Na jaren inzet en keihard werken, studeer je binnenkort af. Maak jij je zorgen over het vinden van een baan? Mensen die nu werkloos raken en studenten die de komende jaren afstuderen, ondervinden naar verwachting nog jarenlang nadeel van de huidige uitdagingen in Nederland en de effecten van de coronacrisis op de wereldeconomie.

Wanhoop echter niet! Hier vind je de beste tips om je te helpen bij het zoeken naar een baan, zoals financial jobs bijvoorbeeld.

1. Beperk jezelf niet tot online sollicitaties tijdens je zoektocht naar een baan

laptop-man

Wil je dat die zoektocht naar een baan lang duurt? Blijf dan uitsluitend vertrouwen op het indienen van online sollicitatieformulieren. Wil je je zoektocht naar een baan versnellen? Stop dan niet als je eenmaal online voor die functie hebt gesolliciteerd. Begin met het vinden van mensen, die bij dat bedrijf werken. Plan informatieve interviews met potentiële collega’s. Benader een interne recruiter en stel een paar vragen. Zorg dat je opvalt bij de mensen, die van invloed kunnen zijn op het krijgen van een sollicitatiegesprek.

2. Doe minstens één taak per dag

Het is gemakkelijk om na je afstuderen achterover te leunen en te hopen dat er een baan naar je toe komt. Maar tenzij je ouders een eigen bedrijf hebben, werkt die tactiek zelden. Wees proactief! Gebruik de tips op deze website om een lijst met doelen voor het zoeken naar werk op te stellen. Neem een agenda en schrijf één taak op voor elke dag van de werkweek. Neem de tijd op om je cv te verfijnen, sollicitatiebrieven te schrijven, professionele vergaderingen bij te wonen, mensen te ontmoeten en met werkgevers contact op te nemen.

3. Als je niet op LinkedIn zit, besta je eigenlijk niet

Aangezien meer dan 90% van de recruiters LinkedIn als hun primaire zoektool gebruikt, is dit geen understatement. Als je een professional bent, moet je niet alleen op LinkedIn te vinden zijn, je moet het ook ten volle benutten. Geloof me niet? Bekijk het dan eens zo: als morgenochtend een recruiter inlogt op LinkedIn en op zoek is naar iemand in jouw regio, met de expertise die jij in huis hebt en je bent er niet? Raad eens wie ze dan gaan zoeken en contact mee opnemen? Ja, de naam van die persoon is ‘jij niet’.

4. Trek eropuit

laptop-bed-hotel

Als je achter je computer zit en alleen maar aanklikt, krijg je in deze economie geen baan. Kom achter je bureau vandaan en maak persoonlijk contact met werkgevers. Profiteer van alle beschikbare kansen zoals banenbeurzen, campusinterviews en andere netwerkevenementen. Een cv kan niet je hele verhaal aan een werkgever vertellen, dus een persoonlijke ontmoeting (hoe kort ook) geeft je de mogelijkheid om details over je vaardigheden en ervaring te geven. Laat zien dat je een professional bent (in houding, uiterlijk en gedrag) en laat je persoonlijkheid stralen. Werkgevers vertellen ons dat persoonlijke situaties hen helpen om te bevestigen of een kandidaat goed bij de baan en de organisatie past.

5. Wees volhardend

Borden met “Personeel Gezocht” zijn misschien zeldzaam, maar er zijn banen voor studenten te vinden. Wees volhardend, neem contact op met werkgevers die je interesseren en wees professioneel. Tijdens deze economische crisis moet je mogelijk solliciteren naar een grotere verscheidenheid aan banen, waaronder banen waarvoor je je misschien onder- of overgekwalificeerd voelt. Hoe vaker je solliciteert, hoe groter je kansen op sollicitatiegesprekken zijn en uiteindelijk op een baan. Het belangrijkste is om een voet tussen de deur te krijgen, je vaardigheden en je netwerk op te bouwen en klaar te zijn voor de economische opleving.

6. Controleer bestandsnamen

Geef jouw cv-bestand de juiste naam. Wat je ook doet, vermijd de naam van een ander bedrijf in de bestandsnaam. Vermijd ook het hebben van ‘versie 10’ in de bestandsnaam. Iets simpels zoals: ‘Ilse Bosch CV’ werkt uitstekend.

7. Zoek naar ‘verborgen’ banen

De meeste banen zijn al vervuld voordat ze publiekelijk worden aangekondigd. Jouw uitdaging is om erachter te komen, waar die banen zich bevinden. Gebruik je netwerk om te informeren naar banen en om leads te krijgen. Richt je dan op een organisatie en een afdeling waar je graag zou willen werken. Onderzoek het via publicaties en mensen, die met de organisatie verbonden zijn zoals leveranciers, klanten en werknemers. Identificeer de persoon (meestal een manager) die voor de afdeling wervingsbeslissingen neemt. Laat je voorstellen of neem via de e-mail, de telefoon of een gepersonaliseerde brief contact op. Informeer naar huidige of toekomstige mogelijkheden. Als je iets te weten komt over een functie, vraag dan hoe je er formeel op kunt solliciteren. Stuur naast de formele sollicitatie een bedankbriefje naar de manager en voeg je cv toe. Volg elke aanvraag op met een telefoontje naar de ontvanger om er zeker van te zijn dat jouw sollicitatiebrief is ontvangen.

8. Overweeg een stage

kantoor-lampen

Praat met je academische afdeling of de stagecoördinator van de campus. Vraag naar stages, die nog open staan door te praten met faculteitsleden en anderen, die stages op jouw campus coördineren. Neem contact op met een recruiter om te bepalen of de organisatie een net afgestudeerde voor de functie zou overwegen. Een stage biedt misschien geen voordelen, maar je hebt wel de mogelijkheid om ervaring op te doen, te netwerken en een voet tussen de deur te krijgen, terwijl de werkgever een goede werknemer tegen minder kosten dan een fulltime werknemer krijgt.

9. Doe vrijwilligerswerk

Zelfs als je niet fulltime werkt, kun je door vrijwilligerswerk je vaardigheden blijven aanscherpen en ervaring opdoen. Als je actief bezig bent met gemeenschaps- of vrijwilligerswerk, ga zo door! Als je dat niet bent, is dit het moment om mee te doen. Naast het bijdragen van je tijd en talenten aan een goed doel, ontmoet je ook mensen die een goede bron van informatie over werk kunnen zijn. De meeste non-profitorganisaties hebben een raad van bestuur en vrijwilligers, die bekwaam en succesvol in hun eigen carrière zijn. Maak gebruik van dit netwerk van individuen om advies te krijgen bij het zoeken naar een baan en om mogelijke kansen te identificeren.

10. Overweeg tijdelijk werk

De rol van een uitzendbureau is om werkgevers te helpen bij het succesvol invullen van vacatures Renego door de beste kandidaten te beoordelen en in te dienen. Daarnaast treedt het uitzendbureau op als belangenbehartiger voor de kandidaten met wie zij werken. Een recruiter van een bureau werkt met je samen om je cv te beoordelen en te bekijken hoe professioneel en verkoopbaar je bent. Ze helpen het niveau van je interviewvaardigheden te bepalen en ze helpen je om jezelf goed te leren presenteren tijdens een sollicitatiegesprek. Je hoeft voor deze service geen vergoeding te betalen. Werk alleen met uitzendbureaus die een vergoeding aan werkgevers vragen en niet aan sollicitanten. Vraag andere personen om gerenommeerde uitzendbureaus aan te bevelen, die samenwerken met werkgevers in je interessegebied. Ontmoet een vertegenwoordiger om vragen te stellen, die je zullen helpen bepalen of het bureau de kwaliteitsdiensten kan leveren die jij nodig hebt.

11. Breid je zoekopdracht geografisch uit

kantoor-bedrijf

Het kan eng zijn om naar een andere locatie te moeten verhuizen. Maar hoe meer je echter bereid bent om je zoekopdracht geografisch uit te breiden, hoe groter je kansen in het vakgebied worden. Sommige delen van het land zijn minder hard getroffen dan andere. Abonneer je op de zondageditie van een stadskrant of zoek de online versie om meer te weten te komen over de geadverteerde banen, huisvestingskosten en andere informatie, die je zal helpen om de lokale arbeidsmarkt te bepalen. Ga naar de website van de Kamer van Koophandel om bekend te raken met bedrijven en andere organisaties in de omgeving, die mogelijk personeel aannemen. Neem contact op met makelaars voor informatie over en hulp bij het vinden van een nieuwe plek om te wonen.

12. Overweeg recessiebestendige industrieën

Terwijl sommige bedrijfstakken in de particuliere sector de broekriem aanhalen, blijven andere stabiel. Sectoren zoals de gezondheidszorg, de overheid, het onderwijs en de informatietechnologie blijven goede vooruitzichten bieden. Onderzoek deze sectoren om te bepalen in welke functies jij je vaardigheden en ervaringen kunt inzetten.

13. Log in

Netwerksites zijn een waardevol hulpmiddel geworden om meer te weten te komen over vacatures. Professionele of zakelijke netwerksites, zoals bijvoorbeeld LinkedIn of MyWorkster, kunnen geweldige manieren zijn om alumni te ‘ontmoeten’, contact te leggen met mensen in je beroep en meer te weten te komen over trends en kansen in het veld. Bovendien kunnen social netwerksites zoals Facebook of MySpace toegang bieden tot informatie over organisaties die personeel aannemen aangezien meer werkgevers hun eigen accounts op deze pagina’s aanmaken om kandidaten te werven. Je kunt grote aantallen mensen ontmoeten en in contact blijven, terwijl jij zelf bepaalt hoe betrokken je wilt zijn. Dit kan alleen maar naar de discussies luisteren zijn tot posten op de gesprekken. Maar let op. Plaats nooit je burgerservicenummer, huisadres of telefoonnummers van jou of van je referenties. Maak een Gmail– of Hotmail-account aan met een professioneel e-mailadres en gebruik die op de site.

14. Werk je profiel bij

Jouw online imago is net zo belangrijk als je face-to-face imago. Wanneer je mensen uitnodigt in je MySpace- of Facebook-netwerk, maak je een koppeling met hun netwerken en de mensen die ze in hun netwerk hebben. Je weet nooit welke werkgevers de sites controleren op informatie over jou als potentiële kandidaat, dus professionaliteit is hier van cruciaal belang. Bovendien moet je selectief zijn over de mensen die je uitnodigt in je netwerk omdat wat ze over je zeggen van invloed kan zijn op het al dan niet krijgen van een baan.

15. Gebruik je beste manieren om naar een baan te zoeken

kantoor-uitzicht-werknemers

Met een beetje waardering kom je een heel eind. Stuur bedankbriefjes naar personen die op welke manier dan ook helpen bij het zoeken naar een baan. Ook bedankbriefjes die na een sollicitatiegesprek worden verzonden, zijn belangrijk. Denk je dat dat niet belangrijk is? Hier is een praktijkvoorbeeld: een van onze collega’s meldde dat een werkgever het moeilijk vond om te kiezen tussen twee goed gekwalificeerde kandidaten. Wie kreeg de baan? De kandidaat die na het sollicitatiegesprek een bedankbriefje had geschreven, kreeg de functie aangeboden.

16. Verdeel en heers

Vorm met twee of drie vrienden een groep voor het zoeken naar een baan, om elkaar emotionele steun te bieden, sollicitatiegesprekken te oefenen, informatie te delen over evenementen waar werkgevers personeel aannemen en om vacatures uit te wisselen. Werk samen om een netwerk van alumni en professionele contacten op te bouwen voor informatieve interviews of netwerken. Vraag groepsleden, die gesprekken hebben gehad, om informatie te delen over hun ervaringen met het zoeken naar werk. Als je denkt dat je gaat strijden om banen, vorm dan een groep met vrienden die andere carrièredoelen hebben dan jij.

17. Houd een verslag bij

Aangezien het zoeken naar een baan weken of zelfs maanden kan duren, is het handig om een dossier bij te houden. Houd de contactgegevens bij van personen in je netwerk en potentiële werkgevers. Vermeld deadlines, ondernomen acties en resultaten. Bewaar daarnaast kopieën van functiebeschrijvingen, ingediende sollicitaties en verzonden correspondentie. Gebruik een notitieboekje, een database en/of een agenda zodat je zoektocht naar een baan georganiseerd en efficiënt is. Bekijk de informatie dagelijks om te bepalen of er stappen moeten worden genomen en om te bekijken hoeveel je hebt bereikt.

18. Verstop je niet achter een opleiding

Wanneer de economie stagneert, besluiten sommige afgestudeerden om hun opleiding voort te zetten omdat ze denken dat het toevoegen van een nieuwe graad wat tijd zal winnen en ze in de toekomst beter inzetbaar zal maken. Er zijn echter enkele zaken die je moet overwegen voordat je veel tijd en kosten aan je masters opleiding besteedt. Zorg ervoor dat je interessegebied voor je carrière vereist dat je een geavanceerde graad of meer specialisatie in een studiegebied hebt. Als je nog niet zeker weet wat je wilt gaan doen, maak dan een afspraak met een loopbaanadviseur in plaats van nog meer schulden voor een extra diploma op te bouwen.

19. Praat met faculteitsleden en alumni

vergadering-mannen-meeting-gesprek

Neem de tijd om met faculteitsleden te praten en hen te herinneren aan jouw loopbaan interessegebieden. Ze weten vaak waar de alumni van de academische afdeling werken of kunnen informatie delen over werkgevers, die openingen hebben. Word daarnaast betrokken bij je alumnivereniging, een grote groep mensen die één gemeenschappelijk element deelt: je universiteit. Neem deel aan vergaderingen en andere netwerkevenementen om andere afgestudeerden te kunnen ontmoeten.

20. Wees geduldig, maar heb wel een plan

In een goede economie kan het zoeken naar een baan op instapniveau drie tot zes maanden duren. In een slechte economie duurt het vaak langer. Er zijn mogelijk minder banen beschikbaar en zelfs als ze banen hebben, kunnen werkgevers vanwege hun budgettaire zorgen voorzichtig zijn met het invullen ervan. Daarnaast kan het wervingsproces lang duren omdat er zoveel stappen bij komen kijken (het sollicitatieproces… het eerste gesprek… meerdere vervolggesprekken… een achtergrond- of een referentiecheck… het aanbod… de acceptatie). Begin tijdens je laatste jaar al vroeg om je cv te schrijven, ondersteunend sollicitatiemateriaal te verzamelen, sollicitatiegesprekken te oefenen, banen te verkennen en begin drie tot vier maanden voor je afstuderen met solliciteren.

21. Identificeer je unieke kwalificaties

Verplaats je in de schoenen van de werkgever. Hij of zij heeft een functie te vervullen en is op zoek naar bepaalde vaardigheden en/of ervaring. Neem de tijd om de functie en de organisatie te onderzoeken, te bepalen wat jou van andere kandidaten onderscheidt en die informatie op je cv op te nemen. Zorg ervoor dat de werkgever kan zien hoe je vaardigheden overeenkomen met de functie-eisen. Als een werkgever snel je cv kan scannen en kan bepalen of je geschikt bent voor de functie, heeft het document zijn werk gedaan.

22. Netwerk, netwerk, netwerk

Aangezien er voor veel banen nooit wordt geadverteerd, is netwerken één van de beste manieren om werk te vinden. Het opbouwen van een netwerk betekent natuurlijk dat je met mensen moet praten. Begin met familieleden, vrienden, buren, collega’s en professoren totdat je je meer op je gemak begint te voelen. Woon dan professionele organisatiebijeenkomsten in jouw vakgebied bij en doe mee zodat je je netwerk kunt uitbreiden. Deel je carrière-interesses, geografische voorkeuren en andere relevante informatie. Vraag “Wie ken je die mij meer kan vertellen over het vinden van een baan in [vermeld je interessegebied]?” Uiteindelijk leidt het ene contact tot het andere, totdat je een succesvolle verwijzing krijgt. Je weet namelijk nooit waar je volgende vacature vandaan komt.

23. Trap niet in de val

werken-kantoor

Voeg altijd je cv en je sollicitatiebrief toe, zelfs als de werkgever hier niet om vraagt. Veel werkgevers gebruiken dit als een screeningstechniek. Schrijf bij het solliciteren op zijn minst een korte persoonlijke brief aan de werkgever.

24. Stuur bedankbriefjes

Schrijf oprechte bedankbriefjes aan de mensen, die je tijdens het proces hebben geholpen. Neem de tijd om een doordachte brief op mooi briefpapier te schrijven. Zorg ervoor dat je deze snel verstuurt nadat je zoektocht naar een baan is voltooid.

25. Ontwikkel jouw persoonlijke merk

Bouw je eigen merk op door je social media-accounts up-to-date te houden, je cv bij te werken en openbaar gedeelde content, die er onprofessioneel uit zou kunnen zien, te verwijderen. Gebruik op al deze media hetzelfde lettertype en lay-out op om mensen te helpen jou te onthouden.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *