Liggend in het noorden van het land en grenzend aan de Noordzee, waar de winderige West-Friese eilanden liggen, is Friesland een unieke plaats om in Nederland te bezoeken.

Dat blijkt uit de charmante stadjes en dorpjes, waar naast Nederlands ook West-Fries wordt gesproken. Bijgevolg voelt rondreizen in de streek heel anders aan dan in de rest van het land.

Friesland staat bekend om zijn prachtige natuur en herbergt veel glinsterende meren en ruige eilanden, waar je fantastisch kunt wandelen en zeilen. Ook geschiedenis en cultuur komen aan bod, met steden als Hindeloopen en Leeuwarden die het bekijken bijzonder waard zijn. Verken dit vaak over het hoofd geziene deel van het land met onze lijst van de beste plaatsen om te bezoeken in Friesland.

10. Workum

workum

Het stadje Workum ligt iets landinwaarts van het glinsterende Ijsselmeer en is vooral bekend omdat het de thuisbasis is van een fantastisch museum dat gewijd is aan het leven en werk van de kunstenaar Jopie Huisman.

Omdat veel van zijn werken het eenvoudige Friese leven uitbeelden – zoals landelijke boerentaferelen en plaatselijke landschappen – is het museum zeker een bezoek waard als je meer begrip en waardering wilt krijgen voor het rijke culturele erfgoed en de identiteit van Friesland.

Behalve het museum heeft Workum een mooi centrum waar je kunt rondwandelen, en er is veel prachtige architectuur te ontdekken naast charmante cafés en restaurants.

9. Friese Meren

Friese Meren

De Friese Meren, een zeer populaire toeristische bestemming bij de plaatselijke bevolking, tellen er in totaal ongeveer twee dozijn. Waarbij het Sneekermeer, Tjeukemeer en Heegermeer tot de grootste, belangrijkste en populairste behoren.

De meren, die in het midden en zuidwesten van Friesland liggen, trekken elke zomer veel mensen aan die een motorboot in Friesland huren. De omgeving heeft tal van mooie wandelingen om te ontdekken, en ook schattige stadjes en dorpjes om in te verblijven. Varen op de meren is een bevrijdende ervaring, en overal waar je komt, word je begroet met een adembenemend mooie natuur.

8. Stavoren

De oudste stad van Friesland, Stavoren ligt aan de oevers van het Ijsselmeer en is een heel aangename plaats om een dag of twee door te brengen. Hoewel het leven in de kleine stad vooral rond de schilderachtige haven en waterkant draait, is er ook mooie architectuur te vinden verder landinwaarts, naast de talrijke kanalen en waterwegen.

Door de enorme hoeveelheid water in de streek zijn er tal van leuke buitenactiviteiten die je kunt uitproberen; veel mensen gaan zeilen op het meer of wandelen rond de nabijgelegen wetlands. Met een erg relaxte sfeer is Stavoren een prima plaats om naartoe te gaan als je een rustig, vredig toevluchtsoord zoekt.

7. Sneek

Sneek

Omdat het midden in het Friese Merengebied ligt, is Sneek de perfecte plaats om te bezoeken als je wilt gaan zeilen; een overvloed aan waterwegen, kanalen en bruggen doorsnijdt het centrum van de stad. Sneek werd helemaal in de 10de eeuw gesticht en herbergt veel mooie oude gebouwen en historische bezienswaardigheden, waarbij de beroemde en kenmerkende Waterpoort als het symbool van de stad staat.

Hoewel er in de oude stad veel te zien en te doen is, is geen bezoek aan Sneek compleet zonder minstens een of twee keer het water op te gaan; veel mensen gaan kajakken of zeilen op een van de vele meren die de streek rijk is. Voor je vertrekt is het de moeite waard het Fries Scheepvaartmuseum te bezoeken om een beter inzicht te krijgen in waarom de zeevaart zo belangrijk is voor zowel Sneek als de identiteit van de streek.

6. Franeker

Franeker

Het stadje Franeker, dat opmerkelijk genoeg al in de jaren 800 gesticht werd, heeft een aantal interessante historische bezienswaardigheden die je kunt bekijken. Met het oudste nog werkende planetarium ter wereld als ongetwijfeld hoogtepunt.

Er hangt een heel relaxte vibe over de plaats. Ronddwalen door de stad is een verrukkelijke aangelegenheid, want je passeert veel mooie oude gebouwen, grachten, bruggen en parken. De beste tijd van het jaar om de stad te bezoeken is in juli, als het prestigieuze PC Franeker toernooi wordt gehouden. Kijken naar mensen die Fries handbal spelen in het centrum van de stad is een onvergetelijke ervaring, waarbij iedereen naar buiten komt om de actie te bekijken.

5. Hindeloopen

Hindeloopen

Liggend aan de schilderachtige oevers van het Ijsselmeer is Hindeloopen een charmante plaats om te bezoeken. Smalle, geplaveide straatjes en prachtige gebouwen liggen langs glinsterende grachten die doorkruist worden door een reeks eeuwenoude bruggen.

Omdat de stad ooit lid was van de Hanze, stroomde er veel rijkdom en handel door Hindeloopen; dit ging alleen maar door in de 17de en 18de eeuw, toen de Verenigde Oost-Indische Compagnie hier halt hield op weg naar Scandinavië.

Als zodanig is er hier en daar verspreid veel mooie architectuur te vinden, en schitterende uitzichten op het meer, de kanalen en de huizen. Door de rijkdom die in Hindeloopen vloeide, creëerde de bevolking er haar eigen unieke kunst, klederdracht en cultuur, die nog steeds duidelijk zijn als je door de stad wandelt.

4. Leeuwarden

Leeuwarden-tenten

Met een prachtig stadscentrum vol grachten, herenhuizen en geplaveide straatjes is de hoofdstad van Friesland een verrukkelijke plaats om te verkennen, waar veel verborgen kanten aan zitten. Omdat er meer dan 600 rijksmonumenten in de stad staan, is er geen eind aan te zien; de meest indrukwekkende bezienswaardigheden zijn Grote of Jacobijnerkerk, Oldehove, en Waag – allemaal mooie gebouwen.

Bovendien zijn er veel leuke musea te vinden. Vooral het Fries Museum is de moeite waard als je meer wilt leren over de rijke geschiedenis en cultuur van de streek.

Een van de beste manieren om Leeuwarden te verkennen is een boottochtje over een van de vele grachten, waarbij je al varend de bezienswaardigheden en het landschap van de stad in je opneemt. Met tal van fantastische bars, cafés en restaurants langs de schilderachtige grachten heeft Leeuwarden zeker een heleboel troeven in handen.

3. West-Friese eilanden

Liggend tussen de Waddenzee en de Noordzee maken de winderige West-Friese Eilanden deel uit van een archipel die zich helemaal ten westen van Denemarken uitstrekt. Ze zijn een zeer populaire vakantiebestemming, zowel bij de plaatselijke bevolking als bij buitenlanders. Terwijl sommige eilanden kampeerterreinen en hotels hebben waar gasten kunnen logeren, zijn andere geheel onbewoond en bestaan geheel uit woeste en ruige natuurreservaten.

De archipel heeft inderdaad veel verbazingwekkende landschappen, die bestaan uit wadden, duinen, wetlands, stranden, en meer. Deze beschermen en bewaren de natuurlijke habitat van een verscheidenheid aan dieren, waaronder verschillende populaties oorloze zeehonden.

Met charmante dorpjes en boerderijen verscholen tussen het betoverende landschap, zijn de Westfriese eilanden schitterend om rond te reizen. Fietsen is veruit de populairste activiteit, maar gasten kunnen ook paardrijden langs het strand of gaan zeilen in de omringende wateren.

2. Harlingen

Harlingen

Liggend aan de kust van de Waddenzee is het kleine havenstadje Harlingen een charmante plaats om te bezoeken, met een overvloed aan interessante historische en culturele bezienswaardigheden die je kunt bekijken. Vol met oude pakhuizen en grachtenpanden met een ongelooflijke architectuur is Harlingen heel schilderachtig – en dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele grachten, tuinen en bruggen.

Eeuwenlang heeft het leven rond de drukke haven gedraaid, en veel van de rijkdom van de stad komt van visserij, scheepvaart en handel. De scheepvaart speelt nog steeds een belangrijke rol in de identiteit van Harlingen, en gewoon bij de dokken zitten en de boten zien komen en gaan is een heerlijke manier om wat tijd door te brengen terwijl je de frisse zeewind in je opneemt.

1. Dokkum

Met mooie kerken, herenhuizen en bruggen langs de grachten is het vestingstadje Dokkum een prima plaats om een dag of twee door te brengen. Vooral geschiedenisliefhebbers zullen hun hart ophalen bij het zien van de oude vestingwerken en bolwerken.

Terwijl de oude architectuur in het centrum van Dokkum een echte traktatie is, staan er ook een paar prachtige windmolens even buiten de stad. Deze bieden het picture-perfect beeld van Nederland, als hun wieken langzaam ronddraaien boven de kanalen en velden die ernaast liggen.

De stad heeft tal van gezellige cafés, bars en restaurants waar je kunt genieten van heerlijke maaltijden en wijnen, en ook een aantal onweerstaanbare winkels en boetieks. Hoewel er het grootste deel van het jaar een heel ontspannen sfeer heerst, verandert Dokkum helemaal in september, als er een stadsfeest plaatsvindt dat de Friese cultuur en keuken viert. Als je het geluk hebt om tijdens deze maand een bezoek te brengen, ben je in voor een echte traktatie.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *