Zorgen voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid op lange termijn is een belangrijk onderdeel van stressbeheersing. Er is echter niet altijd tijd om een dutje te doen, te wandelen of een roman te lezen. Daarom zijn hier 25 manieren om snel te kunnen ontspannen in vijf minuten of minder. Van chocolade eten tot mediteren, er is voor iedereen een manier om sneller te kunnen ontspannen.

1. Mediteer

meditatie-man-kaal

Vijf minuten rust is alles wat nodig is om de vruchten van meditatie te plukken. Er is bewijs dat slechts twee snelle vlagen van stille meditatie per dag stress en depressie kunnen verlichten. Zoek een comfortabele plek op een rustige plek, concentreer je op je ademhaling, en voel hoe die angsten beginnen te verdwijnen.

2. Sluit je ogen

Neem een snelle pauze van een druk kantoor of een chaotisch huishouden door gewoon je oogleden te laten zakken. Het is een gemakkelijke manier om weer rustig en geconcentreerd te worden.

3. Tel achteruit

Als zorgen hoogtij vieren, probeer dan langzaam tot 10 te tellen en dan weer terug om te kalmeren. Het is moeilijker om te flippen over een aankomend examen of sollicitatiegesprek als je bezig bent je te herinneren welk getal voor zeven komt.

4. Adem in

man-haalt-adem-lang-haar

Langzame, diepe ademhalingen kunnen helpen de bloeddruk en de hartslag te verlagen. Probeer pranayama ademhaling, een yogische methode waarbij je door één neusgat tegelijk ademt om angst te verlichten. De techniek zou op dezelfde manier werken als acupunctuur, waarbij geest en lichaam in balans worden gebracht.

5. Luister naar muziek

Wat voor liedje dan ook, soms zorgt het uit volle borst meezingen van een favoriet deuntje ervoor dat alles in orde lijkt. Als je in een openbare ruimte bent, kan alleen al het luisteren naar muziek een snelle oplossing zijn voor een slecht humeur. Klassieke muziek kan vooral ontspannend zijn vlak voor het slapen gaan.

6. Maak een snelle wandeling

Als je je overweldigd voelt of moeite hebt je te concentreren, maak dan een snelle wandeling om de hoek. Je krijgt de voordelen van alleen zijn, lichamelijke activiteit, en een paar minuten om je gedachten te verzamelen.

7. Zoek de zon op

Als het een zonnige dag is, ga dan naar buiten voor een gemakkelijke manier om je op te beuren. Fel licht kan een effectieve behandeling zijn voor mensen die aan depressie lijden, en kan zelfs anderszins gezonde mensen opvrolijken.

8. Gun jezelf een massage

grayscale photo of woman hugging baby

Er worden tegenwoordig veel verschillende massages aangeboden, zoals een deep tissue massage of een thai massage. Dit zijn allebei vrij stevige massages, maar dat zijn goede opties wanneer je spanning uit je spieren wilt krijgen. Je zou ook kunnen denken aan een erotische massage om te ontspannen, omdat dit net even een stukje spannender waardoor je alle gedachten op dat moment even los kan laten. Er heerst dan ook geen taboe meer op dit soort (high-end) erotische massages en het is een leuke en fijne manier voor iedereen om te ontspannen.

9. Rek

Opstaan voor een snelle stretch kan spierspanning verlichten en je helpen ontspannen tijdens een stressvolle werkdag. Probeer een schouder roll-out of een borst-opening stretch direct vanuit je bureaustoel.

10. Wrijf je voeten over een golfbal

Je kunt een spontane, ontspannende voetmassage krijgen door je voeten heen en weer te wrijven over een golfbal.

11. Knijp in een stressbal

Op dagen dat je een collega, je huisgenoot, of de chauffeur op de volgende rijbaan wilt wurgen, knijp dan in plaats daarvan in een stressbal. Het is een gemakkelijke, draagbare en geweldloze manier om spanning te verlichten.

12. Probeer Progressieve Ontspanning

Angstig? Gewoon knijpen, loslaten en herhalen. Progressieve ontspanning houdt in dat je de spieren in één lichaamsdeel tegelijk aanspant om een toestand van kalmte te bereiken. De methode (ook gebruikt door acteurs) is een geweldige manier om te helpen in slaap te vallen.

13. Wees alleen

man-zittend-pet-zon

Vijf minuten alleen zijn kan je helpen je gedachten te verzamelen en je hoofd leeg te maken.

14. Ga georganiseerd te werk

Rommel kan bijdragen aan je stress. Neem een paar minuten de tijd om je bureau (of tafel, of waar je ook bent) te reorganiseren, zodat je alleen overhoudt wat je nodig hebt.

15. Doe wat Yoga

Doe je voeten omhoog – tegen de muur natuurlijk. De Vipariti Kirani yogahouding houdt in dat je op de grond ligt en je benen tegen een muur legt. Het geeft het lichaam niet alleen een goede stretch, maar het helpt ook om gemoedsrust te creëren.

16. Eet wat chocolade

Slechts een vierkantje chocolade kan je zenuwen al kalmeren. Pure chocolade reguleert de niveaus van het stresshormoon cortisol en stabiliseert de stofwisseling.

17. Knuffel met een huisdier

Knuffel na een zware dag met een huisdier. Huisdieren kunnen het gevoel van eigenwaarde vergroten en zelfs de angel van sociale afwijzing verzachten.

18. Schrijf het op

schrijven

Onze emoties op papier zetten kan ervoor zorgen dat ze minder intimiderend lijken. Probeer voor een groot examen te journalen om je zenuwen te kalmeren.

19. Kauw kauwgom

Een stokje kauwgom is een verrassend snelle en gemakkelijke manier om stress te overwinnen. Ongeacht de smaak, slechts een paar minuten kauwen kan angst daadwerkelijk verminderen en het cortisol niveau verlagen.

20. Druppel koud water op je polsen

Als de stress toeslaat, ga dan naar de badkamer en druppel wat koud water op je polsen en achter je oorlellen. Direct onder de huid zitten belangrijke slagaders, dus het afkoelen van deze gebieden kan het hele lichaam helpen kalmeren.

21. Creëer een Zen Zone

Maak (of vind) een ruimte die helemaal vrij is van stress waar je heen kunt gaan om te ontspannen. Zet een comfortabele stoel neer of steek wat wierook aan en verdwijn daar een paar minuten tot de spanning verdwijnt.

22. Slurp wat honing

honey jar with honey comb

Verdrink die stress in zoetheid met een lepel honing. Behalve dat het een natuurlijke vochtinbrenger voor de huid en antibioticum is, levert honing ook verbindingen die ontstekingen in de hersenen verminderen, wat betekent dat het depressie en angst bestrijdt.

23. Praat met een vriend of vriendin

Als iets je echt dwars zit, kan het helpen om je gevoelens te delen met een maatje. In feite zijn meer spraakzame mensen over het algemeen gelukkiger. Dus lucht je gevoelens bij een collega, vriend of familielid.

24. Nip aan groene thee

Groene thee is een bron van L-Theanine, een chemische stof die woede helpt verlichten. Kook het water, giet het uit en neem een rustgevende slok.

25. Lach

Lachen is een van de gekkere manieren om stress te verslaan, maar er zit wetenschap achter. Een vlaag van hysterie kan de bloedstroom verhogen en de immuniteit stimuleren. Bekijk een hilarische YouTube-video (misschien een pianospelende mopshond?) voor een snelle oppepper.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *