Er zijn duizenden tips om snel zwanger te worden, maar wij hebben alleen de tips voor je op een rijtje gezet die goed werken. Hoewel er geen garantie is, kunnen deze tips erg veel helpen. Probeer ze eens en kijk wat er gebeurt.

1. Laat je eerst controleren

Een goede algemene gezondheid is een belangrijk onderdeel van zwanger worden. Laat je controleren door je huisarts om er zeker van te zijn dat je geen onderliggende medische problemen hebt die in de weg kunnen staan.

2. Probeer ovulatietesten

Een ovulatietest werkt door het detecteren van een piek in een hormoon, die zich 24-36 uur voor de ovulatie voordoet. Je kunt ook aan de hand van andere factoren vaststellen wanneer je ovuleert, zoals veranderingen in je baarmoederhalsslijm en je basale lichaamstemperatuur. Als je echter een onregelmatige cyclus hebt, heb je meer baat bij ovulatietesten, omdat de eisprong moeilijker te voorspellen kan zijn.

3. Minder cafeïne

kopje-koffie-schuim

Het onderzoek is verdeeld over de vraag of cafeïne je vruchtbaarheid kan schaden, maar de meeste experts zijn het erover eens dat een matige hoeveelheid cafeïne veilig is. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat meer dan 500 milligram cafeïne per dag – dat is ongeveer vijf koppen koffie – een negatief effect heeft op de vruchtbaarheid, maar dat is voor de meeste mensen een dag met veel koffie. In de meeste theesoorten zit veel minder cafeïne dan in één kopje koffie, dus schakel over op thee of beperk jezelf tot een kopje koffie per dag om het zekere voor het onzekere te nemen. Houd er ook rekening mee dat cafeïne kan zitten in dingen die je misschien niet verwacht, zoals chocolade en supplementen, dus lees je etiketten goed.

4. Sport minstens 30 minuten per dag, vijf dagen per week

Lichaamsbeweging kan je stemming verbeteren, je huid en spierspanning verbeteren, je hartgezondheid versterken en je kansen om zwanger te worden vergroten. Probeer 30 minuten per dag te bewegen, vijf keer per week (dat is tweeënhalf uur per week). Als je geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan, kan het al een verschil maken als je gewoon gaat lopen in plaats van autorijden of het openbaar vervoer nemen. Houd er rekening mee dat extreem sporten een negatief effect kan hebben op de vruchtbaarheid, dus als je lichaamsvet erg laag is of als je meer dan zeven uur per week hard traint, moet je met je zorgverlener overleggen om het wat rustiger aan te doen.

5. Zorg dat je van tevoren een gezond gewicht hebt

Zowel aanzienlijk overgewicht als ondergewicht kan je vruchtbaarheid schaden, dus probeer een gezond gewicht te bereiken voordat je begint met proberen zwanger te worden. Body Mass Index (BMI) kan een handig hulpmiddel zijn om je te laten zien wat een gezond gewicht zou kunnen zijn voor jouw lengte, maar het wordt minder nauwkeurig als je rekening houdt met zaken als spiermassa of bijzonder lange of korte mensen, dus het is niet perfect. Of je nu aankomt of afvalt om je doel te bereiken, streef naar een haalbare 1-2 pond per week. Meer dan dat kan je metabolisme negatief beïnvloeden.

6. Houd je cyclus bij

Het zal je helpen om je lichaam beter te begrijpen, trends op te merken, de dag waarop je ovuleert te voorspellen en de geslachtsgemeenschap correct te timen met de ovulatie.

7. Stop met roken

mothers day smoking GIF

Sigaretten en conceptie gaan niet samen. Roken kan de eisprong en hormoonspiegels beïnvloeden en zelfs je eicellen minder ontvankelijk maken voor sperma. Stoppen is moeilijk, maar het is nu tijd om het te doen: het kan je kansen om zwanger te worden verkleinen en het risico op miskramen en geboorteafwijkingen voor je baby vergroten.

8. Stop je hormonale anticonceptie minstens een maand voordat je het gaat proberen

Voor sommige vrouwen duurt het een paar weken – of zelfs maanden – voordat je lichaam weer een natuurlijke menstruatiecyclus heeft nadat je bent gestopt met hormonale anticonceptie, zoals de pil. Geef jezelf genoeg tijd om je aan te passen.

9. Neem een prenatale vitamine

Elke dag een prenatale vitamine nemen is een van de makkelijkste dingen die je kunt doen om de conceptie te ondersteunen. Het kan ook een gewone multivitamine zijn, zolang het maar belangrijke ingrediënten zoals foliumzuur bevat. Probeer er een te vinden die de volgende vitaminen en mineralen bevat:

 • Zink (helpt geboorteafwijkingen en een laag geboortegewicht te voorkomen): minstens 15 mg
 • Foliumzuur ook wel B9 genoemd (helpt hersen- en ruggenmergproblemen bij zich ontwikkelende baby’s voorkomen): minstens 400 microgram
 • IJzer (bestrijdt bloedarmoede): minstens 30 milligram
 • Calcium (helpt bij botgroei en -sterkte): minstens 300 milligram
 • Vitamine D (ondersteunt ook de botgroei): 400 internationale eenheden
 • Omega-3, ook bekend als DHA (helpt bij de hersenontwikkeling van baby’s): minstens 300 milligram
 • Vitamine C (ondersteunt je immuunsysteem): minstens 50 milligram
 • Andere voedingsstoffen waarvan gedacht wordt dat ze nuttig zijn in een vitamine als je zwanger probeert te worden zijn selenium, magnesium, biotine, riboflavine, thiamine, niacine en vitamine E.

Let op dat je geen vitamine met meer dan 770 milligram vitamine A moet nemen, omdat onderzoek heeft aangetoond dat te veel vitamine A kan leiden tot geboorteafwijkingen. Je kunt ook beter geen vitamine nemen zonder van tevoren te eten, omdat het zwaar kan zijn voor je maag en misselijkheid of overgeven kan veroorzaken.

10. Beperk alcohol tot één drankje per dag (of geen)

De meeste deskundigen zijn het erover eens dat een glas wijn of een biertje hier en daar prima is als je zwanger probeert te worden, maar meer dan dat kan je vruchtbaarheid schaden. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat slechts twee drankjes per dag je vruchtbaarheid met ongeveer 60% kan verminderen.

11. Heb seks op het juiste moment

koppel-man-vrouw-bed-zoenen

Dit lijkt misschien een voor de hand liggend punt, maar veel mensen denken dat ze op elk moment van de maand zwanger kunnen worden. Je kunt alleen zwanger worden tijdens de 5-6 dagen rondom de eisprong, het zogenaamde vruchtbare venster, dus zorg ervoor dat je in die periode seks hebt (zelfs meerdere keren per dag als je daar zin in hebt). Je hebt de beste kans om zwanger te worden als je seks hebt in de paar dagen voor de eisprong, omdat je er dan voor zorgt dat er sperma in je lichaam is op het moment dat je eicel vrijkomt.

12. Blijf gehydrateerd

Om het optimale baarmoederhalsvocht te produceren ter ondersteuning van de conceptie – het heldere, rekbare vocht dat sperma helpt om er doorheen te zwemmen – moet je gehydrateerd blijven. Probeer ten minste acht glazen water per dag te drinken. Als je het moeilijk vindt om genoeg water te drinken, probeer dan een grote waterfles bij je te houden. Als je allergiemedicijnen met decongestiva gebruikt, wees je er dan van bewust dat deze de slijmvliezen in je hele lichaam kunnen uitdrogen, wat ook een negatief effect heeft op je baarmoederhalsslijm.

Je kunt zien hoe gehydrateerd je bent door je urine te controleren. Als je om de twee tot vier uur plast en je urine is helder of heel lichtgeel, dan zit je goed. Als het geel is, moet je wat meer drinken. Als het oranje of donkeroranje is, ben je uitgedroogd en moet je meteen meer drinken.

13. Ga na de seks 15 minuten plat op je rug liggen

Je hebt deze tip waarschijnlijk al eerder gehoord en er zit een kern van waarheid in. Onderzoekers die in 2009 een onderzoek deden naar intra-uteriene inseminatie ontdekten dat vrouwen die na de procedure 15 minuten op hun rug gingen liggen 50 procent meer kans hadden om zwanger te worden.

14. Eet gezond

gezond-eten-salade

Er is niet één wondermiddel dat je moet eten om zwanger te worden. Het is belangrijker dat je een verscheidenheid aan groenten, fruit, complexe koolhydraten en magere eiwitten eet. Streef naar minstens 3 koppen groenten per dag en probeer bij elke maaltijd eiwitten te eten. Het eten van een verscheidenheid aan kleurrijke groenten en fruit zal je dieet doordrenken met antioxidanten en voedingsstoffen. En sla je groene bladgroenten niet over: ze zitten boordevol foliumzuur en ijzer die je nu meer dan ooit nodig hebt.

Dit is wat je wilt vermijden:

 • Geraffineerde koolhydraten zoals wit brood en suikerhoudende lekkernijen
 • Bewerkt vlees zoals hotdogs
 • Te veel koolhydraten in het algemeen (we hebben allemaal de neiging om meer te eten dan we echt nodig hebben)
 • Vis met veel kwik, zoals tonijn uit blik, bevroren zwaardvis, zeilvis en haai.

15. Niet ziek worden

Het is moeilijker om zwanger te worden als je lichaam onder stress staat van een ziekte. Vermijd rauw en onvoldoende gekookt voedsel, vooral vlees; was je handen regelmatig met zeep en heet water; beweeg regelmatig; neem je vitamines; en probeer minstens zeven uur slaap per nacht te krijgen.

16. Vertel je partner dat hij moet blijven masturberen

Regelmatig masturberen, zelfs elke dag, helpt bij de voortplanting doordat het voortplantingssysteem van de man blijft stromen en functioneren. Het reinigt ook ouder sperma en vervangt het door nieuwere cellen, die volgens onderzoek minder beschadigd zijn en een betere beweeglijkheid hebben. Vijf dagen of langer niet klaarkomen kan een negatieve invloed hebben op het aantal zaadcellen en de gezondheid van het sperma, dus houd het niet in!

17. Gebruik goede zwangerschapstesten

Het uitvoeren van een zwangerschapstest kan soms behoorlijk zenuwslopend zijn. De timing moet perfect zijn, en dan is er nog steeds de onzekerheid of het daadwerkelijk gelukt is. Als je wilt vaststellen of je zwanger bent, is het noodzakelijk om een zwangerschapstest te ondergaan.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *