Sta je te popelen om op dat glinsterende wateroppervlak te glijden en tegelijkertijd je spieren aan het werk te zetten? Stand up paddleboarden, oftewel suppen, is een avontuurlijke maar toegankelijke manier om zowel de natuur als een sportieve uitdaging te omarmen. Deze complete gids voor beginnende supboarders behandelt álles wat je moet weten voordat je je eerste peddelslag maakt. Hou je peddel in de aanslag, hier gaan we!

Jouw Sup board opblazen en Opbergen

Voor we het water op gaan, beginnen we op het droge. Lekker veilig aan wal start je met het opblazen van je supboard. Het lijkt misschien simpel, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Je wilt de optimale druk hebben: meestal tussen de 15 en 17 PSI druk. Een hogere PSI betekent een stijver en stabieler supboard. Maar let goed op dat je jouw sup niet maximaal opblaast. Op het moment dat je bijvoorbeeld na het suppen jouw supboard op de kant legt in de volle zon, dan zal de druk in jouw sup stijgen. Teveel druk in jouw opblaasbare sup kan ervoor zorgen dat je SUP krom trekt. Een handige tip: Laat een klein beetje lucht ontsnappen uit het ventiel. Zo weet je zeker dat jouw sup nooit meer dan de maximale druk zal hebben. Gebruik altijd een goedgekeurde pomp en volg de instructies dus nauwgezet op.

Na een geslaagde dag op het water, wil je jouw board natuurlijk ook veilig opbergen. Laat je Supboard leeg lopen door het ventiel in te drukken. Om alle lucht uit het supboard te halen gebruik je de pomp op de deflate stand. Zo kun je nadat alle lucht eruit is eenvoudig je supboard opvouwen en weer netjes opbergen in je supboard tas. Zit het weer niet mee en zit suppen er niet meer in tijdens de herfst of winterdagen.. Bewaar jouw sup dan een koele, droge ruimte . Zorg er ook voor dat je het vrij houdt van scherpe voorwerpen die het materiaal kunnen beschadigen.

Luchtig Onderwerp: De Juiste Druk

vrouw-zit-op-sup-board

Wat maakt de druk zo belangrijk? Te veel druk kan je board beschadigen, terwijl te weinig druk het moeilijker maakt om je evenwicht te bewaren. Als je board te zacht is, zal je meer weerstand ervaren en dus harder moeten werken om vooruit te komen. Kortom, de juiste druk in PSI vinden is cruciaal voor een plezierige sup-ervaring.

Op jouw Supboard klimmen: de techniek

Eerst moet je het board goed op het water leggen. Als je eenmaal stabiel op het board zit, gebruik dan je peddel om evenwicht te houden. Je kunt vervolgens naar een staande positie gaan. Een kleine tip: kijk naar de horizon, niet naar je voeten. Dit helpt je evenwicht te bewaren.

De perfecte sup peddel

De peddel is je voornaamste tool tijdens het suppen. Een instelbare peddel is vaak de beste keuze voor beginners. Je kunt de lengte aanpassen aan je lichaamslengte en de verschillende wateromstandigheden waarin je je bevindt. Een lichte peddel van hoogwaardige materialen zoals carbon of bamboe kan een groot verschil maken in je sup-ervaring.

Sup Board maten: Welke breedte en Lengte past bij jou

Bij suppen zijn er geen ‘one size fits all’-oplossingen. De breedte en lengte van je board beïnvloeden je stabiliteit en bewegingssnelheid. Voor beginners is een breder board tussen de 90 en 82 centimeter meestal de beste optie. Het biedt meer stabiliteit en maakt het leren veel gemakkelijker.

Jouw Sup locatie en wateromstandigheden

twee-mensen-suppen-natuur-zee

Je locatie is net zo cruciaal als je uitrusting. Zoek naar rustig water zoals meren of beschermde baaien. Vermijd drukke plekken met veel watersport recreanten als sloepjes en andere vaartuigen. Ook is het raadzaam om niet te starten in een gebied met sterke stromingen. Zodra je gewend bent, stabiliteit hebt en je goed kan manouvreren met jouw sup op het water wordt het tijd om de spannendere wateren te ontdekken.

Veiligheid voor Alles

Een zwemvest is geen overbodige luxe, maar eigenlijk gewoon een musthave. Ook al ben je een goede zwemmer, het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Neem ook een waterdichte tas mee voor je telefoon, sleutels en andere waardevolle spullen.

Accessoires: De Montage van de Vin

Een supboard zonder vin is als een schip zonder roer. De vin helpt je om in een rechte lijn te varen en verhoogt de stabiliteit van je board. Het monteren is meestal eenvoudig: schuif de vin in de daarvoor bestemde gleuf en zet deze vast met een schroef of een vergelijkbaar mechanisme.

Wat te Dragen: Kledingadvies

Je vraagt je misschien af wat de beste kleding is voor een dagje suppen. Als je supt in warm water en onder een stralende zon, is zwemkleding vaak voldoende. Voor koudere omstandigheden wil je misschien een wetsuit aantrekken. Kies voor kleding die sneldrogend is en bewegingsvrijheid biedt. Vergeet ook niet om zonnebrandcrème, een zonnebril en eventueel een petje of hoedje voor zonbescherming mee te nemen.

Suppen met Kids en Huisdieren

Suppen kan een geweldige familieactiviteit zijn! Als je met kinderen of huisdieren wilt suppen, zorg er dan voor dat je een stabiel en breed supboard kiest om te starten. Uiteraard spreekt voor zich dat kinderen en huisdieren altijd een reddingsvest dragen. Het is een goed idee om eerst te oefenen in een veilige, ondiepe omgeving voordat je het diepe in gaat met je kids of hond.

Sup Yoga: een trend in supboard land

Heb je ooit yoga op het water overwogen? Sup yoga wordt steeds populairder. Het combineert de rust van het water met de fysieke en mentale uitdagingen van yoga. Als dit je aanspreekt, overweeg dan een breder en stabieler board specifiek voor sup yoga.

Timing is slles: de juiste tijden om te gaan suppen

Het weer en het tijdstip van de dag kunnen grote invloed hebben op je sup-ervaring. In de ochtend en late namiddag zijn wateren vaak rustiger. Controleer het weerbericht en vermijd natuurlijk altijd het water als er stormen worden voorspeld.

EHBO: Wees Voorbereid

Het is een goed idee om een klein EHBO-kitje mee te nemen als je gaat suppen. Pleisters, ontsmettingsmiddel, en enkele pijnstillers kunnen erg nuttig zijn in geval van kleine verwondingen. Jouw EHBO kit kun je gemakkelijk in een waterdichte tas meenemen. Zorg dat je de waterdichte tas onder het elastiek van je supboard opbergt. Zo ben je altijd voorbereid!

Techniek en Houding: De Fijne Kneepjes

Naast het kennen van de basis is het ook belangrijk om te blijven werken aan je techniek en houding. Je kunt je efficiëntie en snelheid aanzienlijk verbeteren door je houding en peddeltechniek te verfijnen. Overweeg een paar lessen te nemen of vraag om tips van meer ervaren supboarders.

Voldoende water of een ander drankje: Vergeet Dit Niet

Suppen kan een intensieve workout zijn, dus zorg ervoor dat je genoeg water en misschien ook wel een muesli of powerbars meeneemt. Een paar gezonde tussendoortjes zoals fruit of noten kunnen je de energieboost geven die je nodig hebt.

Fotomoment: Leg jouw Sup Avontuur vast op de gevoelige plaat

Als je het leuk vindt om je avonturen vast te leggen, overweeg dan om een waterdichte camera of telefoonhoesje mee te nemen. Zo kun je jezelf filmen of fotograferen terwijl je over het water glijdt en deze mooie momenten delen met vrienden en familie.

Nu je dit allemaal weet ben je zeker weten klaar voor Je Sup-Avontuur. Waar wacht je nog op? Het water roept! Ga eropuit en begin aan je eigen sup-avontuur. Veel peddelplezier!

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *