Voor veel mensen is het kopen van woning de grootste financiële verplichting, die zij in hun leven aangaan en onze tien tips zorgen ervoor dat jij de best mogelijke deal kunt krijgen. Het goede nieuws is dat je echt veel kunt doen om je kansen op het krijgen van een hypotheek te vergroten. Volg onze tien tips om je te helpen de hypotheek te krijgen, die jij graag wilt.

Als je erover nadenkt hoe je een hypotheek kunt krijgen, moet je je bewust zijn dat er meerdere factoren zijn, die invloed kunnen hebben op de geschiktheid voor een hypotheek. Deze omvatten: de kredietscore, hoe lang je je huidige baan hebt, huidige schulden of je als zelfstandige werkt en de grootte van je aanbetaling.

Volg onze 10 tips om erachter te komen hoe jij de hypotheek kunt krijgen, die je graag wilt.

1. Je kredietscore is belangrijk

supreme-geld-pistol

Voordat je een hypotheek aanvraagt, moet je een kopie aanvragen van het rapport over je kredietwaardigheid. Je kunt je BKR registratie online opvragen via de officiële website van het BKR. Hiermee kun je zien wat de kredietverstrekkers ook zien, wanneer ze je aanvraag beoordelen.

Als je kredietwaardigheid er niet zo goed uitziet, zijn er veel eenvoudige dingen die je zelf kunt doen om je score een boost te geven. Controleer bijvoorbeeld of je op de kiezerslijst staat en hef de creditcardrekeningen, die je niet meer gebruikt, op.

2. Het uitgangspunt is je eigen geld

Ga zitten en bereken, voordat je een hypotheek aanvraagt, je budget. Je moet er zeker van zijn dat je voldoende kunt lenen om de aankoop van het onroerend te dekken en dat je voldoende reserve hebt om alle bijbehorende kosten en vergoedingen te kunnen betalen.

De maandlasten hypotheek zijn afhankelijk van hoeveel je wilt lenen (en over hoe lang) en de in rekening gebrachte rente. Hypotheekrente vergelijken is daarom belangrijk.

3. Je bent beter af als je nog even kunt wachten met die nieuwe baan

werken-kantoor

De meeste kredietverstrekkers willen zien dat je al een behoorlijke tijd bij je werkgever aan de slag bent voordat ze je een hypotheek geven. Dus als je overweegt om van baan te veranderen, is het een goed idee om vol te houden totdat je je hypotheek rond hebt. Meestal is het beter om minimaal drie tot zes maanden in je bestaande baan te hebben gewerkt, voordat je gaat solliciteren.

Hoe meer je kunt sparen om als aanbetaling te doen, hoe groter de keuze aan beschikbare hypotheken zal zijn.

Als iemand onlangs van baan is veranderd, hoeft dat geen probleem te zijn, maar als je nog in een proeftijd zit, is het zinvol om nog een keer te controleren of de geldschieter graag wil lenen voordat die tijd om is. Zelfs dan moeten er kredietverstrekkers zijn, die de situatie kunnen overwegen.

4. Schulden helpen je niet

Als je een hypotheekaanvraag indient, is het laatste wat een potentiële geldschieter wil zien dat je een hoop contant geld aan creditcards verschuldigd bent of dat je uitstaande leningen hebt.

Probeer voordat je een hypotheek aanvraagt eventuele schulden, die je hebt, te verminderen. Dit zal je helpen om aan te tonen dat je op een verantwoorde wijze met je geld omgaat en het zal ertoe leiden dat elke hypotheekaanvraag, die je indient, meer kans van slagen heeft. Het betekent ook dat je mogelijk meer kunt lenen als het gaat om de betaalbaarheidsberekeningen van een geldschieter.

5. Je hebt een inkomensverklaring nodig

modern-groen-huis

Hypotheekverstrekkers zullen graag een bewijs willen zien van hoeveel je verdient, dus heb je waarschijnlijk een jaaroverzicht van je salaris nodig, dat je elk jaar van je werkgever krijgt en waarop een overzicht staat van je loon en hoeveel belasting is ingehouden.

Je wordt waarschijnlijk ook gevraagd om drie maanden aan bankafschriften en loonstroken in te leveren, zodat de geldschieter kan zien hoeveel er daadwerkelijk binnenkomt en wat je uitgaven zijn.

6. Of rekeningen als je een zelfstandige bent

laptop-werken

Een hypotheek krijgen als je als zelfstandige werkt, kan best wel lastig zijn, vooral als je je onlangs als zelfstandige hebt gevestigd.

7. Hoe groter de aanbetaling, hoe beter

Hoe meer je kunt sparen om als aanbetaling te doen, hoe groter de keuze aan hypotheken zal zijn. Hypotheekverstrekkers reserveren hun beste tarieven voor mensen met forse aanbetalingen, dus je profiteert dan ook van lagere maandelijkse betalingen omdat je in aanmerking komt voor een betere deal.

8. Samen met iemand anders kopen, kan zijn voordelen hebben

Als je niet in staat bent om zelf een behoorlijke aanbetaling op te bouwen, kun je overwegen om samen met iemand anders te kopen. Dit kan je kansen op het verkrijgen van een fatsoenlijke hypotheek vergroten, vooral als ze een uitstekende kredietgeschiedenis en een hoger inkomen hebben dan jij. Maar onthoud dat dit ook een grote verplichting is, dus je zult met de ander moeten gaan zitten en uitzoeken wat er zal gebeuren als één van jullie in de toekomst hier onderuit wil.

9. Je moet je hypotheekaanvraag niet opsplitsen of wijzigen

contract-ondertekenen

Zodra je met je hypotheekaanvraag bent begonnen, moet je er niet meer aan rommelen en cijfers gaan wijzigen omdat dit je aankoop van onroerend behoorlijk kan ophouden. Als de cijfers later worden gewijzigd, wordt het aanbod opnieuw beoordeeld en hoewel dit niet per se een probleem hoeft te zijn, kan het wel voor de nodige vertraging zorgen.

10. Het kan lonen om hulp te vragen

Als je moeite hebt om de juiste hypotheekaanbieding te vinden of je weet niet waar je voor in aanmerking komt of hoeveel je kunt lenen, is het misschien een goed idee om de hulp van een hypotheekbemiddelaar in te schakelen. Zij kunnen de markt voor je onderzoeken en je helpen bij het aanvraagproces, zodat je dat niet alleen hoeft te doen.

OOK INTERESSANT

1 Comment

  1. Samen met iemand anders kopen heeft in ieder geval veel voordelen. Ook geeft het meer zekerheid voor een geldverstrekker wanneer meer partijen garant staan voor een hypotheek. Ook heeft het voordelen wanneer je samen meer spaargeld kan inleggen. https://hellerenheller.nl/hypotheken-in-klazienaveen-en-schoonebeek/

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *