Als je van Gucci tassen houdt, kan het handig zijn om een echte tas van een neppe Gucci tas te kunnen onderscheiden. Hoewel het niet altijd gemakkelijk is om de verschillen te ontdekken, kun je jezelf wel wapenen met de kennis, die je nodig hebt om een Gucci tas te authenticeren.

1. Evalueer de algehele kwaliteit

Hoewel het verkopen van namaakproducten in Nederland illegaal is, gebeurt het wel en waarschijnlijk vaker dan veel mensen zich realiseren. Sommige vervalsingen lijken erg op het origineel, maar dat is niet altijd het geval. Dus begin met kijken naar het vakmanschap.

Bij echte Gucci tassen is het stiksel meestal rechter en gelijkmatiger, past de hardware beter en strakker en is het materiaal massief en zwaar. Kort gezegd: een echte Gucci ziet en voelt gewoon als een betere kwaliteit.

Er zijn vier andere gebieden waar je de verschillen tussen een echte en fake Gucci kunt ontdekken. Eén van de geweldige dingen aan neppe Gucci tassen is het detailniveau van elke tas, de stof of het leer, de hardware en het label met het serienummer. Elk van deze heeft het potentieel om jouw vermoeden dat het nep zou kunnen zijn, weg te nemen of te bevestigen.

2. Kijk naar de stof of het leer

gucci-schoenen

Als je goed naar enkele elementen in het leer of de stof van de tas kijkt, kun je de echtheid ervan verifiëren.

3. Canvas handtassen

Canvas is voor Gucci handtassen de meest voorkomende stof en daar kun je aanwijzingen vinden voor de echtheid van de tas.

Kijk om te beginnen naar het logo op het canvas. Dit zijn de elementen, die zorgvuldig moeten worden onderzocht:

 • De G’s moeten naar elkaar toe gericht zijn, met de linker G naar rechts en de rechter G naar links. Als dit verkeerd wordt gerepliceerd, is het gemakkelijk te herkennen.
 • De schreven van de G’s moeten lang en elegant zijn. Het deel dat zich uitstrekt tot in de G moet langer zijn dan het deel dat zich naar de tegenovergestelde G uitstrekt. Ze mogen niet onscherp zijn. Ze mogen er ook niet modern of te dik uitzien, maar eerder slank en elegant.
 • Het afgeronde deel van de G moet perfect ovaal zijn, nergens spits.
 • Of het nu gaat om canvas of gecoat canvas, het logo zal goed gedefinieerd en gelijkmatig zijn, niet wazig of slecht gedefinieerd.

Andere elementen van de stof spelen ook een rol. Er zijn altijd twee goed gedefinieerde diamantvormige ‘stippen’ tussen elk paar in elkaar grijpende G’s. Sommige nagemaakte tassen zullen dit verkeerd hebben. Ze kunnen er bijvoorbeeld meer of minder dan twee hebben of de punten kunnen elkaar raken of te ver uit elkaar liggen. Dit patroon moet in de stof worden geweven, niet erop worden gedrukt. Dit mag niet worden verward met de Gucci stof, die alleen diamanten stippen heeft en geen G’s.

De stof van canvas tassen met een monogram is ruwer, hoewel het na verloop van tijd wel zachter wordt.

4. Leren tassen

gucci-logo-leer

Gestempeld leer, dat ook wel guccissima wordt genoemd, is ook populair voor Gucci tassen. Dit is leer met het logo erop. Ook hier moet het ontwerp gelijkmatig en regelmatig zijn. Het logo moet duidelijk en gemakkelijk te lezen zijn en niet wazig. (Bij gebruik kan het echter wel vager worden.)

5. Hardware

Veel replica gucci tassen hebben hardware, die zich onmiddellijk verraadt omdat deze licht van gewicht, hol aanvoelt en afbladdert of schilfert. Gucci hardware daarentegen is massief en zwaar.

6. Gravure en ritsen

Veel van de hardware wordt gegraveerd met de naam ‘Gucci’ en als dat zo is, zal de gravure helder en netjes zijn, niet wazig of ongelijk. Het lipje of de ritstrekker wordt van hetzelfde materiaal, canvas of leer, als de rest van de tas gemaakt. De ritssluiting is van metaal, nooit van plastic en in de nieuwere tassen wordt het Gucci logo aan de onderkant gegraveerd.

7. Logo’s

Bovendien heeft er sinds 2016 een belangrijke verandering aan het logo van het merk plaatsgevonden. Een nieuwe ontwerper heeft het logo bijgewerkt zodat ze niet langer in elkaar grijpen, maar elkaar overlappen. Je ziet nog steeds het in elkaar grijpende logo op het canvas en het leer, maar een groter logo op de sluiting ziet er bijvoorbeeld anders uit. De nieuwe G is slanker en de opening aan de bovenkant is spitser.

Naast het nieuwe G-logo zie je soms een getextureerde tijgerkopsluiting in plaats van de G’s, een gestileerde gesp of een ander ontwerpelement.

8. Het serienummer

Het label met het serienummer wordt door velen beschouwd als de beste manier om echt van nep Gucci te onderscheiden. Het Gucci serienummer bevindt zich meestal op een stukje leer, dat bovenaan aan de binnenkant van de tas is genaaid; het is niet aan alle kanten vastgenaaid. Het label moet een vierkant of een kleine verticale rechthoek zijn.

Tassen uit de jaren 90 waren aan de onderkant iets afgerond en sommige details zijn iets anders. Het handelsmerksymbool ontbreekt en in plaats van alleen kleine letters, zijn de woorden ‘made in Italy’ allemaal hoofdletters. Het woord ‘Gucci’ ziet er precies hetzelfde uit.

Meer recentelijk zul je zien dat zowel wat er op het label staat als het uiterlijk altijd hetzelfde is. Als je geïnteresseerd bent in het kopen van Gucci tassen, maak er dan een punt van om deze details te bestuderen. Ze bevatten:

 • Een handelsmerksymbool bovenaan het label (hoewel het heel af en toe ontbreekt)
 • Het woord Gucci in het midden, met de letter G op dezelfde manier gevormd als in de in elkaar grijpende G’s van het logo
 • De woorden ‘made in Italy’ onderaan. De woorden zijn allemaal in kleine letters en in hetzelfde lettertype als de naam van het bedrijf er net boven.

serienummer-gucci-leer

9. Belettering

De letters, die worden gebruikt om Gucci te spellen, zijn onmiddellijk herkenbaar als je eenmaal weet waarnaar je moet zoeken. Enkele onderscheidende kenmerken:

 • De G is erg rond; als de lijn doorgaat, vormt het bijna een O.
 • De schreven op de G zijn gelijk, in tegenstelling tot de in elkaar grijpende G’s.
 • De twee kanten van de U zijn verschillend; de linkerkant is dik en de rechterkant is dun.
 • De C’s zijn erg rond, net als de G.

10. Lettertypen en plaatsing

Het lettertype van de cijfers is sierlijk. Alle cijfers die er te strak of modern uitzien, komen uit een nepzak. Bij nieuwe tassen bestaat het serienummer uit twee rijen boven elkaar en het serienummer bevat geen letters. Het formaat varieert in vintage tassen en kan punten of koppeltekens bevatten. De cijfers hoeven niet persé perfect uit te lijnen. De grillen van het vakmanschap, de moeilijkheid om varkensleer in reliëf te maken, wat sommige van de tassen zijn en andere factoren zorgen ervoor dat de cijfers een beetje ongelijkmatig zullen verschijnen.

Ten slotte kun je het serienummer gebruiken om verdachte zakjes te herkennen. Het nummer bestaat uit twee rijen. Helaas lijkt er geen consensus te zijn over wat de cijfers betekenen, maar experts suggereren dat de bovenste rij het stijlnummer kan zijn en het onderste nummer een leverancier- of productiecode. Het totale aantal cijfers ligt tussen de 10 en 13.

11. Controleer het papier en de stofzakken

Authentieke Gucci tassen worden met een specifieke verpakking geleverd. Ze zullen nooit in plastic worden gewikkeld; dat zou een zeker teken van een nagemaakte tas zijn. Ze worden geleverd met stofzakken, waarvan de kleuren in de loop der jaren zijn veranderd. Deze tassen zijn donker of lichtbruin of zwart.

12. Controllato-kaarten

Controllato-kaarten-gucci

Veel online bronnen verwijzen naar de controllato-kaart, wit in oudere en gebroken wit in nieuwere, als bewijs dat een Gucci tas echt is. ‘Controllato’ betekent ‘gecontroleerd’ in het Italiaans en het is het bewijs dat de tas het kwaliteitscontroleproces heeft doorlopen. De kaart leest Gucci en Controllato en daaronder staan de cijfers 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0.

Er zijn twee problemen bij het gebruik van de kaart om je iets over jouw tas te vertellen. Ten eerste kan de kaart van de ene tas naar de andere worden verplaatst, aangezien deze volledig los staat van de tas zelf. Ten tweede kan een kaart verloren gaan. Als jouw tas geen kaart heeft, wil dat nog niet zeggen dat je hem automatisch als nep moet beschouwen.

13. Informatiekaarten

Naast de controllato-kaart is er ook de informatiekaart. Ook dit kan van de tas worden gescheiden of door vervalsers worden geproduceerd, zodat een tas die er niet goed uitziet (bijvoorbeeld het logo is onjuist) kan worden gebruikt om aan te tonen dat een tas nep is. Het ontbreken van deze kaarten kan niet worden gebruikt om aan te tonen dat een tas niet echt is.

Nieuwe tassen hebben ook een label aan de binnenkant van de tas met een QR-code erop.

14. Vintage tassen

Omdat Gucci in 1921 als bedrijf begon, zijn er nog veel oudere tassen en die zijn zeer gewild. Enkele regels voor het authenticeren van vintage tassen, gedefinieerd als tassen die 20 jaar of ouder zijn, zijn dezelfde als voor nieuwere tassen en sommige zijn anders. Dit is wat je moet bekijken:

 • Kwaliteit. Net als de moderne tassen heeft een echte vintage tas altijd hoogwaardige hardware, stiksels en materialen. Vakmanschap van een inferieure kwaliteit duidt waarschijnlijk op een vervalsing.
 • Het logo. Het logo was niet altijd het in elkaar grijpende G-logo, dat begin jaren zestig werd geïntroduceerd.
 • Het serienummer. Sommige oudere tassen hebben geen serienummer, sommige hebben dubbele cijfers en sommige hebben er helemaal geen.

15. Vraag om foto’s van hoge kwaliteit

gucci-leren-tas-rood-close-uo

Als je de tas niet kunt vasthouden omdat je de Gucci tas online koopt, maar niet bij een groot warenhuis of op de Gucci site, zorg er dan voor dat je om veel foto’s van hoge kwaliteit vraagt. Sommige van deze foto’s moeten close-ups zijn, zodat je de details kunt bekijken. Handtas experts zijn in staat om tassen op basis van foto’s en slechts een paar stukjes informatie te authenticeren. Als de foto’s goed genoeg zijn en je weet waar je op moet letten, kun jij dat ook.

16. Kijk naar deskundige bronnen

Je kunt online hulp vinden als je een tas vindt waarin je geïnteresseerd bent, maar zelfs gewapend met jouw kennis van het authenticeren van Gucci tassen, weet je niet zeker of deze echt is.

17. Gratis hulp van de community

Maak gebruik van bronnen zoals Bag Forum en Purse Blog Forum. Beide zijn community forums met secties gewijd aan het authenticeren van Gucci tassen. Aangezien de verificateurs hun expertise vrijwillig aanbieden, zijn ze strikt in het naleven van bepaalde regels, dus zorg ervoor dat je de gevraagde informatie opneemt. Dit bevat:

 • Goede foto’s, inclusief close-ups van de hardware en het label met het serienummer
 • Informatie over de verkoper
 • De geschiedenis van de tas
 • De link naar de verkoop, indien van toepassing
 • Alle andere informatie, die de verificateur zou kunnen helpen

18. Betaalde authenticatieservices

Op sommige plaatsen zijn hun experts gespecialiseerd in bepaalde merken en hebben ze vele uren ervaring met het zien en hanteren ervan. Af en toe kan het zelfs een paar uur duren voordat ze een tas hebben geverifieerd, zegt een van hun experts.

Als je de ongelukkige eigenaar van een nep Gucci tas bent, heb je wel verhaal. Neem contact op met een authenticatiebedrijf en ontvang officieel bewijs dat het een vervalsing is. Het kan je helpen om jouw geld van de verkoper of zelfs van de creditcardmaatschappij terug te krijgen.

19. Wees zelfverzekerd bij je aankoop

Als je de details van een Gucci tas kent en weet waar je op moet letten bij het kopen ervan, kun je een aankoop doen waar je zeker van kunt zijn. Of je nu naar een tweedehandse kijkt of naar een nieuwe in de winkel of online, je kunt erop voorbereid zijn om een authentieke Gucci tas te kopen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *