Bij het kiezen van de bestemming voor je volgende vakantie is een reis naar Zimbabwe misschien niet het eerste waar je aan denkt. Het is geen land dat West-Europeanen goed kennen, maar als Afrikaanse vakantiebestemming is het echt een verborgen juweeltje. Hier zijn onze top 10 redenen om een rondreis Zimbabwe te maken.

1. De unieke landschappen van Zimbabwe

national park zimbabwe

Het hele land zit vol met landschappen die zonder twijfel tot de indrukwekkendste ter wereld behoren. Vele zijn geclassificeerd als UNESCO Werelderfgoed; en op de eerste plaats staan de mythische Victoria watervallen en de machtige Zambezi rivier die hen omringt.

Enkele van de meest indrukwekkende plaatsen zijn de vele nationale parken en reservaten die verspreid liggen over Zimbabwe. Dit zijn de natuurlijke heiligdommen van het land waar zowel bezoekers als de lokale bevolking zich kunnen onderdompelen in de ongerepte natuur van de bush.

Naast de weergaloze Victoria Watervallen vind je in het land opvallende Kopjes, rotsen van graniet die op elkaar zijn gebalanceerd en vrij in de woestijn staan. Deze wonderen onderstrepen de originaliteit van de landschappen in Matobo National Park, midden in de savanne.

In het noorden is Lake Kariba een rustig tafereel dat reizigers zal verrukken na een dag trekking naar hun volgende bestemming.

In het oosten, vlakbij de grens met Mozambique, bieden de Bvumba Mountains op de hoogten van Mutaré reizigers uitzicht op de schijnbaar oneindige savannevlakte in de verte, terwijl ze genieten van de frisse berglucht. Een gewoonweg adembenemend tafereel dat je niet mag missen tijdens een reis naar dit land.

2. Safari in Zimbabwe

zimbabwe olifanten

Reizen naar zuidelijk Afrika is een reis die synoniem staat aan safari. Toch hebben alleen landen in zuidelijk en oostelijk Afrika het geluk nationale parken te hebben die rijk zijn aan de meest herkenbare kenmerken van de dierenwereld op het continent. Zimbabwe is daar één van.

De nationale parken in elk van deze landen gaan hand in hand met het ontdekken van wilde dieren en in het grootste natuurreservaat van Zimbabwe, Hwange National Park, vind je een rijke verzameling flora en fauna en een kans om de bejubelde ‘Big Five’ wilde dieren te spotten.

Onder de 107 verschillende zoogdiersoorten in het park bevinden zich alle beschermde diersoorten van het land. Het park staat bekend als een toevluchtsoord voor leeuwen, buffels en olifanten, maar het is vooral beroemd om zijn populatie witte neushoorns. Deze dieren maken deel uit van een ernstig bedreigde diersoort die op het punt van uitsterven staat, maar Hwange is een van de weinige plaatsen waar je deze ongelooflijke diersoort kunt zien.

Naast de opwindende kans om een bedreigd dier in een beschermd gebied te zien, is Hwange ook een geweldige plek om een aantal van de andere meest gewilde dierwaarnemingen te doen. Hier vind je een overvloed aan olifanten en nijlpaarden, die goed gedijen in het gebied.

In het park leven ook zeldzame wilde honden, hyena’s, leeuwen, luipaarden, cheeta’s, giraffen en antilopen naast vele andere dieren. Bovendien zijn er meer dan 400 verschillende vogelsoorten te zien!

Een safari in Zimbabwe is er een om niet af te slaan, maar is ook de perfecte aanvulling op een paar dagen vakantie in Victoria Falls.

3. Geweldige verblijfplaatsen in Zimbabwe

zimbabwe hotel

Hoewel safariparken en natuurwonderen de grootste trekpleisters zijn voor een vakantie in Zimbabwe, hoort bij een bezoek altijd een goede plek om te verblijven. Over het hele Zimbabwaanse grondgebied zijn er tal van prachtige plekken om te verblijven – alles van jeugdherbergen in de steden en campings op het platteland tot luxe lodges in beschermde natuurparken en hotels die perfect zijn voor een paar dagen in de stad.

De populairste wildlodges van Zimbabwe liggen in het noorden van het land – in het Hwange National Park of bij het kleinere Zambezi National Park in de buurt van de Victoria Watervallen. Deze plaatsen bieden geweldige wildervaringen en zijn ook enkele van de meest comfortabele toevluchtsoorden waar gasten kunnen genieten van een goede rust na een dag op de paden.

Bij de Victoria watervallen zelf vind je nog veel meer mooie lodges en hotels die elegantie en charme bieden en de perfecte uitvalsbasis zijn om het gebied te bezoeken.

4. Zimbabwe is een ideale locatie voor wilde dieren

Het is inderdaad de moeite waard om even stil te staan bij de geografie van Zimbabwe. Want als dit land niet op de radar staat van veel reizigers als hotspot voor safari’s en natuur, dan zijn de buurlanden dat zeker wel. Begrensd door Zuid-Afrika in het zuiden en Botswana in het westen, is dit zeker een deel van de wereld met natuur- en wildlife wonderen van wereldklasse.

Ondanks het feit dat het een door land omsloten land is dat geen toegang heeft tot de zee, profiteert het van de aanwezigheid van vele spectaculaire waterpunten, waaronder Lake Kariba en de Zambezi rivier.

5. Authentieke safari’s in Zimbabwe

Zimbabwe staat niet bekend als een massaal populaire toeristische hotspot van een land, maar dit moet als positief worden gezien door iedereen die op zoek is naar een authentieke safarireis. Zimbabwe is een land van de bush, zoals ze zeggen, boordevol authenticiteit.

Het is vandaag de dag erg veilig en bezaaid met kleine plattelandsdorpjes genesteld in de dorre savanne. In tegenstelling tot sommige bestemmingen in het zuiden van het Afrikaanse continent worden bezoekers van een safari in Zimbabwe niet lastig gevallen door busladingen toeristen die van boord gaan en naar hun camera’s grijpen.

Het is een veel opwindender en meeslepender ervaring: zonder wachtrijen voor de wildparken leer je al snel dat dit op sommige plekken een persoonlijke en bijna euforische reis is.

6. Verbluffende nationale parken in Zimbabwe

Maar misschien nog wel adembenemender zijn de nationale parken in Zimbabwe, die toeristen de kans bieden om zich onder te dompelen in het hart van de wildste natuur die het land te bieden heeft.

Voor reizigers naar het Afrikaanse continent is dit geen bestemming om te vermijden, want ondanks het feit dat andere landen in de regio mooiere namen en bestemmingen hebben, zoals Kruger National Park in Zuid-Afrika (waarvan het noordelijkste puntje aan Zimbabwe grenst) of de Serengeti in Tanzania, herbergt ook Zimbabwe de ‘Big Five’ en is het perfect voor safari-verkenningen.

De parken Hwange, Matobo en Matusadona bieden enkele van de mooiste landschappen van het land en interessante wildbewoners, maar bezoekers moeten ook Lake Kariba bezoeken, een van de grootste kunstmatige meren ter wereld, dat sensationele uitzichten biedt – vooral bij zonsondergang.

7. Nationaal park Matobo

 

Als je zover hebt gelezen, heb je Matobo vast al horen noemen. In het zuidwesten van Zimbabwe ontdekken reizigers het Matobo nationaal park met een oppervlakte van meer dan 400.000 vierkante meter.

Het is een van de bekendste nationale parken van het land en werd meer dan 90 jaar geleden geopend, waarbij een belangrijk deel van het historische erfgoed van Zimbabwe werd samengebracht. Als zodanig is het niet alleen een fascinerende plek vanwege de natuur en de activiteiten – van wandelen tot varen en vissen – maar ook vanwege het culturele aanbod.

Naast het park liggen de Matopos Hills, erkend als UNESCO Werelderfgoed en een tegenhanger van de savanne, die de rijkdom van de landschappen van Zimbabwe onderstreept.

8. De verbazingwekkende waterwegen van Zimbabwe

victoria falls

De Victoriawatervallen zijn geclassificeerd als een natuurwonder en behoren zonder twijfel tot de meest indrukwekkende plekken ter wereld. Midden in weer een ander beschermd nationaal park verstoren ze de rustige stroming van de Zambezi rivier, die de natuurlijke grens vormt tussen Zimbabwe, Botswana, Namibië en Zambia.

Met hun hoogte, kracht en schoonheid behoren deze watervallen tot de meest spectaculaire bezienswaardigheden in de natuur. Met een hoogte van 108 meter en een breedte van 1,7 km zorgen ze voor een donderend geluid en een adembenemend gezicht.

Naast deze sterattractie vind je in het Victoria Falls National Park ook reusachtige baobabbomen, krokodillen die in de Zambezi rivier zwemmen, kolonies grijnzende bavianen en in de omgeving is het niet ongewoon om olifanten en buffels te zien wandelen. Het is een onvergetelijke ervaring die veel verder gaat dan de watervallen zelf.

Als je iets verder naar het oosten reist langs de Zambezi rivier, kom je bij een van de mysterieuze locaties van Afrika – Lake Kariba. Volgens de legende biedt Kariba onderdak aan de god van de Zambezi rivier, Nyami Nyami, en ziet het eruit als een slang of draak. Net als de Victoria watervallen vormt het meer een onderbreking van de Zambezi rivier en is het een gedeeld gebied tussen Zambia en Zimbabwe.

Ondanks het feit dat dit een kunstmatig meer is, wordt het begrensd door een ruige wilde kustlijn, waardoor het een must is om te zien tijdens een reis naar Zimbabwe.

9. Zimbabwe heeft minder mensenmassa’s

Zimbabwe staat nog niet volop in de belangstelling van de wereldwijde toeristenindustrie. Profiteer daar dus van! Maak nu je reis naar Zimbabwe, want door de groei van het toerisme in de buurlanden zullen steeds meer mensen de Zimbabwaanse grens oversteken om van de wonderen van het land te genieten.

Als het je droom is om beschouwd te worden als een ‘bezoeker’ in plaats van een ’toerist’, zorg er dan voor dat je de ongelooflijke historische en natuurlijke plekken ontdekt die hierboven beschreven staan en onze top 10 redenen om Zimbabwe te bezoeken. Zowel qua landschap als qua wilde dieren biedt Zimbabwe een schat aan ontdekkingen.

Een vakantie naar Zimbabwe zal een onvergetelijke ervaring zijn, waarbij natuur, avontuur en historische ontdekkingen worden gecombineerd tot groot genoegen van iedereen die het land bezoekt.

10. Afrikaanse geschiedenis in Zimbabwe

brown and white house

Vandaag de dag is er weinig bekend over de rijken die bestonden voor de komst van kolonisten in Afrika. De ommuurde stad Great Zimbabwe – aangewezen als Nationaal Monument – is een unieke getuigenis van de geschiedenis van de regio.

Het is nog steeds goed bewaard gebleven en bevat een schat aan informatie over deze oude nederzetting, van het ontstaan in de derde eeuw tot de gouden eeuw in de 13e tot de 15e eeuw. Zimbabwe heeft een bijzonder rijk cultureel erfgoed, waarin voorouderlijke beschaving wordt vermengd met de tradities van hedendaagse etnische groepen, terwijl de meer recente herinnering aan de kolonisatie en de daaropvolgende onafhankelijkheidsstrijd niet uit het oog wordt verloren.

Elders in het land ligt de ruïnestad Khami, een andere oude stad die in een vergelijkbare tijd is ontstaan. Er wordt gezegd dat Khami is ontstaan ten tijde van het verval van Groot Zimbabwe.

Het Great Zimbabwe National Monument en de ruïnes van Khami zijn emblemen van de geschiedenis van het land en liggen respectievelijk in het zuidoosten en zuidwesten. Beide dragen de herinnering aan een verdwenen beschaving en beide staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO – ze zijn een must voor elke reis naar Zimbabwe en voor iedereen die geïnteresseerd is in ongelooflijke, verloren geschiedenis.

In het moderne Zimbabwe zijn er echter ook fascinerende steden die staan te popelen om hun geheimen prijs te geven. Bulawayo – slechts 22 km ten oosten van Khami – is een schat die getuigt van het koloniale verleden van Zimbabwe, terwijl de hoofdstad Harare ongetwijfeld een van de aantrekkelijkste Afrikaanse hoofdsteden is dankzij de grote, met bloeiende bomen omzoomde steegjes.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *