Wanneer je veel planten hebt en regelmatig op vakantie gaat, kan het lastig zijn om je planten in leven te houden. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe lang je weggaat, maar mocht dit maar een weekje zijn, dan kan je met de juiste tips je planten goed in leven houden tijdens de vakantie.

1. Maak ze een stuk lichter

vloer-plant

Snoei voor het vertrek alle dode, stervende of lelijke bladeren weg en verwijder ook alle knoppen of bloemen, die meestal vaker water nodig hebben om hun conditie te behouden.

2. Geef goed water

Als je een week of minder weg bent, zou het voldoende moeten zijn om je planten voor vertrek goed in de grond te laten weken. Hoewel je je planten niet regelmatig te veel water moet geven, is dit een uitzondering op de regel. Laat overtollig water weglopen, zodat je potplant niet in een schotel met water staat, wat ongedierte kan aantrekken of tot wortelrot kan leiden. Je kan hiervoor ook het beste plantenbakken voor binnen aanschaffen.

3. Laat je kamer lekker doortochten

Heb je een plafondventilator? Als dat zo is, laat die dan op de laagste snelheid staan. Dit zal helpen om muffe lucht te laten circuleren. 

4. Verminder de waterbehoefte

planten-gouden-potten

Verpot de plant en meng waterkristallen door de aarde. Week de waterkristallen in water om ze uit te laten zetten voordat je ze aan de grond worden toegevoegd, anders kunnen ze de grond over de rand van de planten duwen. Waterkristallen zorgen ervoor dat de grond tot wel twee keer zo lang vochtig blijft. Ze zijn verkrijgbaar bij elke grote bouwmarkt of tuincentrum.

5. Help met de luchtvochtigheid

Transporteer je planten die van luchtvochtigheid houden, zoals varens en luchtplanten, naar je badkamer (mits er een raam is dat wat natuurlijk licht binnenlaat) of een andere kleine kamer en groepeer ze bij elkaar. Hoe kleiner de ruimte, hoe gemakkelijker het voor je planten is om water en vocht vast te houden. Een bad of douche met het gordijn of de deur dicht is perfect.

6. Verminder licht

Zet je planten uit de buurt van de ramen, zodat ze minder snel fotosynthetiseren en dus minder vocht nodig hebben. We raden niet aan om ze naar een donkere hoek te verplaatsen, maar door ze een paar meter van een raam af te plaatsen, kan hun lichtinname aanzienlijk verminderen. Als je terugkomt, breng je ze terug naar hun gebruikelijke plek.

7. Vraag een vriend

planten-woonkamer

Als je voor een langere periode weg bent en een vriend hebt die je kamerplanten water wil geven, maak dan gebruik van het aanbod. Geef je vriend of vriendin duidelijke instructies voor het verzorgen van de planten, of loop met ze een week of twee van tevoren door je waterschema.

8. Geef ze geen voer

Als je af en toe kunstmest op je kamerplanten gebruikt, stop hier dan in de weken voor je vertrek mee en wacht tot je terugkeert. Meststof verhoogt de groeisnelheid van planten en je wilt dat je planten zo langzaam mogelijk groeien terwijl je weg bent, omdat dit hen helpt energie en water te besparen.

9. Maak een plantenhuis

Een andere truc voor kleine, vochtige planten is om er een minikas voor te bouwen. Je moet ze eerst water geven, zodat hun grond vochtig is. Begin met een grote doorzichtige plastic zak en knip deze uit zodat hij plat ligt. Plaats bamboestokken in de buitenrand van de wortelkluiten van je planten, zodat het plastic niet op de bladeren Plaats je planten bovenop het plastic en zoek de hoeken van het plastic. Trek het plastic voorzichtig over je planten en zorg ervoor dat je ze niet omtrekt. Blaas lucht in het plastic totdat hij helemaal rechtop staat en is opgeblazen. Je hebt zo in feite een mini-ecosysteem gecreëerd. Omdat je planten water hebben gekregen, zal het verdampte vocht aan de bovenkant van het plastic blijven hangen en vervolgens “regenen” op de planten. Dit is ook een goede truc voor degenen die in appartementen wonen waar ze de warmte niet onder controle hebben; het plastic helpt ook om de warmte vast te houden.

10Zet alle hydrofiele, tropische bladplanten bij elkaar

Dit helpt om vocht en warmte vast te houden. Voor kleine, waterliefhebbende planten kun je ze in het bad of de gootsteen houden, zittend in een paar centimeter water. Als ze beginnen uit te drogen, zal de grond water van onderaf naar de wortels afvoeren.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *