Soms is het moeilijkste van geld sparen gewoon beginnen. Deze stap-voor-stap blog kan je helpen een eenvoudige en realistische strategie te ontwikkelen, zodat je kunt sparen voor al je korte- en langetermijndoelen.

1. Noteer je uitgaven

tablet-statistieken-financieel

De eerste stap om te beginnen met geld sparen is uitzoeken hoeveel je uitgeeft. Houd al je uitgaven bij – dat betekent elke koffie, elk huishoudelijk artikel en elke fooi, evenals de gewone maandelijkse rekeningen zoals je zorgverzekering bijvoorbeeld. Noteer je uitgaven hoe dat voor jou het gemakkelijkst is-een potlood en papier, een eenvoudige spreadsheet of een gratis online uitgaven tracker of app. Zodra je je gegevens hebt, orden je de cijfers per categorie, zoals gas, boodschappen en hypotheek, en tel je elk bedrag bij elkaar op. Gebruik je creditcard- en bankafschriften om er zeker van te zijn dat je alles hebt opgenomen.

2. Neem sparen op in je budget

Nu je weet wat je in een maand uitgeeft, kun je beginnen met het maken van een budget. Je budget moet laten zien wat je uitgaven zijn ten opzichte van je inkomsten, zodat je je uitgaven kunt plannen en overbesteding kunt beperken. Houd rekening met uitgaven die regelmatig voorkomen, maar niet elke maand, zoals auto-onderhoud. Neem een spaarcategorie op in je budget en streef ernaar een bedrag te sparen dat in eerste instantie comfortabel voor je voelt. Plan om uiteindelijk je spaargeld te verhogen tot 15 à 20 procent van je inkomen.

3. Zoek manieren om te bezuinigen

Als je niet zoveel kunt sparen als je zou willen, is het misschien tijd om op je uitgaven te bezuinigen. Identificeer niet-essentiële zaken, zoals entertainment en uit eten gaan, waaraan je minder kunt uitgeven. Zoek ook manieren om te besparen op je vaste maandelijkse uitgaven, zoals je autoverzekering of mobiele telefoonabonnement. Andere ideeën om te bezuinigen op de dagelijkse uitgaven zijn:

4. Zoek naar gratis activiteiten

Gebruik hulpmiddelen, zoals lijsten met evenementen in de gemeenschap, om gratis of goedkoop vermaak te vinden.

5. Controleer terugkerende kosten

telefoon-mastercard-ing-betalen

Annuleer abonnementen en lidmaatschappen die je niet gebruikt – vooral als ze automatisch worden verlengd. Check ook even op het internet naar de goedkoopste zorgverzekeraar!

6. Onderzoek de kosten van uit eten gaan versus thuis koken

Plan om de meeste van je maaltijden thuis te eten, en onderzoek lokale restaurantaanbiedingen voor avonden dat je jezelf wilt trakteren.

7. Wacht met kopen

Als je in de verleiding komt om een niet-essentiële aankoop te doen, wacht dan een paar dagen. Misschien realiseer je je dat het iets was dat je eerder wilde dan nodig had, en kun je een plan maken om ervoor te sparen.

8. Stel spaardoelen vast

accountant-financien

Een van de beste manieren om geld te besparen is het stellen van een doel. Begin met te bedenken waarvoor je zou willen sparen – zowel op korte termijn (één tot drie jaar) als op lange termijn (vier of meer jaar). Schat vervolgens hoeveel geld je nodig hebt en hoe lang het je zou kunnen kosten om het te sparen.

Stel een klein, haalbaar kortetermijndoel voor iets dat leuk is en buiten je maandelijkse budget valt, zoals een nieuwe smartphone of vakantiecadeaus. Het bereiken van kleinere doelen – en genieten van de beloning waarvoor je hebt gespaard – kan je een psychologische boost geven, waardoor de uitbetaling van sparen directer wordt en de gewoonte wordt versterkt.

9. Bepaal je financiële prioriteiten

Na je uitgaven en inkomsten zullen je doelen waarschijnlijk de grootste invloed hebben op hoe je je spaargeld toewijst. Als je bijvoorbeeld weet dat je in de nabije toekomst je auto moet vervangen, kun je nu al beginnen met geld opzij te zetten voor een auto. Maar zorg ervoor dat je de langetermijndoelen niet uit het oog verliest – het is belangrijk dat het plannen van je pensioen niet ondergeschikt wordt gemaakt aan behoeften op kortere termijn. Leren hoe je je spaardoelen kunt prioriteren kan je een duidelijk idee geven van hoe je je spaargeld moet verdelen.

10. Kies de juiste tools

Er zijn veel spaar- en beleggingsrekeningen die geschikt zijn voor korte- en langetermijndoelen. En je hoeft er niet slechts één te kiezen. Kijk goed naar alle opties en overweeg saldominima, kosten, rentepercentages, risico en hoe snel je het geld nodig hebt, zodat je de mix kunt kiezen waarmee je het beste kunt sparen voor je doelen.

11. Maak sparen automatisch

Happy Money GIF by Couponmoto

Bijna alle banken bieden automatische overschrijvingen aan tussen je betaal- en spaarrekeningen. Je kunt kiezen wanneer, hoeveel en waar je geld overmaakt of zelfs je directe storting splitsen zodat een deel van elk salaris rechtstreeks naar je spaarrekening gaat.

12. Zie je spaargeld groeien

Bekijk je budget en controleer elke maand je voortgang. Dat helpt je niet alleen om je aan je persoonlijke spaarplan te houden, maar ook om problemen snel op te sporen en te verhelpen. Inzicht in hoe je geld kunt sparen kan je zelfs inspireren om meer manieren te vinden om te sparen en je doelen sneller te bereiken.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *