Voor het grootste deel is interieurontwerp precies wat de naam al zegt – een manier om de binnenkant van de structuren waarin we leven en werken te creëren en te beheren, zodat ze zowel visueel als fysiek comfortabel en aangenaam voor ons zijn. Het is interessant en misschien een beetje ironisch om op te merken hoeveel van dat proces afhangt van de hoeveelheid buiten die we met ons mee naar binnen kunnen nemen. Houten meubels, stenen afwerkingen en zelfs dierenhuiden op vloerkleden en kussens zijn allemaal kleine knipoogjes naar het buitenleven waar we ons graag mee omringen als we binnen zijn. Maar ondanks alle verschillende manieren die we vinden om de natuur onze door mensen gemaakte woningen in te smokkelen, zijn waarschijnlijk de belangrijkste en voordeligste manieren met planten. Als het op een goed ontwerp aankomt – of het nu thuis of op kantoor is – mag je nooit onderschatten hoe belangrijk het is om planten te hebben als onderdeel van je dagelijkse leefruimte. Als ik met klanten werk, is het eigenlijk nooit een kwestie van beslissen of de ruimte planten moet bevatten, maar welke planten geschikt zijn voor de ruimte die ik versier en de mensen die erin wonen.

Er zijn een aantal redenen om een gezonde dosis planten in elke kamer van je huis op te nemen, inclusief je werkelijke gezondheid. Naast hun esthetische waarde, zorgt het hebben van planten in je huis voor een daling in gifstoffen in de lucht en verbetert het de luchtkwaliteit om nog maar te zwijgen van de vele en gevarieerde voordelen van aromatherapie die bepaalde planten kunnen hebben. Deze voordelen variëren van het verlagen van de bloeddruk tot het stimuleren van de geest en zelfs het aanmoedigen van een diepere en gezondere slaap. Talrijke wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat planten vooral gunstig zijn voor mensen die ziek zijn, en helpen bij het verlagen van stressniveaus bij langdurige patiënten. De consensus is duidelijk: door groene planten in huis te halen, komt er letterlijk leven in de ruimte. Of je vingers nu groen, blauw of een andere kleur in de regenboog zijn, hebben wij hier 6 geweldige tips om je ruimte te verbeteren door een ouderwetse benadering van groen leven opgesomd.

Vloerplanten

vloer-plant

Of je nu een ruimte ontwerpt voor een klant of op zoek bent naar een nieuwe look en feel in je eigen huis, elk goed interieurplan moet zoeken naar mogelijkheden om planten in de kamer te verwerken. Planten brengen tal van voordelen met zich mee als decoratie, waaronder het scala aan kleuren en texturen waarop we kunnen rekenen. Maar een van de beste dingen van planten is de veelzijdigheid die ze bieden qua grootte. Ze kunnen klein genoeg zijn om een ​​klein bureau of kleine rekken te accentueren, of ze kunnen groot genoeg zijn om de nodige ruimte in te nemen. En als je een kamer hebt met te weinig groen en te veel lege ruimte, dan kan een vloerplant precies dé oplossing zijn. Kijk dus eens rond in je huis. De volgende keer dat je merkt dat je een lege hoek hebt en de ruimte gewoon niet compleet aanvoelt, hoef je deze misschien niet meer te vullen met meubels. Een vloerplant kan het ontbrekende ingrediënt zijn dat de kamer compleet maakt en tegelijkertijd een nieuw gevoel van frisheid aan het decor geeft. Het is echter belangrijk om te onthouden dat planten levende wezens zijn. Er zijn dus een paar dingen die je moet overwegen voordat je van jouw favoriete kamer het nieuwe huis van een vloerplant maakt.

Wanneer je beslist waar je een vloerplant in je ruimte wilt plaatsen, zorg dan dat de ruimte goed verlicht is. Zorg er ook voor dat de grootte en schaal van de plant logisch is in de kamer, een vloerplant die het plafond raakt, terwijl de rest van het meubilair laag bij de grond staat, kan aanvoelen alsof het de ruimte in beslag neemt, dus overweeg een plant van ongeveer 2 meter voor de meeste woonruimtes. Mogelijk heb je een hogere vloerplant nodig, als je je op zolder bevindt, of als je plafonds in kathedraalstijl heeft. Aan de andere kant, als je je in een klein appartement bevindt, overweeg dan vloerplanten te nemen die laag bij de grond zitten en maar ongeveer 6 centimeter hoog zijn. Deze planten zijn een prima alternatief en bovendien een stuk prettiger voor je portemonnee.

Orchideeën

purple flower in tilt shift lens

Wanneer je merkt dat je op zoek bent naar planten om toe te voegen aan je decoratieschema, is het altijd goed om te onthouden dat groen niet de enige kleur is die voor jou beschikbaar is. Bloeiende planten hebben alle gezondheids- en aroma therapie voordelen van groene planten, terwijl ze je ook een extra vleugje kleur geven die je kamer echt kan doen schitteren. Orchideeën bloeien al lang onder stylisten en interieurontwerpers vanwege hun sculpturale silhouetten en heldere, boeiende kleuren. Waar je ze ook in een kamer plaatst, ze maken een statement dat de aandacht trekt en de kamer opfleurt, en met goede zorg kunnen ze lang meegaan.

Snijbloemen

close-up photography of white petaled flower bouquet on brown wooden table

Voor een oplossing op kortere termijn, die minder tijd en onderhoud vereist dan het verzorgen van een plant, kan je overwegen om snijbloemen te gebruiken om je ruimte een beetje leven te geven. Behalve dat ze minder tijdrovend zijn, kunnen bloemen ook de goedkopere optie zijn, afhankelijk van hoe vaak je ervoor kiest om ze te vervangen. Je kunt al een bos snijbloemen kopen voor slechts een paar euro. Maar het nadeel is dat ze niet zo lang meegaan als een potplant (idealiter), dus als je ervoor kiest om de bloemen voortdurend te vervangen kunnen de kosten flink oplopen. Het vervangen van je bloemen kan echter een geweldige manier zijn om het uiterlijk van je kamer te veranderen zonder al te veel geld of moeite te kosten. Hoe je het ook doet, snijbloemen zijn een snelle en gemakkelijke manier die je humeur kan verbeteren en wat broodnodige kleuraccenten aan je huis kan toevoegen.

Vetplanten & cactussen

kleine-cactus

We zijn niet allemaal gezegend met de meest groene vingers. Het verzorgen van planten kan lastig zijn, en afhankelijk van het type plant, het klimaat waarin je leeft en hoeveel tijd je aan het proces moet besteden, kunnen sommige planten veel, veel moeilijker zijn dan andere om gezond en bloeiend te houden. Maar zelfs als je in het verleden niet het grootste geluk hebt gehad met planten – dat wil zeggen, ze zijn allemaal binnen no-time gestorven – zijn er een aantal zeer stevige kamerplanten die veel gemakkelijker te verzorgen zijn en veel waarschijnlijker zullen blijven leven en daarmee je inspanningen belonen. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om een ​​cactus of vetplant voor in huis te kiezen. Hoewel ze groen en levendig zijn, zijn beide soorten woestijnplanten en ze zijn uitermate geschikt voor omgevingen die minder gastvrij zijn voor andere plantensoorten. In feite hebben deze planten maar een beetje water en zonlicht nodig en zijn ze verder zeer onderhoudsarm, waardoor ze gemakkelijk te verzorgen zijn. Naast hun kracht en levensduur hebben deze planten ook een interessante uitstraling die door hun lineaire vormen esthetisch zeer goed werkt in interieurs met een modernere designbenadering.

Verticale kruidentuin

kruiden

Er zijn talloze leuke en creatieve manieren om planten in de verschillende kamers van je huis te verwerken. De beste manieren om de esthetische schoonheid van het groen en/of de bloemen te combineren met de functionaliteit van de plant, zodat de plant niet alleen kan bijdragen aan het uiterlijk van de ruimte, maar ook van enig nut kan zijn, zoals lavendelplanten in huis of kantoor stress verjagen, zijn ideaal. Een ander geweldig idee is om een ​​verticale kruidentuin in de keuken te hebben. Met behulp van kleine plantenbakken is het mogelijk om een ​​verscheidenheid aan heerlijke, verse kruiden in je keuken te bewaren die niet alleen de ruimte mooier maken, maar ook een nieuw vleugje frisheid aan je kookkunsten toevoegen. Nog beter, het is een koud kunstje om op te zetten. Gebruik voor een bakstenen muur, zoals op de foto hierboven, slechts een paar kleine plantenbakken en wat houtschroeven om een ​​prachtig effect te creëren. Door individuele plantenbakken te gebruiken in plaats van een reeks planken, kan je een eenvoudig maar interessant patroon maken waarmee je jouw planten niet alleen als kookhulpmiddel kunt gebruiken, maar ook als wanddecoratie.

Fake It!

yellow rose in white ceramic vase

Nu, eindelijk, als je gewoon niet de passie, het geduld of het geluk hebt om succesvol te zijn met planten van welke aard dan ook, maar je toch het gevoel wilt hebben dat er een vleugje natuur in je kamer verborgen zit, zijn er altijd manieren om hulde te brengen aan het geweldige, groene buitenleven zonder er ook maar iets van in huis te hebben. Als je merkt dat je vingers gewoon weigeren groen te worden, om de planten in je huis levend en wel te houden, is een beetje creativiteit in het decoreren voldoende om het gevoel van planten te krijgen zonder gedoe en liefdesverdriet.

Wanneer je het gevoel van planten in je huis probeert op te roepen, kijk dan naar je accessoires, groot en klein. Alles, van het meenemen van een grootschalige muurschildering met een plantenmotief tot het vinden van kussens met je favoriete bloemen, of zelfs het schilderen van een bloemenscène op je plafond, zal je het gevoel geven dat je planten in de buurt hebt. Je kunt zelfs kunstwerken met botanische afbeeldingen inlijsten, of gewoon je ruimte een levensstijl geven met de nadruk op bloemenelementen. Voor de voordelen van aromatherapie is er een verscheidenheid aan geurkaarsen, oliën en diffusors die je ruimte vullen met nuttige geuren, net zoals een verscheidenheid aan planten dat zal doen. Het is waarschijnlijk dat geen van deze opties zo effectief is als het hebben van het echte werk, maar als dat geen optie is, is een geweldige kaars misschien wel de juiste keuze.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *