed voor de accu van je elektrische fiets. De accu zal namelijk vanzelf ontladen, wat kan zorgen voor beschadiging en dus ook minder capaciteit. Dit is gelukkig wel gemakkelijk te voorkomen, door je accu iedere twee tot drie weken even aan de lader te doen. Nog beter is een druppellader, maar dat heeft natuurlijk niet iedereen. Ben je bang dat je het vergeet? Zet dan gewoon even een reminder in je agenda.

Rijd verstandig

De manier waarop je rijdt speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. Op het moment dat je namelijk iedere keer op volle kracht wilt ‘optrekken’ vraagt dit de nodige kracht van je accu, wat kan leiden tot stress, zoals dit ook wel wordt genoemd. Verstandiger is dus om bij stoplichten en andere plekken waar je moet stoppen, rustig in een lagere stand weg te fietsen. Zo bouw je de snelheid gelijkmatig op, wat voorkomt dat je te veel vraagt van de accu. Dit geldt overigens ook voor de belasting van je fiets. Het is dus niet handig om te vaak iemand bij je achterop de bagagedrager mee te nemen, mits het om een kind van 20 tot 25 kilo gaat. Je zult zien dat wanneer je niet alleen verstandig rijdt, maar ook let op de manier van opladen van de accu, je elektrische fiets een stuk langer mee gaat.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *