Ondernemen is voor veel mannen een kinderdroom. Je eigen baas zijn, je eigen geld verdienen en je eigen dagindeling maken. Klinkt heerlijk, toch? Maar ondernemen kan ook hard werken zijn. Lange uren maken, veel zuchten terwijl je papierwerk verwerkt en veel hoogtes en laagtes. Spendeer jij net wat te veel tijd aan dingen die je niet leuk vindt (“laagtes”) en zou je liever meer tijd spenderen in dingen waar je bijvoorbeeld écht goed in bent (“hoogtes”)? Dan geven we je graag drie tips die jouw leven als ondernemer makkelijker zullen maken.

1. Ga outsourcen

meeting-laptop

Als ondernemer kun je niet overal goed in zijn. Misschien ben je een echte salestijger en close je elke deal, maar vind je het papierwerk dat erbij komt kijken vreselijk. Je kunt ervoor kiezen om dit te outsourcen naar bijvoorbeeld een office manager. Andere dingen die je kunt outsourcen zijn je klantenservice, je accountancy, je marketing… Outsourcen zorgt er niet alleen voor dat jij minder werk hebt, het kan er ook voor zorgen dat jouw onderneming groeit. Om een voorbeeld te geven: de kans is groot dat een marketing professional een betere return on investment kan behalen op het geld dat je investeert in Google Ads of social ads, omdat ze de kneepjes van het vak kennen.

2. Wees voorbereid op het ergste

Er zijn een paar dingen die je als ondernemer écht niet wilt meemaken. Als eerste: een datalek of phishing aanval waarbij jouw data op de straat komt te liggen en je misschien nog een GDPR-boete erbovenop krijgt. Zoiets wil geen enkele ondernemer meemaken… en het gooit ook je hele planning in het honderd. Wees voorbereid dat dit kan gebeuren, en gebruik de beste antivirussoftware op de markt … of outsource jouw IT beveiliging aan een bedrijf die hierin gespecialiseerd is.

Een tweede ding dat élke ondernemer wel eens overkomt, zijn klanten die niet betalen. Vervelend! Maar voor je je er dagen over opwindt en daardoor je focus volledig verliest, is het goed om te weten dat een incassobureau deze stress volledig kan wegnemen. Zij weten exact wat ze moeten doen om jouw geld te innen, van een deurwaarder inschakelentot beslag laten leggen op goederen. Wij raden aan om reviews van incassobureaus te lezen voor er iets mis gaat, zo heb je altijd een naam/telefoonnummer achter de hand.

In het kort: als je voorbereid bent op het ergste, dan heb je minder stress bij je dagdagelijkse werkzaamheden en kun je je écht focussen op wat belangrijk is.

3. Plan ‘mental health’-pauzes in

feestje-bbq-buiten-vrienden

Veel ondernemers hebben het druk-druk-druk. Ze zijn altijd aan het werk en denken quasi altijd aan hun werk. Dat kan voor groei zorgen, maar tegelijk kan het ook op een bepaald punt de groei stoppen, omdat je minder scherp bent en minder creatief bent. Zeker als je te weinig slaapt en te veel je grenzen verlegt, kan dit veel invloed hebben op je mentale gezondheid.

Zie jezelf daarom als een van je klanten en plan enkele ‘non-negotionables’ in je agenda. Bijvoorbeeld: min. 3x per week ga je om 18u30 naar huis en eet je met je familie. Of min. 2x in de week plan je in dat je gaat sporten, en daar mag geen enkele andere meeting over heen gepland worden. Vergeet je mentale gezondheid niet!

Veel succes met je onderneming!

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *