Normaal gezien, zien we bij het woord “gamer” een nerderig, anti-sociaal kind voor ons die de hele dag voor een scherm video games zit te spelen. Hun ouders zouden willen dat hun kind meer tijd besteedt aan leren, zodat ze een goede baan later kunnen krijgen. Meestal hebben die ouders gelijk, want niemand verdient geld aan het spelen van video games, toch? Nope, niet meer. Tegenwoordig kunnen mensen die erg goed zijn in gamen hier hun brood mee verdienen, met maandelijks salaris en tournament prijsgeld van honderden duizend dollars. Het kan dus zelf een betere bron van inkomsten zijn dan de meeste “standaard” banen, waar we allemaal gewend aan zijn. Ook al wordt gamen nog lang geen échte sport genoemd, het maakt wel een inhaalslag, sneller dan de meeste andere sporten. Met exponentieel groeiende prijzenpotten, bekende spelers die gesponsord worden door grote merken en een enorme markt van miljoenen spelers (er zijn namelijk meer League of Legend spelers dan er inwoners in Frankrijk zijn) en nog veel meer kansen om groot te worden. Laten we eens kijken naar tien individuen die niet hebben geluisterd naar wat de meerderheid vindt en vandaag de dag rijk worden met hun passie. Hier zijn 10 mensen die een fortuin verdienen aan het spelen van video games.

10. Damon “Karma” Barlow

Damon heeft als gamer alias “Karma” aangenomen en is een Canadese competitieve Call of Duty speler én een van de mensen die het meest verdient aan het spelen van video games. Hij begon eerst met het spelen van Call of Duty 4: Modern Warfare. Ook al was hij een jonge getalenteerde speler, weinig mensen kenden hem, tot MLG Columbus, waar hij op de 10de plek kwam met zijn team yunGunZ tijdens het Call of Duty Black Ops seizoen.

Zijn succesverhaal begon tijdens het Call of Duty: Black Ops 2 seizoen, waar hij zich aansloot bij team Fariko Impact. Tijdens de MLG Winter Championship in Dallas hebben Karma en zijn team de andere teams compleet verwoest en daarmee de prijs van $20.000 gewonnen. Deze reeks van successen zette zich voort voor de volgende drie events, waaronder de 2013 Call of Duty Championship, waar Karma’s team de hoofdprijs van $400.000 won. Het jaar daarna won Karma’s team het 2014 Call of Duty Championship en werd hij daarmee de eerste Call of Duty pro die achtereenvolgens Call of Duty Championships heeft gewonnen.

Van 2011 tot 2015 heeft hij $306.182,27 aan prijzengeld bij elkaar gewonnen in 62 verschillende tournamenten, waarmee hij een van de meest bekende Call of Duty pros is.

9. Moon “MMA” Sung Woon

Deze 29 jaar oude gamer gaat met de naam “MMA” door zijn gameleven en heerst over Zuid-Korea, een land dat ook wel bekend staat als het gaming centrum van de wereld. Hier is Starcraft niet een game, het is een religie en professionele Starcraft spelers worden geëerd door loyale fans alsof het goden zijn. Mensen overwegen om naar Zuid-Korea te verhuizen om hier een gaming carrière op te starten, op dezelfde manier als acteurs naar Hollywood verhuizen. Het is zelfs zo ver gekomen dat de Koreaanse Luchtmacht een eigen Starcraft team heeft opgezet, zodat de jonge kadetten hun favoriete game kunnen blijven spelen als ze bij het leger zijn gegaan. Dit klinkt allemaal te gek voor woorden, maar wacht maar tot je hoort hoeveel deze gasten verdienen als ze een tournament winnen. Moon heeft de afgelopen paar jaar naar schatting $395.456 verdiend door Starcraft te spelen, maar laten we de tientallen Koreaanse meisjes niet vergeten die waarschijnlijk verliefd zijn geworden op hem als pro gamer.

8. Jonathan “Fatal1ty” Wendel

Deze man uit Amerika wordt gezien als de allereerste, echte esports beroemdheid en professioneel gamer. Hij behoort ook tot de gelukkige mensen die een fortuin verdienen aan het spelen van video games. Wat hem onderscheidt van de rest op deze lijst is het feit dat hij zijn fortuin niet verdient aan het spelen van één enkele game, maar juist een aantal verschillende games. Hij begon in 1999 met het spelen van Quake 3 Arena en door de jaren heen meer dan $456.000 gewonnen in 37 verschillende tournamenten.

Hij heeft in The New York Times, Forbes, Times en BBC World Service gestaan. Hij heeft meegedaan in tournamenten voor verschillende FPS titels zoals Quake 3 ARENA, Unreal Tournement 2003, Painkiller, Quake 4, QuakeWorld, Alien vs Predator en Painkiller. Hij heeft ook deelgenomen aan de meest prestigieuze esports tournaments, waaronder de Cuberathlete Professional League en de World Cyber Games.

Tijdens zijn carrière als professionele gamer won hij in totaal twaalf wereldtitels en vier player of the year awards. Hij is op dit moment ondernemer en eigenaar van het bedrijf Fatal1ty Inc. waarmee hij zijn eigen gaming gear verkoopt in samenwerking met OCZ Technology, Creative Labs en ASRock. Ter ere van zijn verdiensten voor de professionele gamingwereld kreeg hij de allereerste Lifetime Achievement Award van eSports. Hij werd opgenomen in de International Video Game Hall of Fame in 2010 en kreeg hij een plekje in het Guinness Book of World Records.

7. Lee “Faker” Sang Hyeok

Lee Sang Hyeok of Faker, zoals hij bekend is in League of Legends, is een Koreaans nationaal talent dat onwijs populair werd bij de resultaten van zijn team SK Telecom in het OnGameNet 2013 tournament. Ook al hoorde zijn team bij de underdogs, versloegen zij met dank aan de Faker’s agressieve speelstijl de betere teams en kregen zij uiteindelijk de derde plek in het tournament. Niet slecht voor een debuut in de professionele wereld toch?

Bekend om het spelen van de karakters Ahri, Fizz, LeBlanc, Orianna en Zed, wordt Faker gezien al seen van de beste League spelers ooit en wij denken dat er nog steeds ruimte voor verbetering is, aangezien hij nog maar 21 jaar oud is en toch al zoveel ervaring heeft. Wat betreft prijzengeld versus aantal tournamenten waaraan hij heeft deelgenomen, heeft hij naar schatting $479.762 verdiend in maar 26 tournamenten. Hiermee heeft hij dus gemiddeld $18452 gewonnen per tournament waarin hij heeft meegedaan.

6. Jang “MC” Min Chul

Deze Starcraft veteran uit Korea staat bekend als een van de grootste Protoss spelers ooit, met een flink aantal titels op zijn naam. Als je deze fantastische speler kent, zal het je vast niet verbazen dat hij op deze lijst thuishoort. Hij is de eerste gamer ooit die twee GSL tournamenten heeft gewonnen en sinds mei 2014 het meeste geld ooit heeft verdiend van alle Starcraft spelers, met een schamele $456.746. Sindsdien heeft hij nog meer geld verdiend, is hij de half miljoen dollar mijlpaal al gepasseerd en heeft hij vandaag de dag $504,011.49 verdient in 108 tournamenten, wat hem een ware veteraan in de Starcraft wereld maakt.

Naast zijn skills in de game, staat hij ook bekend om zijn arrogante houding voor de game en zijn rituelen na het winnen van een match. Hij heeft zich zelfs een keer verkleed als de Undertaker, de legendarische WWE worstelaar, voor de 16de ronde van de groepsnominatie ceremonie bij de 2012 OnGamenet Starleague Season 1, aangekleed met rook, een doodskist en gelijke verlichting. Dat noemen we nou eens serieuze showbizz!

5. Lee “JaeDong” Jae Dong

En we zijn (weer) terug in Korea, met nog een Starcraft professional die wordt gezien als de grootste Zerg speler aller tijden. Voor alle non-gamers die deze lijst lezen en zich afvragen wat dit in godsnaam betekent: “Zerg is een van de races of facties in de real time strategy game Starcraft, die onwijs populair is in Zuid-Korea. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de beste Starcraft spelers Koreaans zijn.

Lee begon al seen professional op de jonge leeftijd van 16 jaar (16 met video games is te vergelijken met 24 met échte sporten) in 2006, toen hij speelde voor het team Lecaf Oz. Hij kreeg de Rookie of the Year Award in 2006 bij de tweede Jaarlijkse Korea e-Sports Awards. Zijn verdiensten omvatten meerdere eerste plekken in tournamenten zoals de Seoul International Esports Festival 2007, WEC 2014, OSL en zoveel andere. Hij is de derde ooit die de prestigieuze Golden Mouse Award kreeg en de tweede, na SlayerS_’BoxeR, die twee OSL titels achter elkaar kreeg. Nu is hij DE best betaalde professionele Starcraft speler ooit, met $611.000 gewonnen in 98 tournamenten. Lee staat op nummer 5 in onze lijst van de 10 mensen die een fortuin verdienen aan het spelen van video games.

4. Danil “Dendi” Ishutin

We zijn nu wel een beetje klaar met de Koreanen die al het geld winnen toch? Laten we daarom even kijken naar een andere regio en game. Hier komt Dendi, een professionele gamer met meer volgers op social media dan het nationale voetbalelftal van Oekraïne. Op het eerste oog lijkt het misschien een beetje gek en simpel maar vergis je niet – zijn in-game uiterlijk is dat van een knappe speler die gebruik maakt van elke fout die zijn tegenstander maakt, om zo een onmiskenbare voorsprong te nemen op zijn tegenstanders, zodat zij hem niet meer kunnen inhalen. Hij begon met het spelen van Defence of the Ancients, een populaire mod van de RPG World of Warcraft.

Hij speelde in 2006 voor het team WC, daarna voor het team DTS. Maar, hij werd pas in hetzelfde jaar dat een competitief spel aan de wereld werd aangekondigd – Defense of the Ancients 2 of Dota 2 – populair. In 2011 kondigde Valve Corporation een tournament aan voor Dota 2, met een prijzenpot van $1.6 miljoen – de grootste pot ooit in de geschiedenis van eSports tot dan toe. Pas drie weken voor het grote tournament ontving het Oekraïense team van Na’Vi de sleutel voor de beta versie van het speel. Aan het begin van het tournament leek Na’Vi onverslaanbaar en versloegen zij alle tegenstanders met hun onorthodoxe en agressieve speelstijl. Hun eerste en enige verlies was in hun eerste spel van de top 3 tegen het Chinese team EHOME. Na’Vi versloeg evenlater EHOME met 2-1 en won zo een miljoen dollar aan prijzengeld.

Dendi heeft sindsdien alleen voor Na’Vi gespeeld en meegedaan aan alle Internationals. Hij heeft in totaal $627.883 verdiend in 71 Dota 2 tournamenten. Er is ook een documentaire op YouTube te vinden, genaamd Free to Play, waarin je veel leert over hem als speler.

3. Clement “Puppey” Ivanov

Een oudlid van het Na’Vi Dota 2 team en de eerste professionele speler op de lijst die meer dan een miljoen dollar aan prijzengeld heeft verdient, is de jonge Estse, getalenteerde speler die zijn team altijd bovenaan zijn prioriteitenlijst zet. Bekend om zijn onorthodoxe opstelling, onbaatzuchtige ondersteuning spel en reputatie als hoofd van Na’Vi is Puppey een van de meest gerespecteerde spelers in de scene van professionele Dota 2. Op dit moment is hij lid van Team Secret en blijft hij ons allen versteld staan van zijn geweldige spel en besluitvorming, waarmee Puppey meer dan $1.062.905 heeft verdiend aan prijzengeld in tournamenten. Clement staat op nummer 3 in onze lijst van 10 mensen die een fortuin hebben verdiend aan het spelen van video games.

2. Sumail “Sumail” Hassan

Deze 16 jaar oude miljonair begon in de kranten te staan sinds vorig jaar januari toen het bekende Dota 2 team Evil Geniusus, uit Noord-Amerika, hem koos als middenvelder en hij een uitermate belangrijke rol speelde in het winnen van meer dan een miljoen dollar in de 2015 DAC Championships. Vandaag de dag is Hassan een van deze mensen die een fortuin verdient aan het spelen van video games.

Afkomstig uit Pakistan, een land waar gamen wel het laatste is waar je aan denkt als je het hebt over een beroep, verhuisde Sumail naar Amerika met zijn familie toen hij nog maar 14 was. Een van de leden van EG merkte hem op toen hij online speelde en zag gelijk in hoe getalenteerd dit ventje was. De manager van Evil Geniuses benaderde Sumail’s familie en overtuigde hen om de opvoeding van het kind aan de organisatie toe te vertrouwen. Sumail kreeg op die manier de kans om zijn dromen waar te maken. En dan zal ik je vertellen, die kans greep hij van harte! Hij bracht het team meer podiumplekken in dat jaar en zorgde later voor de overwinning bij het meest prestigieuze DOTA tournament van allen, een tournament met een prijzenpot vergelijkbaar met die van professionele tennis- en golfwedstrijden.

Hij en zijn team, Evil Geniuses, wonnen de international 2015, met een prijzenpot van $18 miljoen waar Evil Geniuses $6 miljoen van kreeg. Zijn moeder en vader moeten nu wel trots zijn op de beroepskeuze van hun 16 jaar oude zoon.

1. Peter “Ppd” Dagger

Hoofd van DOTA 2 team Evil Geniuses, oud-speler van Heroes of Newerth en overgestapt op Dota 2 aan het einde van 2013, toen HoN uitsterfde en Dota 2 onwijs populair werd. Hij heeft een MOBA achtergrond en ppd vestigde zichzelf gelijk als een excellente speler en een nog betere captain. Zijn perspectief op het spel en analytische vaardigheden maken hem een uitstekende captain en gerespecteerd leider. Onder zijn leiderschap kreeg sinds ruim een jaar Evil Geniuses de reputatie van beste Amerikaanse Dota 2 team en een van de beste 3 teams in de wereld. Hij is ook een van de weinige professionele Dota 2 spelers die een International heeft gewonnen én is op dit moment de best betaalde professionele speler in de wereld gebaseerd op tournament prijzengeld, met $2,081,844.36 afkomstig van 44 tournamenten. Esports heeft nog een lange weg te gaan voordat pro’s zoveel verdienen als Michael Jordan of Tiger Woods, maar met dit tempo zal dit niet lang meer duren. Met prijzenpotten van $1.6 miljoen tot wel $18 miljoen in 5 jaar tijd weet je maar nooit wat er nog komen gaat.

10 Mensen die een Fortuin Verdienen aan het Spelen van Video Games

  1. Peter “Ppd” Dagger
  2. Sumail Hassan
  3. Clement “Puppey” Ivanov
  4. Danil “Dendi” Ishutin
  5. Lee “JaeDong” Jae Dong
  6. Jang “MC” Min Chul
  7. Lee “Faker” Sang Hyeok
  8. Jonathan “Fatal1ty” Wendel
  9. Moon “MMA” Sung Woon
  10. Damon “Karma” Barlow

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *