We weten van Amelia Earhart, D.B. Cooper en Jimmy Hoffa. Dat wil zeggen, we weten dat we niet zeker weten – en misschien wel nooit zullen weten – wat er geworden is van de vliegenier, de kaper en de vakbondsleider. Hoezeer
hoezeer we ook een ongeluk, een ontsnapping, vals spel of wat dan ook vermoeden, sommige mensen, beroemd en nauwelijks beroemd, lijken gewoon van de aardbodem te verdwijnen, hun lot voor altijd een mysterie.

Maar niet elke cold case krijgt evenveel aandacht als deze drie. Hier zijn er 10 van – gevallen van mensen die op mysterieuze wijze van deze aardbol zijn verdwenen. (En over Shakespeare gesproken… zelfs zijn dood blijft een beetje een cliffhanger).

1. Springfield three

Sherrill Levitt, haar 19-jarige dochter Suzanne Streeter en Suzie’s vriendin Stacy McCall, 18 jaar, waren allemaal op een afstudeerfeestje voor de twee jonge vrouwen in hun stadje Missouri op een vroege junidag in 1992. De volgende dag waren ze verdwenen. Al hun persoonlijke bezittingen waren achtergelaten – portemonnees, portefeuilles, autosleutels – en er waren geen tekenen van een worsteling. In de loop der jaren hebben de autoriteiten verschillende aanwijzingen opgevolgd die allemaal in twijfel werden getrokken of niet overtuigend bleken te zijn. De politie van Springfield behandelt de nog openstaande cold case als een ontvoering.

2. Harold Holt, voormalig premier van Australië

Voor een politicus was Harold Holt notoir privé. Hij genoot van de gelegenheid om te ontsnappen aan het publieke oog om te zwemmen en te vissen in de oceaan. Toen hij midden december 1967 verdween bij Cheviot Beach in Victoria, werd wat beschreven wordt als “een van de grootste zoekacties in de Australische geschiedenis” gestart. Samenzweringstheorieën – hij ging ervandoor met een minnares, werd gevangen genomen door de Chinezen, werd vermoord – waren er in overvloed. Men vermoedt dat hij verdronken is in het kolkende water, maar ondanks de massale zoekactie is zijn lichaam nooit gevonden.

3. Ray Gricar, voormalig openbaar aanklager in Pennsylvania

In april 2005 vertelde de oude officier van justitie van Centre County, Pennsylvania – zo’n 370 kilometer ten westen van New York City – zijn vriendin dat hij een ritje ging maken, sprong in zijn auto en er werd nooit meer iets van hem vernomen. Geen van de vervolgingen die Ray Gricar leidde leek een boze reactie uit te lokken. Zijn auto werd gevonden (met zijn mobiele telefoon erin), maar er werden geen tekenen van vals spel ontdekt. Zijn bankrekeningen en creditcards werden nooit meer gebruikt. Zijn laptop werd vermist, werd later ontdekt, maar leverde geen aanwijzingen op. Uiteindelijk werd hij in 2011 wettelijk dood verklaard. Hij zou vandaag 75 jaar zijn.

4. Henry Hudson, Brits zeevaarder

Hudson Bay, de Hudson rivier, de stad Hudson, New York, ze zijn allemaal vernoemd naar Henry Hudson, de Britse ontdekkingsreiziger en navigator wiens leven in het teken stond van het vinden van een waterroute naar Azië. In de zomer van 1611, na een winter te hebben doorgebracht op de ijzige James Bay (aan de zuidkant van wat nu Hudson Bay is, tussen Ontario en Quebec, Canada), drong Hudson er bij zijn bemanning van het schip de Discovery op aan om weer westwaarts te varen. Vermoeid en koud muitten ze en gooiden Hudson, zijn tienerzoon en enkele anderen op drift in een kleine boot. Er werd nooit meer iets van hen vernomen.

5. Romulus, eerste koning van Rome

Mythe, legende, zoon van een god, echt persoon of een combinatie van dat alles, Romulus’ plaats als de stichter van Rome en als zijn eerste koning (en een beetje een narcist; velen zeggen dat hij Rome naar zichzelf vernoemde) staan vast. Zijn dood, in ongeveer 717 voor Christus, is gehuld in evenveel mysterie als zijn leven. Sommigen zeggen dat hij in een wervelwind ten hemel werd gehesen. Anderen suggereren dat hij werd verscheurd door boze politici. Weer anderen geloven dat hij op een andere manier werd vermoord. Niemand weet het.

6. Bison Dele (Brian Williams), gepensioneerd NBA-speler

Met zijn 82 meter en 113 kilo zag Brian Williams eruit als een NBA-speler. Maar hij was veel meer dan dat. Hij was muzikant, piloot, een rondtrekkende ziel die op 30-jarige leeftijd met pensioen ging (en miljoenen dollars verspeelde) om de wereld rond te reizen. In de zomer van 2002, zeilend met zijn vriendin, zijn broer en een andere man in Tahiti, verdween Dele (die zijn naam veranderde om zijn Cherokee afkomst weer te geven). De politie denkt dat zijn broer, die later dat jaar zelfmoord pleegde, het zeilgezelschap vermoordde en hun lichamen in zee dumpte. Er zijn nooit sporen van hen gevonden.

7. Edward en Stephania Andrews, echtpaar uit Chicago

Edward, een accountant, en zijn vrouw Stephania, een kredietonderzoekster, stonden op het punt om met pensioen te gaan. Ze waren op een cocktailparty in een Sheraton hotel in Chicago in mei 1970 toen ze nogal abrupt vertrokken en op de deur van hun auto sloegen toen ze de parkeergarage uitkwamen. Naar verluidt sloegen ze verkeerd af in een eenrichtingsstraat en – poef! De theorie is dat ze een verkeerde afslag namen en in de Chicago River terechtkwamen. Maar hun auto is, ondanks verschillende zoekacties, nooit gevonden. Andere aanwijzingen leidden tot niets. Meer dan 45 jaar later doet de politie van Arlington Heights nog steeds onderzoek.

8. Tammy Lynn Leppert, aspirant model en actrice

Twee vermoedelijke seriemoordenaars, waaronder John Crutchley, alias de Vampierverkrachter, zijn in verband gebracht met de verdwijning van het 18-jarige model Tammy Lynn Leppert uit Florida, van wie nooit meer iets is vernomen na een reisje naar Cocoa Beach in juli 1983. De politie was echter niet in staat om de beschuldigde mannen in verband te brengen met Leppert, en andere theorieën – dat ze wist van een drugsbende in de stad, dat ze zwanger was en leed aan een geestesziekte, of dat ze gewoon van huis was weggelopen – zijn nooit bewezen. De politie van Cocoa Beach beschouwt de zaak als nog open.

9. Peter Winston, Schaaksucces

Peter Winston werd ooit beschouwd als een rijzende ster in de pion-eet-pion-wereld van het wedstrijdschaak, maar bereikte het dieptepunt toen hij in 1977 kelderde in een toernooi op Hunter College High School in New York. In die tijd was bij hem schizofrenie en manische depressie vastgesteld en hij had te maken met de medicijnen die hij gebruikte om zijn ziekte te behandelen. Een paar maanden later, begin 1978, verdween hij. Velen vermoeden dat Winston, wanhopig omdat hij niet in staat was om zijn eens zo verheven spel vol te houden, zelfmoord pleegde. Maar zijn lichaam is nooit gevonden. Hij was 19 toen hij verdween.

10. Nicholas Begich en Thomas “Hale” Boggs, Amerikaanse Congresleden

Wat er gebeurde met Begich, een lid van het Huis van Afgevaardigden uit Alaska, en zijn Democratische collega Boggs, de House majority leader uit Louisiana, lijkt een voor de hand liggende vliegtuigcrash. Tijdens een fondsenwerving in Alaska in 1972 zaten ze in een klein vliegtuig van Anchorage naar Juneau toen het vliegtuig en iedereen aan boord verdween boven de Chugach Mountains. Meer dan 100 vliegtuigen, 40 militaire vliegtuigen en honderden boten begonnen een zoektocht die meer dan een maand duurde. Er werd nooit een spoor van het vliegtuig of de mensen gevonden en de National Transportation Safety Board kon niet vaststellen wat er was gebeurd. De Boggs en Begich pieken werden in 1977 aan hen gewijd.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *