Veel organisaties zijn net begonnen met het integreren van projectmanagement in hun strategische levering. In deze blog bespreken we drie manieren waarop je je kunt afstemmen op de strategie van jouw organisatie om te profiteren van de veranderende dynamiek in de zakelijke omgeving.

Om te beginnen moet je leren samenwerken met uitvoerend leiderschap om succesvolle projecten te realiseren die zijn afgestemd op de algemene organisatiestrategie.

Vraag altijd “waarom?”

woman in black long-sleeved top in front of green leafed tree

Alles wat gebeurt in een organisatie wordt gedreven door het antwoord op één simpele vraag: waarom?

Als projectmanager die een sprong wil maken in de strategische implementatie van projecten, moet je van uitvoerder naar strategische partner gaan. Als strategische partner wil je projecten aanpakken waarvan je vermoedt dat ze vanaf het begin niet succesvol zullen zijn. Om dit te doen, moet je je altijd afvragen: “Waarom is dit belangrijk?” of “Waarom is dit niet belangrijk?”

Door je te laten leiden door het ‘waarom’, kun je eigenzinnige of slecht uitgelijnde projecten onder controle krijgen. Dat is de basis van projectmatig werken.

Een waarschuwing: wanneer jij uitlegt dat het project niet in overeenstemming is met de strategie van de organisatie, moet je enkele alternatieven aanbieden.

Besteed aan de zakelijke omgeving rondom jouw organisatie en project

Als iemand die dicht bij de implementatie van de strategie staat, heb je een uitstekend uitkijkpunt. Om eventuele uitdagingen die de voortgang van je team kunnen belemmeren, te herkennen en te diagnosticeren.

Jij bent waarschijnlijk ook veel dichter bij veranderingen die kansen bieden, technologieën die de levering versnellen of onopgeloste problemen die het project kunnen laten ontsporen.

De sleutel is om te stoppen met alleen maar aan jouw individuele project te denken. Je kunt beter na denken over hoe jouw project een rol speelt in de algehele strategie. Wanneer de gelegenheid zich voordoet, moet je het gesprek aangaan over hoe het project al dan niet werkt. Dit in verhouding tot de strategie van de organisatie. Maar wees voorbereid om uit te leggen hoe je daar bent gekomen en hoe je de zaken weer op orde kunt krijgen.

Denk in termen van uitkomsten

kantoor-vergaderingsruimte

Als projectmanager in een projectgestuurde organisatie moet je resultaatgericht denken en sturen. Dit komt deels doordat de demografie van ons personeelsbestand aan het veranderen is. Van on-site, levenslange medewerkers naar teams op afstand, projectgestuurde medewerkers en medewerkers die op zoek zijn naar meer balans in hun leven.

Dit maakt resultaatgerichte doelstellingen een belangrijk onderdeel van het waarmaken van de strategische belofte van de organisatie. En het betekent dat jij het idee moet opgeven dat je elke activiteit in jouw project kunt of moet proberen te controleren.

Het betekent ook dat jij je waarschijnlijk meer zult moeten concentreren op het openen van duidelijke communicatielijnen met jouw team en de belangrijkste belanghebbenden. Met een training projectmatig werken wordt jouw rol strategischer en stimuleer jij strategisch denken in jouw projecten.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *