Het colbert of blazer is traditioneel een dij-lengte, dubbel geknoopte jas, op maat gemaakt in lichtgewicht flanel. De messingknoppen op de mouwen weerspiegelen de oorsprong van het kledingstuk uit de late 19e-eeuwse Britse vaar- en cricketcultuur.

Van oudsher is het colbert gepositioneerd tussen het formele kostuum en het casual sportjack. Gedragen zonder een bijpassende broek, is het colbert losser en minder gestructureerd rond de schouder en de borst dan het kostuum.

Blazer

man in black suit jacket and black sunglasses

Het kledingstuk heeft verschillende herkomstverhalen. EΓ©n traceert het naar de rode “blazers” of heldere sportjassen, gedragen door het bootteam van St John’s College, Cambridge in de jaren 1820. Een andere aanwijzing is het jaar 1837, toen de kapitein van de HMS Blazer zijn bemanning in Navy-Blue, dubbel geknoopte jassen, compleet met Royal Navy Brass-knoppen liet dragen om koningin Victoria aan boord van het schip te verwelkomen.

Country Club

Of de jas heeft mogelijk zijn naam verkregen van de “Blazes” of Stripes, van de Country Club-jassen in de jaren 1870. In elk geval is het heren colbert ontgroeit aan zijn oorsprong, wat deze ook precies geweest moge zijn.

Het colbert maakte zijn eerste Vogue-uitstraling in juni 1893: “Nu het bootseizoen is begonnen, zijn dressmakers en kleermakers bezig met het ophalen van zeekostuums,” schreef de verslaggever. “De slimste die ik heb gezien, zijn degenen die perfect gewone rokken hebben met het Eton-jasje of het lange colbert, met enorme witte revers.”

Het colbert had zijn eerste grote opwekking in de jaren vijftig toen Britse studenten hun schoolkostuum veranderden om het stijlvol te maken. Het werd modieus om je initialen in Romeinse personages op de borstzak te hebben.

Armani

Armani - YouTube

Zo’n 20 jaar later bracht Giorgio Armani het kledingstuk terug naar de herenmode, toen hij zijn eerste verzameling ongestructureerde mannen colberts in 1975 presenteerde. Zonder vouwen en niet-gestreken, was de jas minder formeel dan een kostuum, maar oogde nog steeds professioneel.

De colberts van Armani kunnen worden gedragen als een trui of een jas, casual maar ook verfijnd. De koning van het colbert werd gekroond toen Richard Gere een Armani colbert in de jaren 80 in de film an American Gigolo droeg. Het colbert had door de acteur een nieuwe uitstraling erbij gekregen, namelijk die van seks appeal.

Veelzijdig

Rond de eeuwwisseling werden kleurrijke blazers geadopteerd als een modetrend door vrouwen. Ze werden populair gemaakt tijdens de ambarnin van Christophe Decarnin bij Balmain tussen de jaren 2006 en 2011.

Toen werd het colbert ook nog een statement-stuk dat tot laag over een avondjurk gedragen kan worden. In de afgelopen jaren heeft het zelfs een ontwikkeling door gemaakt als jurk zelf, het snijdt naar de top van de dij, de colbert jurk is maar de nieuwste vertolking van dit klassieke kledingkast stuk.

Dit bewijst de veelzijdigheid van het kledingstuk. Het kan met allerhande verschillende kledingstukken gedragen worden en toch blijft het altijd chic. Eigenlijk is het een ideale combinatie van sportieve flair met klassieke degelijkheid.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *