Je weet dat sporten goed voor je is. Maar het doen is een heel ander geval.

Om je aan een sportroutine te houden, moet je stoppen met naar dat kleine stemmetje in je te luisteren, die altijd zegt, “Ik doe het morgen wel. Of de dag daarna – misschien.”

Motivatie doet precies dat en het gaat niet alleen over doorbuffelen.

1. Draag sportkleding waarin jij je zelfverzekerd voelt

Geloof het of niet – Het dragen van een mooi sport outfitje maakt het sporten fijner en je voelt je ook een stuk zelfverzekerder, waardoor het sporten indirect wat leuk wordt. De juiste sportkleding, zoals mooie sporttights voor de dames en een trainingspak voor de heren, zorgt er ook voor dat je lichaam er beter uitkomt te zien en dit kan ook weer motiverend werken wanneer je voor de spiegel staat!

2. Maak je doelen leuker

goals-typemachine

Je fitness doelen zijn misschien te groot voor je op dit moment, vooral als je net nieuw bent met sporten.

Beginners gaan gelijk voor het grootste doel mogelijk, maar zijn al snel overweldigd.

Dus begin niet gelijk met een uur per dag sporten. Stel een redelijker, realistischer doel, zoals twee tot drie keer per week 20 tot 30 minuten sporten.

3. Hou je voortgang bij

Houd je workouts bij, of je het nu online doet of in een ouderwets fitness-dagboekje. Het zien van verbeteringen, of het nu sneller rennen, meer reps of vaker sporten is, zorgt ervoor dat je door wilt gaan.

4. Focus alleen op jezelf

Er zal altijd iemand zijn die fitter, sneller of flexibeler is dan jij.

Vergelijk jezelf niet met hen. Vergeet ze. Laat ze niet je doel beïnvloeden. Jouw workout tijd is voor jou en gaat over jou.

5. Verzamel cheerleaders om je heen

vrienden-lachen

Vind mensen – vrienden, familie, collega’s, buren – die je zullen aanmoedigen om goed bezig te blijven. Vraag ze ook om dit te doen.

Die personen zouden je moeten supporten, maar niet dingen zeggen als ‘Waarom kan je dat niet? Het is zo makkelijk’. Als handige geruststelling verandert in kritiek, herinner je vriend dan dat je geen gezeik aan je hoofd wilt.

6. Zoek het plezier erin

Als je niet gemotiveerd kan worden, doe je misschien de verkeerde activiteit. Of je vond het ooit leuk en vindt het nu saai. Zoek de activiteiten uit die je het leukst vindt en ze zullen vanzelf iets worden waar je naar uitkijkt. Onthoud, sporten hoeft niet alleen in de sportschool te gebeuren. Ga eens een keer hiken of paardrijden, doe een sponsorloop, dans.

7. Breek het op

person about to lift the barbel

Overtuig jezelf om een aantal minuten te sporten. Misschien wil je wel door blijven gaan. Misschien ook niet, maar doe dan een aantal mini-sessies door de dag heen, in plaats van één grote workout.

8. Maak het handig

Als je te druk bent, rijd dan niet 30 minuten lang naar de gym. Gebruik online videos. Als je te moe bent om te sporten aan het eind van de dag, stel dan je wekker iets eerder in om ’s ochtends te sporten.

9. Vergeet het verleden

sporten-sportschool

Oke, je was misschien niet de meest atletische op de middelbare én je werd telkens als laatste gekozen tijdens trefbal. Dat was jaren geleden. Je doel is nu niet meer om de trofee te winnen of cheerleader te mogen zijn. Je wilt gewoon gezond blijven en van je leven genieten.

10. Stop met schuldgevoel

guilty-licht

Wees eerlijk. Je gaat een aantal dagen missen. Als je accepteert dat je veel zijpaden in zal gaan in je fitness-zoektocht, zal je beter voorbereid zijn op tegenslagen.

Laat een misstap niet het excuus zijn voor opgeven.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *