Wordt vaker thuiswerken bij jou ook steeds meer de norm? Dan is het natuurlijk handig om een fijne thuiswerkplek te hebben. Een plek waar je productief kunt werken en waar je geen last krijgt van pijntjes doordat je lang zit. En een plek die er ook nog eens mooi uitziet. Hoe je dat doet? Wij geven een aantal tips!

Zorg voor een plek die alleen bedoeld is om te werken

laptop-houten-bureau

Dat niet iedereen een extra kamer heeft om als kantoor in te kunnen richten, begrijpen we. Toch zijn er genoeg manieren om een werkplek te creëren, zodat je niet iedere dag op de bank of aan de keukentafel hoeft te werken. Hoewel het misschien fijn is om op de bank te werken, helpt het niet mee met de productiviteit. De bank wordt namelijk geassocieerd met ontspannen en niet met hard werken. Richt daarom een ruimte in die echt alleen gebruikt wordt om er te werken. Dat hoeft geen aparte kamer te zijn, dit kan ook een gedeelte zijn van de woonkamer, in de inloopkast of op de overloop. En wil je gelijk een goede start maken met productief werken op je nieuwe werkplek? Denk dan eens aan een Time management cursus, zodat jij voortaan een perfecte balans houdt tussen werk en privé.

Houd je aan de arbo-regels

Arbo-regels zijn er met een reden. Ze zorgen er namelijk voor dat jij gezond je werk kunt doen. En niet alleen de werkplek op kantoor, maar ook jouw thuiswerkplek moet aan deze regels voldoen. Denk bijvoorbeeld aan een goed afgesteld bureau, een instelbare stoel, een computer of laptop met muis en toetsenbord, internet, voldoende licht en geen geluidshinder. Daarnaast is het belangrijk om op je werk- en zithouding te letten om nare gezondheidsklachten te voorkomen. Dat doe je door een ontspannen houding aan te nemen en je houding regelmatig af te wisselen, iedere twee uur een kwartier pauze te nemen en even op te staan en door een afstand van 50 cm te houden tussen ogen en beeldscherm.

Zorg voor een opgeruimde werkplek

werk-bureau-modern

Wanneer je je thuiswerkplek gaat inrichten, is het handig om rekening te houden met voldoende opbergruimte. Een bureau waar je dagelijks aan werkt heeft nogal de neiging om gauw rommelig te worden, wat de productiviteit niet bevordert. Om je goed te kunnen concentreren op werktaken, is een netjes en opgeruimd bureau namelijk het meest effectief. Houd je werkplek daarom netjes en berg spullen die je niet nodig hebt op.

Probeer afleiding te beperken

Denk je dat je op kantoor veel afleiding hebt door kletsende collega’s of draaiende printers, heb je dat thuis misschien nog wel meer. Je partner, je kinderen, huishoudelijke taken, de televisie die staat te lonken… Wil je je goed kunnen concentreren op je werk, dan doe je er goed aan om deze prikkels zoveel mogelijk te beperken. Doe de deur van je werkkamer bijvoorbeeld dicht, of draag een noise cancelling headphone om geluiden te weren.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *