Regel nummer één: Het is niet genoeg om alleen maar een goed idee te hebben om een bedrijf te starten. Succesvolle ondernemers moeten eerst naar de markt kijken, realistisch plannen en hun troepen mobiliseren om hun doelen te bereiken.

In de praktijk is visie slechts een deel van de vergelijking; het is net zo belangrijk om te weten hoe je met concrete problemen moet omgaan en om jezelf te kunnen vermarkten in een concurrerende omgeving.

Hier volgen een paar basisprincipes:

1. Bepaal de juiste markt

planning-presenteren-op-whiteboard-meeting-mannen-bedrijf

Idealiter introduceer je je producten of diensten op een jonge en snelgroeiende markt. In meer volwassen sectoren heb je een concurrentievoordeel nodig om je te onderscheiden, d.w.z. product- of dienstinnovatie, geweldige klantenservice of het juiste prijspunt.

Dat betekent dat je een gespecialiseerd onderzoeksbureau moet inschakelen om je te helpen eerst zoveel mogelijk informatie te verzamelen om je potentiële markt te definiëren, zoals de sterke en zwakke punten van je concurrenten en de ontwikkelingstijd die nodig is om je product van de grond te krijgen. Houd er rekening mee dat je gedurende deze tijd geen verkopen zult doen.

2. Zet de juiste mensen aan je zijde

De mensen in je managementteam moeten vaardigheden hebben die elkaar aanvullen. De beste leiders zorgen ervoor dat ze de topexperts aanwerven voor elk werkgebied. Je moet niet bang zijn om mensen aan te nemen die op hun vakgebied meer expertise hebben dan jij.

Je moet ook kijken naar je externe bronnen als onderdeel van je team. Praktisch gezien heb je technici, verkopers en managers, een advocaat, een boekhoudkantoor en hulp bij marketing of public relations nodig.

Als je niet de middelen hebt om een raad van bestuur op te zetten, kun je ook kiezen voor een strategiecomité en een expert uitnodigen om als klankbord te fungeren voor je zakelijke beslissingen. In de geavanceerde technologie zijn er steeds meer incubators die een breed scala aan hulp bieden om je kansen op succes te vergroten.

Uiteindelijk is de markt de echte test. Om klanten snel en efficiënt te bereiken, moet je vanaf het begin overwegen om marketingspecialisten in te huren. Marketing wordt vaak verwaarloosd, maar is cruciaal voor het succes van elk bedrijf.

3. Vergeet de huisstijl niet

website-design

De huisstijl van een bedrijf is van cruciaal belang omdat het de visuele identiteit van het bedrijf vertegenwoordigt. Het omvat elementen zoals het logo, kleurenschema, typografie en grafische vormgeving die consistent worden toegepast in alle communicatie en marketingmateriaal. Een sterke huisstijl zorgt voor herkenbaarheid en vertrouwen bij klanten, waardoor ze gemakkelijker kunnen onderscheiden en zich kunnen identificeren met het merk. Bovendien draagt een consistente huisstijl bij aan een professionele uitstraling en weerspiegelt het de waarden en persoonlijkheid van het bedrijf. Het is een krachtig instrument om de merkidentiteit te versterken en een blijvende indruk achter te laten bij het publiek. Laat je huisstijl ontwerpen door een professional.

4. Denk na over de weg die voor je ligt

Vermijd brandjes blussen en je langetermijndoelen uit het oog verliezen. Maak een lijst van alle factoren waarmee je op de korte en middellange termijn rekening moet houden, vooral als je een snelle groei voorziet. Om die groei in goede banen te leiden, moet je alle beschikbare opties onderzoeken, zoals het kopen of leasen van panden, meubilair en apparatuur. Je kunt ook overwegen om verschillende activiteiten, zoals personeelszaken, uit te besteden in plaats van het intern te doen.

In de toekomst zul je rekening moeten houden met groeifactoren, zoals energie en grondstoffen, salarissen, financiering en technologische behoeften. Als je je groeipotentieel zorgvuldig hebt beoordeeld, is het acceptabel om groot te denken. Als je je bijvoorbeeld in een nichemarkt bevindt, ben je misschien niet winstgevend tenzij je gaat exporteren. Om een beter idee te krijgen van je exportpotentieel, kun je navraag doen bij nationale, provinciale en regionale exportondersteunende diensten.

5. Zorg dat je financiering rond is

Start-ups worden vaak gefinancierd door het spaargeld van de oprichters (en door het spaargeld van familie en vrienden). In veel gevallen kan het nodig zijn om op zoek te gaan naar extern kapitaal, zoals steunfondsen of financieringsinstanties uit de sociale economie.

Zorg ervoor dat je je huiswerk doet en weet wat investeerders van je verwachten.

6. Gebruik je tijd goed

man-videocall-laptop-meeting

De meeste bedrijven hebben tijd nodig om zich te vestigen, wat betekent dat er periodes zullen zijn waarin de zaken minder gaan. De sleutel is om goed gebruik te maken van die minder goede tijd, bijvoorbeeld door te netwerken. Drie netwerkstrategieën die geschikt kunnen zijn, afhankelijk van je situatie, zijn:

  • Meedoen aan een ondernemingsplanwedstrijd voor jonge ondernemers;
  • Deelnemen aan beurzen of tentoonstellingen;
  • De zakenwereld aanboren door lid te worden van een bedrijfsorganisatie of beroepsvereniging.

7. Denk aan de technische details

Er zijn veel regels, sommige heel technisch, die vereisten zijn voor het voortbestaan van je bedrijf. Zo moet je bijvoorbeeld beslissen welke rechtsvorm je bedrijf zal aannemen, een boekhoudsysteem ontwerpen en voldoen aan regelgeving op het gebied van arbeidspraktijken, gezondheid en veiligheid op het werk en opleiding.

In het bedrijfsleven kun je een bedrijf op eigen naam beginnen. Een groep kan een geregistreerd partnerschap of een vennootschap met verschillende regels, privileges en verantwoordelijkheden vormen. Als je meerdere partners hebt, moet je een aandeelhoudersovereenkomst opstellen om een wederzijdse gedragscode vast te leggen. Of je kunt besluiten om een coöperatie of non-profitorganisatie op te richten.

Zorg ervoor dat je je ideeën patenteert, of dat ze op zijn minst worden beschermd door een auteursrecht, geregistreerd handelsmerk of bedrijfsgeheim. De mogelijkheid bestaat dat je in dit opzicht inbreuk maakt op de rechten van een ander bedrijf. Neem voor meer informatie contact op met het Canadese bureau voor intellectueel eigendom.

8. Maak een ondernemingsplan

laptop-aantekeningen-maken-schrijven

Zorg ervoor dat al het bovenstaande in je ondernemingsplan is opgenomen met daarbij een marketingplan. Je plan moet beknopt en specifiek zijn en je bedrijfsproject nauwkeurig beschrijven. Schrijf het zelf, want het is jouw visie. En verwacht dat je het meerdere keren zult moeten herschrijven voordat je je definitieve plan hebt. Wees niet bang om hulp te vragen als je die nodig hebt. Laat het zien aan experts, zoals accountants en advocaten of aan andere ervaren ondernemers. Houd in gedachten dat een ondernemingsplan meer is dan een boekhoudkundig document; het moet je idee verkopen aan een potentiële financiële instelling.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *